bilbase

Kør-selv-ferie: Sådan undgår du kaos

Forestillingen om den perfekte bilferie er åbne vidder, det frie liv på vejen og ro på bagsædet. Realiteterne på motorvejen kan være noget lidt andet.

Selvom det er umuligt helt at gardere sig mod trafikuheld og stau, så kan du tage forbehold, der vil gøre dit liv som selvkørende meget sjovere.

STAU

Det hele går løs, når skolerne i Danmark lukker og børnene får sommerferie. Mange starter bilen op og drager på ferie, og det er lig med fyldte motorveje. Skal du sydpå, er der ingen vej uden om den tyske autobahn. Går turen nordpå mod Sverige og Norge, hører kø-kørsel og tæt trafik heldigvis til sjældenhederne.

Her er en række tips til, hvordan du ankommer til slutdestinationen med humøret nogenlunde intakt.

Vælg dine rejsedage med omhu

Har du lidt luft i feriekalenderen, kan det godt svare sig at vælge ud- og hjemrejsedag med omhu. Her bør du særligt undgå følgende ugedage og tidspunkter, hvor belastningen i ferieperioden er højest:

Fredage mellem 14 og 19

Lørdage mellem 10 og 18

Søndage mellem 14 og 20

Du kan også med fordel tage et kig på kortet inden afrejse. Planlæg din rute, benyt Google Maps og udregn, hvornår du regner med at passere store byer. En ting er at snegle sig afsted med alle de andre turister, men der er ingen grund til også at gøre det med de lokale pendlere. Undgå især Hamborg, Ruhr-distriktet og området omkring München og Stuttgart omkring myldretid både morgen og eftermiddag. Længere sydpå er problemet ikke så stort, men den sunde fornuft er også her, at undgå de store byer omkring myldretid, når det er muligt.   

De store tyske motorveje er A1-A9. Her kan du se, hvor de strækker sig og hvor på ruten, der oftest er kødannelse og tæt trafik:

A1 (Saarbrücken – Heiligenhafen) Köln – Dortmund og Osnabrück – Bremen

A2 (Oberhausen – Berlin) Dortmund – Hannover og Braunschweig – Magdeburg – Berliner Ring

A3 (Holland – Østrig) Passau – Nürnberg – Würzburg – Frankfurt – Köln – Oberhausen 

A4 (Aachen – Görlitz) Bad Hersfeld – Erfurt og Dresden – Görlitz

A5 (Basel – Bad Hersfeld) Karlsruhe – Heidelberg – Darmstadt

A6 (Saarbrücken – Waidhaus) Heilbronn – Nürnberg

A7 (Danmark – Østrig) Ulm- Würzburg

A8 (Luxembourg – Salzburg) Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg

A9 (München – Berlin) München – Nürnberg – Halle/Leipzig – Berlin

Undgå Stau

Den tyske motorvejstrafik er en lunefuld størrelse, og trafikuheld er umulige at planlægge imod. Har du en moderne GPS, der guider dig udenom om kø, vejarbejde og tung trafik, er du godt kørende. Er du den nostalgiske kort-type, er et godt tip at lytte til radio.

Er tyskfærdighederne sparsomme, bør du lytte godt efter ord som ’Stau’ og ’Stockender Verkehr’, efterfulgt af by- og motorvejsnavne. Er du i nærheden af et trafikuheld, kan du jo passende tage et pitstop på en rasteplads, indtil der er ryddet op.

Den rutinerede og velorienterede kør-selv ekspert ved også, at den korteste vej ikke altid er den hurtigste. Ind i mellem kan det svare sig at køre en lille omvej, der byder på mindre trafik og bedre asfalt. Tag eksempelvis A9 fra Hamborg til München i stedet for den kortere A7. Det samme kan gøre sig gældende på andre europæiske motorvejsstrækninger.

Husk passet

Når du siger Auf Wiedersehen til et land for at entrere et andet, er der en række grænseovergange, hvor der ofte er kø på grund af øget grænsekontrol. I år forestiller vi os, at det er særligt slemt flere steder grundet den aktuelle flygtningesituation. Ved følgende grænseovergange bør du påregne ekstra rejsetid:

Danmark – Tyskland

Tyskland – Østrig (Særligt via A3 Passau, A8 Salzburg og A93 Kiefersfelden)

Østrig – Italien

Østrig – Ungarn

Østrig – Slovenien

Østrig – Slovakiet

Kroatien – Slovenien

Kroatien – Serbien

Flere steder er grænsekontrollen dog aftagende, hvilken man vil kunne mærke som turist.

Behold byttepengene

Flere steder i Europa er der betalingsafgift på motorvejene. Andre steder er det nødvendigt at købe en vignette. Sæt dig ind i de gældende lokale regler og betalingsafgifter, inden du starter rejsen. Sørg for løbende at lægge mønter til side i midterkonsollen. Så ender du heller ikke som ham den irriterende søndagsbillist, der skaber kø ved betalingsanlægget.

Hold dig løbende opdateret med de nationale trafikmyndigheder. Herhjemme kan du tjekke vejdirektoratet, og især FDM klæder dig godt på i forhold til at klare kedelige trafikale situationer. Hos ADAC finder du information om vejene i både Tyskland, Østrig, Schweiz og Italien, mens du i Frankrig skal omkring Bison Futé.

Og træk vejret

Og så er det værd at minde sig selv om, at en kø-fri ferie er mere sjælden end en Bugatti Veyron på danske plader. Husk de dybe indåndinger og nyd samværet med familien. Med eller uden aircondition. Og så husk nu for guds skyld passet.

FACEBOOK Bliv ven med Bilbasen

INSTAGRAM Følg os på Instagram

8 Kommentarer til Kør-selv-ferie: Sådan undgår du kaos

 1. Hans Peder 25/06/2016 at 16:41 #

  Vi har kørt til Paris, Bruxelles, München, Ljubljana og Osiacher See de sidste 5-6 år i uge 27, 28 og 42 og har aldrig holdt i kø. Vi tager af sted klokken 2200 og lader ungerne sove i bilen. Når de vågner, er vi som regel kun omkring 4 timers kørsel fra destinationen. Vi har næsten altid hele motorvejsnettet for os selv om natten, så selvom der er vejarbejde holder vi aldrig i kø.

 2. Per Knudsen 10/07/2016 at 14:50 #

  ‘hvordan videresender jeg dette til en ven?

 3. ole 10/07/2016 at 17:17 #

  Lad være med at tage A7 fra Grænsen og til Frankfurt er der mindst 20 Stk. Vejarbejde. Brugte 3 timer ekstra på turen D. 24 Juni 2016.

 4. Dan Mortensen 11/07/2016 at 10:30 #

  Sidste år kørte vi af motorvejen i Tyskland og brugte de hyggelige landeveje. Kørte fra DK til Belgien stort set uden at sidde i kø eller se uheld. Jo det tog en times tid mere, men frem for stresset på de store veje var det et rigtigt godt bytte 🙂

  Vi gør det samme i år, når vi ruller til Brno i Tjekkiet

 5. Torben Sprenger 12/07/2016 at 20:02 #

  Jeg kører helst igennem Tyskland om søndagen for der må lastbilerne ikke køre på miotorvejen medmindre de kører med dyr eller friske madvarer
  Alternativet er at køre om natten hvis man vil undgå trafikpropper og kø

Trackbacks/Pingbacks

 1. Huskeliste: Sådan bliver bilen sommerklar - BilBasen blog - 27/06/2016

  […] LÆS OGSÅ Kør-selv-ferie: Sådan undgår du kø-kaos […]

 2. Nyt mesterværk: Ny Porsche Panamera imponerer - BilBasen blog - 29/06/2016

  […] LÆS OGSÅ Kør-selv-ferie: Sådan undgår du kø-kaos […]

 3. Så dyr er kør-selv-ferien til Sydeuropa - BilBasen blog - 14/07/2016

  […] LÆS OGSÅ Kør-selv-ferie: Sådan undgår du kaos […]

Leave a Reply