juli 2, 2017

Guide: Sådan undgår du solskade og falmet lak på bilen

Vi har i anledning af sommerens komme samlet en række tips, tricks og metoder til at undgå grimme afskalninger og falmet lak. Og hvordan du fikser lakken, hvis solskade allerede er sket.

Af Daniel Østergaard

Solens UV-stråler kan være ren kryptonit for din bil og dens lakering. Selv her på vores breddegradder, hvor sommerdage med høj sol nærmest kan tælles på en hånd.

 

Lak ødelagt

Hvis klarlakken er væk, så er det kun en autolakerer, der kan få lakken perfekt igen

Der kan være flere grunde til, at solen har fået has på din bils lakering. De mest åbenlyse er enten, at klarlakken, der ligger som et lag udenpå bilens farve, er af ringe kvalitet eller at den helt er sparet væk. Har du en nyere bil (efter 2005) er chancen for solskade også noget mindre. Desuden er det meget nemmere at afsætte en bil, der står i pæn stand, og det kræver mindre end du tror. Vi tager metoderne et ambitionniveau ad gangen.

Knofedt 

Et godt sted at starte er på knæ med skuresvampen i hånden. Når du dagligt bruger din bil, er den konstant udsat for støvpartikler og andet snavs, der sætter sig på overfladen. Det er i sig selv ikke godt for bilens lakering, og tilføjer man en bagende sol til regnestykket, kan det få synlige konsekvenser. Derfor er det en god ide, at man vasker sin bil lidt oftere og lidt mere grundigt om sommeren. Brug en blød klud til at tørre overskydende vand og sæbe af med, så skidt og snavs ikke sætter sig i den nyvaskede, fugtige lak.

Voksbehandling

Er du på udkig efter en mere holdbar løsning, så er en voksbehandling vejen frem. En god voksbehandling danner et beskyttende lag over din bils lak, der blandt andet modvirker vind og vejr, herunder solen. Optimalt set bør du voksbehandle din bil to gange om året..  For ekstra beskyttelse kan du påføre et lag lakforsegling til slut. Se en udvidet guide her:

Beskyttende film

Den mest permanente løsning mod solskade er et beskyttende lag film, der dækker den udvendige lakering. Det kan både være delvist, eller fra ende til anden. Den usynlige lakbeskyttelse er en forholdsvis ny ting i Danmark, men ikke desto mindre det bedste skjold mod solens stråler. Du kan enten forsøge med et gør-det-selv kit (der findes mange guides på Youtube) eller betale en fagmand for det. Det er den dyreste løsning, men en der hjælper på værdien, når bilen skal sælges. Ofte medfølger en 10 årig garanti.

Når skaden er sket

Har din bil allerede taget skade, så frygt ej, hvis det bare er misfarvninger. Er lakken krakeleret, så er det kun en autolakerer, der kan udbedre skaden. Misfarvninger eller blegninger kan ofte ordnes, omend det kræver det rigtige værktøj og godt med knofedt. Første punkt er at vaske bilen grundigt. Det kan enten gøres maskinelt eller med hænderne, men det er vigtigt, at alt snavs og skidt er væk inden du begynder at udbedre solskader. Dernæst skal du bruges lakrens (nogle kalder det compound). Det er her du skal lægges kræfterne i. Efter lakrens giver du polish og til sidst en forsegler. Hvis ikke du selv kan komme i bund, så kan professionelle ofte redde lakken selvom du ikke kan.

 

Når du endelige har fået bilen til at skinne igen, kan du jo passende holde den pæn udfra ovenstående guide.

 

FACEBOOK Bliv ven med Bilbasen

INSTAGRAM Følg os på Instagram

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS