Betinget eller ubetinget frakendelse
oktober 11, 2019

Hvad er forskellen på betinget og ubetinget frakendelse af kørekort?

Spørgsmål fra Michael

Kære Bilbasen

Må man gerne køre bil, når man har fået betinget frakendt sit kørekort? Og hvad er forskellen på dét og en ubetinget frakendelse?

VH.

Michael

Svar fra redaktionen

Hej Michael,

Den ubetingede frakendelse af kørekortet er en af færdselspolitiets strengeste strafudmålinger, der er forbeholdt bilister, som har begået forseelser af særlig svær grad. Får du en ubetinget frakendelse af kørekortet, må du ikke længere køre bil. 

Betinget frakendelse af kørekortet betyder, at du må beholde dit kørekort, såfremt du består en kontrollerende køreprøve – det vil sige en teori- og køreprøve – inden for en periode på normalt seks måneder. Her må du altså fortsat køre bil, men skal leve op til en række krav for at bevare dit kørekort.

 

Betinget frakendelse af kørekort

Betinget frakendelse af kørekortet hænger tæt sammen med “klippekort-ordningen”, som de fleste danske bilister er bekendt med. I udgangspunktet får du en betinget frakendelse af kørekortet, hvis du får tre klip i kørekortet inden for en periode på tre år. 

Særligt alvorlige forseelser kan udløse direkte betinget frakendelse af dit kørekort og endda også ubetinget frakendelse, hvis du for eksempel eksempel bliver taget i at køre over 100 procent af hastighedsgrænsen. 

Hvad sker der, hvis du får en betinget frakendelse af kørekort?

I første omgang har en betinget frakendelse af kørekort ikke en direkte konsekvens for din ret til at køre bil. Men den betingede frakendelse kan meget vel have betydning for dit kørekort og ret til at køre bil, hvis du ikke følger reglerne meget nøje den næste tid.

Først og fremmest skal du bestå både en teoriprøve og en praktisk køreprøve inden for en periode på typisk seks måneder. Består du ikke prøverne inden for tidsfristen, må du ikke længere køre bil og skal aflevere dit kørekort, indtil du består prøverne. 

Det gælder også, at du skal bestå både teori-prøven og køreprøven i maksimum to forsøg. Gør du ikke det, mister du retten til at føre køretøjer i alle kategorier, som du på nuværende tidspunkt har kørekort til.  

LÆS OGSÅ | Hvordan fornyer du et kørekort? Og hvad koster det?

Udover at du skal bestå en kontrollerende køreprøve, så har en betinget frakendelse også en anden konsekvens. Du vil nemlig have en prøvetid i perioden efter din frakendelse, og i denne periode vil rigtig mange forseelser – såsom at køre over 40 procent for stærkt i en vejarbejde-zone – føre til direkte ubetinget frakendelse af kørekortet. 

Bilister, der får en betinget frakendelse af kørekortet grundet spirituskørsel, skal derudover gennemgå et kursus i Alkohol og Trafik (A/T-kursus), før de har mulighed for at gå op til den kontrollerende køreprøve. 

Hvilke forseelser kan udløse en betinget frakendelse af kørekortet? 

Nogle lovovertrædelser kan medføre en betinget frakendelse uanset dit nuværende antal af klip i kørekortet. Se hvilke forseelser det drejer sig om herunder:

  • Hvis du kører med en hastighed på over 160 km/t, vil du blive straffet med betinget frakendelse af kørekortet. Kører du over 100 procent af hastighedsgrænsen vil du få en ubetinget frakendelse.
  • Hvis du kører spirituskørsel med mellem 0,50 – 1,20 i promille. Er din promille mere end 1,20 vil du få en ubetinget frakendelse.
  • Hvis du volder skade eller er til direkte fare for personer eller ejendele.
  • Hvis du overskrider hastighedsgrænsen med mere end 60 procent.
  • Hvis du overskrider hastighedsgrænsen i en vejarbejde-zone med
    mere end 40 procent.
  • Hvis du får tre klip i kørekortet inden for en periode på tre år. Det vil altså sige, at har du to klip allerede, vil det tredje klip udløse den betingede frakendelse. Klip i kørekortet tæller en lang række forseelser; for eksempel overtrædelse af vigepligtsregler, kørsel over rødt lys og håndholdt telefon.

Kender du dem alle? Se alle forseelserne, der kan give et klip i kørekortet her.

 

Ubetinget frakendelse af kørekort 

Hvis du bliver straffet med en ubetinget frakendelse af kørekortet, skal dit kørekort indleveres og du mister retten til at køre bil øjeblikkeligt. 

I udgangspunktet mister du retten til at køre bil i mindst seks måneder, men hvor lang din frakendelsesperiode er afhænger af forseelsens karakter. Særlige grove forseelser kan føre til direkte ubetinget frakendelse af kørekortet – se disse længere nede i artiklen. 

To perioder ved ubetinget frakendelse af kørekortet

Hvis du får en ubetinget frakendelse af kørekortet, består din straf af to perioder – frakendelsestiden og prøvetiden. Frakendelsestiden er din karantæneperiode, altså den periode, hvor du ikke længere må føre et køretøj. Den kan variere mellem typisk 6 måneder og helt op til 10 år afhængig af, hvor slem forseelsen er.

Der er dog en vigtig skillelinje i forhold til frakendelsestiden. Bilister, som idømmes en ubetinget frakendelse i tre år eller derover, skal nemlig op til kontrollerende køreprøver i samtlige kategorier, som de tidligere havde kørekort. Det vil sige, at hvis du før frakendelsen af kørekortet havde kørekort til motorcykel og bil, så skal du altså op til kontrollerende prøver i begge kategorier for erhverve førerretten igen. 

Bilister, som idømmes ubetinget frakendelse i mindre end tre år, generhverver derimod automatisk kørekortet til eventuelle øvrige kategorier, når de består en enkelt kontrollerende køreprøve. Dette gør sig dog ikke gældende, hvis bilisterne i denne kategori dumper teori- og køreprøven tre gange. Består bilisterne ikke prøverne i to forsøg, skal også de aflægge prøve i alle kategorierne. 

Når du endelig har generhvervet dit kørekort, vil du i den efterfølgende tid være på en form for observationsliste, hvor der gælder særligt skrappe vilkår – akkurat som det er tilfældet med en betinget frakendelse. 

Prøvetiden er typisk på tre år eller længere, og i denne periode vil selv mindre forseelser medføre endnu en ubetinget frakendelse af kørekortet i mindst seks måneder. Du skal derfor være meget varsom, når du kører bil i prøvetiden. 

Hvilke forseelser kan udløse ubetinget frakendelse af kørekortet? 

Om du ender med at få en ubetinget frakendelse af kørekortet, afhænger både af hvor grov den pågældende forseelse er, og om du under forseelsen har ført bilen med en betinget frakendelse.

Herunder er en række forseelser, som medfører direkte ubetinget frakendelse af kørekortet – uanset antal af eksisterende klip: 

  • Hvis du overskrider hastighedsgrænsen med 100 procent eller mere.
  • Hvis du kører spirituskørsel med en promille på 1,2 eller højere.
  • Hvis du får seks klip i kørekortet inden for en periode på tre år.
  • Hvis du gør skade på personer eller er til fare for andre. Dette kan dog både udløse en betinget og ubetinget sanktion afhængig af alvorligheden.
  • Hvis du begår en forseelse, mens du kører bil i prøvetiden eller under betinget frakendelse af kørekort.

 

De bedste hilsener,

Simon Hallenslev

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Gammel Hyundai lærer nye tricks

Hyundai i30 er et godt eksempel på en benzinbil, som betyder langt mindre, end den gjorde tidligere. Den er senest fornyet i 2016, og nu faceliftes den for anden gang.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS