juli 18, 2020

DUEL: Strømførende firmabiler fra Mercedes-Benz og Volvo

Mercedes-Benz C-Klasse og Volvo V60 er to af de mest populære firmabiler i Danmark, og de fås begge som plug-in hybrid. Men hvilken skal du vælge? – Vi finder den bedste del-elektriske stationcar

Af: Morten Bek / d. 18. juli 2020

Der skal elektrificering til. Alle bilmærker skal sænke CO2-udledningen og have bilerne til at køre længere på literen – ellers bliver de mødt af store bøder fra EU. Så pludselig går det hurtigt med alle former for elektrificering: Mild-hybrider, hybrider, plug-in hybrider og elbiler skyder op som svampe af jorden.

LÆS OGSÅ | Redaktionen anbefaler: Fedeste firmabil til maks 350.000 kr. i beskatning

Mercedes-Benz og Volvo er to mærker, som allerede er nået langt i elektrificeringen. Volvo startede ud allerede for fem år siden med plug-in-varianten af XC90, og svenskerne har i dag del-elektriske varianter af alle modeller undtagen den gamle XC90. Mercedes-Benz har nu plug-in-varianter af langt de fleste af de vigtigste modeller; Senest er B-Klassen og CLA tilføjet listen – og tyskerne laver sågar den plug-in hybrid med den længste elektriske rækkevidde, GLE 350 de.

For de danske firmabilister, som de to mærker er stærkt afhængige af, er der derfor mange modeller at vælge imellem, når det kommer til biler med både forbrændingsmotor og elmotor. Vi har fundet to af de vigtigste, nemlig nogle af de mest populære firmabiler i Danmark overhovedet: Mercedes-Benz’ C-Klasse som stationcar og Volvo’s model i samme klasse, V60.

C-Klasse og V60 kommer begge i flere udgaver, hvad angår plug-in-hybrider. I denne test er det C 300 e stationcar og V60 T6 Recharge, vi sætter op mod hinanden for at finde den bedste af de to.

Specifikationer

Mercedes-Benz C 300 e

Night edition

Motor: R4 benzin, 1.991 ccm + el

Ydelse: 320 hk / 700 Nm

0-100 km/t: 5,1 sek.

Tophastighed: 250 km/t

Forbrug: 62,5 km/l

Startpris: 514.900 kr. (Beskatningsgrundlag fra 440.000 kr.)

Specifikationer

Volvo V60 T6

Recharge Inscription

Motor: R4 benzin, 1.999 ccm + el

Ydelse: 340 hk

0-100 km/t: 5,4 sek.

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 58,6 km/l

Startpris: 553.591 kr. (Beskatningsgrundlag fra 470.000 kr.)

Hvor meget strøm er der i dem?

Mercedes-Benz C 300 e er anden generation af C-Klasse som plug-in-hybrid. Samme bil fandtes tidligere som C 350 e med langt mindre batteri og selvfølgelig en kortere rækkevidde. Batteriet i C 300 e er vokset til 13,5 kWh, og det får rækkevidden på en opladning til at stige fra 30 til cirka 52 km.

SE OGSÅ | Bilbasen guider dig til plug-in hybridbiler

Volvo bruger i V60 Recharge et batteri med en kapacitet på 11,6 kWh. Det er noget mindre end konkurrentens. Har man en ladeboks monteret i garagen eller et andet sted, kan en fuld opladning klares på cirka tre timer. Rækkevidden på el sætter svenskerne til 54-55 km. En my længere end Mercedes-Benz tiltror C 300 e, så enten har svenskerne drukket lidt for mange Pripps Blå, eller også har de et mere effektivt system end tyskerne.

Hvis man kører meget bykørsel med de to stationcars, vil man komme langt på en opladning. 50 kilometer er intet problem, og kommer man væk fra motorvejen, vil man ofte se rækkevidden stige, når man rammer byen. Systemerne samler strøm ind ved regenerering.

Men på motorvejen bliver batteriet tømt i et helt andet tempo, hvis man insisterer på helt elektrisk kørsel. Begge biler kan tvinges til at køre på el på motorvejen og lade benzinmotoren gå ud, men det er en ineffektiv måde at bruge strømmen i en plug-in hybrid på. Det optimale er, selvom vi ville ønske man bare kunne køre på ren el, at lade hybridsystemet fordele strøm og benzin ud over kørslen.

LÆS OGSÅ | Se kortet: Her er der størst risiko for at blive blitzet

Kører man mange kilometer, pendler på motorvejen, så er det svært ikke at anbefale en dieselmotor i C-Klasse og V60. Forbruget i de testede plug-in-hybrider er forholdsvis lavt, så længe der er strøm på batteriet, men når det er tappet for strøm, kører man rundt med et meget tungt batteri. Høj vægt er en dødssynd i bilindustrien – det får forbruget til at stige.

Hvad er ellers interessant ved de to plug-in hybrider?

Man får typisk biler med mange hestekræfter til forholdsvis få penge, når man i Danmark vælger en plug-in-hybrid. C-Klasse og V60 følger det mønster til punkt og prikke. Priserne kommer vi til i næste afsnit, så her er det kræfterne, vi kigger på. C 300 e har en samlet ydelse (systemydelse) fra sine motorer på 320 hk med en 2-liters benzinmotor og el i skøn forening. V60 T6 Recharge har 20 hk mere, i alt 340 hk, og til forskel fra Benz’en med baghjulstræk har den firehjulstræk, som en elektrisk motor på bagakslen er med til at skabe. Der er ingen fysisk forbindelse mellem foraksel og bagaksel.

LÆS OGSÅ | 3x kvikke stationcars med over 300 hk til under 200.000 kr.

Det er alligevel den tyske firmabil, der føles som den stærkeste. Den har en klart smidigere og mere hurtigt reagerende benzinmotor, og den føles decideret hurtig og virkelig kraftig, hvor den svenske model blot føles rigeligt motoriseret. Svenskeren har samtidig en mere rå motor, som støjer mere.

Støj er et problem i den testede C-Klasse, desværre. I kabinen er der alt for meget støj, og den kommer fra både A-stolperne og vejen. Vi har en mistanke om, at det skyldes dækmonteringen, som uden tvivl øger dynamikken (sammen med sportsundervognen på denne specialmodel, Night Edition), men som i den grad koster på affjedringskomforten, som ved lav fart ikke er i orden. En C-Klasse kan have en ekstremt komfortabel affjedring, men den kan åbenbart også være direkte dårlig. V60 klarer sig langt bedre, når det kommer til støjniveau. Og affjedringen er faktisk bedre i denne plug-in hybrid, end vi tidligere har prøvet det i ikke-plug-in hybrider.

LÆS OGSÅ | 10 irriterende trends i nye biler

Kun V60 er fra starten udviklet til at kunne fås som plug-in-hybrid, så den har et helt plant bagagerumsgulv og ladeporten til strømstikket siddende ved forskærmen. C-Klasse som plug-in-hybrid er helt åbenlyst en eftertanke; ladeporten sidder i bagkofangeren, tæt på batteriet, og selve batteriet stikker op i bagagerummet som en kæmpe klods. Det gør C 300 e til en upraktisk stationcar, og med til at gøre, at C-Klassen bliver taberen i denne test.

Hvad koster de to firma-stationcars?

Det er beskatningsgrundlaget for firmabilister, som er vigtigst for biler i denne klasse. Mercedes-Benz har generelt lave priser på sine biler, og med et beskatningsgrundlag for C 300 e stationcar i standardvarianten på 415.000 kr. er den lavere prissat end Volvo’en. Den testede Night Edition-udgave, som vi på det kraftigste må fraråde på grund af dæk og undervogn, har et beskatningsgrundlag på 440.000 kr. Kontantprisen for standardudgaven er 489.900 kr., mens Night Edition koster 514.900 kr.

LÆS OGSÅ | Det er NU, du skal sælge din brugte bil

Volvo V60 T6 Recharge fås kontant til priser fra 553.591 kr. i den testede basismodel, Inscription Expression. Firmabilister kan gå ud fra et beskatningsgrundlag på 470.000 kr. Dyrere end den tyske konkurrent, men i denne test har den vist sig som en mere helstøbt bil.

Fem hurtige om de to biler

C-Klasse

1: C-Klassen synger i den nuværende generation på sidste vers. Vi ser en helt ny C-Klasse, regner vi med, sidst på året eller i starten af 2021.

2: Den tyske model er den bil i sin klasse, som fås i flest versioner – der er fire karrosserier (stationcar, sedan, coupé og cabriolet) og flere motorer at vælge mellem, end vi har lyst til at remse op.

3: Mercedes-Benz går stort set enegang, når det kommer til at kombinere diesel og el. I C 300 de finder man en dieselmotor og en elmotor, men i denne test har vi med benzinudgaven at gøre, C 300 e.

4: C-Klassen er den eneste i klassen, man kan købe med luftundervogn. Den har ikke traditionelle støddæmpere og fjedre, og det er i stedet luftfyldte kamre, man “svæver” rundt på.

5: Den billigste C-Klasse man kan købe, er C 180 sedan med 156 hk til 467.098 kr. (492.098 kr. som stationcar) – den billigste firmabil er mildhybriden C 200 med 184 + 12 hk (sådan oplyser tyskerne ydelsen) med et beskatningsgrundlag på 382.000 kr. (397.000 kr. som stationcar)

V60

1: Mens V60 produceres på europæiske fabrikker (Sverige og Belgien), så produceres sedanudgaven af samme bil, S60, på en ny amerikansk fabrik i staten South Carolina.

2: Volvo har omdøbt sine elektrificerede varianter. Tidligere hed en plug-in hybrid for eksempel T8 Twin Engine, men nu hedder de alle først og fremmest Recharge. Det gælder uanset om modellen er en plug-in hybrid eller en fuldelektrisk.

3: V60 kommer i tre Recharge-varianter, som er flere end nogen anden bilproducent kan prale af for en enkelt model. Der er den testede “basismodel” T6 Recharge med 340 hk, T8 Recharge med 390 hk og endelig Polestar Engineered med 405 hk, som er en model forkælet og forfinet af den elektriske hus-tuner Polestar.

4: Volvo har også omdøbt de øvrige motorvarianter, når de kører med mildhybrid-system. Tidligere hed benzinudgaverne noget med T, dieseludgaverne noget med D. Nu hedder de, ganske forvirrende, noget med B. Så en benziner kan hedde B4, men det kan en diesel også.

5: Den billigste V60 man kan købe er B4 aut., som har en benzinmotor og mild elektrificering (197 + 14 hk) til 463.330 kr. Firmabilisternes billigste valg er V60 D4 med dieselmotor med 190 hk med et beskatningsgrundlag på 403.000 kr.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS