bilbase

Volvo Amazon: En svensk klassiker fylder rundt

amazon1

– Volvo Amazon fylder 60

– Stadig over 1000 eksemplarer i DK

– 5 hurtige om Volvo Amazon

Tid til at kippe med flaget og fejre en af de helt store skandinaviske hverdagshelte. Volvos ikoniske Amazon fylder rundt og kan i år fejre 60 års fødselsdag som en vaskeægte legende.

Amazon2

Verden så for første gang Volvo Amazon tilbage i 1956. Den blev formgivet af den blot 29 årige designer, Jan Wilsgaard, der sidenhen også blev lidt af en legende som chefdesigner hos Volvo. Med amerikanske coupe’er som forbillede, skulle Amazon tage over for en anden klassiker. Nemlig forgængeren Volvo PV, der efterhånden var blevet pensionsmoden. Amazon etablerede sig lynhurtigt som en enorm kommerciel succes for Volvo, og resten er historie.

På udkig efter en Volvo Amazon? Find drømmebilen på BILBASEN

Amazon3

Her 60 år senere er Volvo Amazon stadig relevant. Endda i en sådan grad, at der i Danmark og resten af verden findes klubber, hvor ligesindede Amazon-entusiaster mødes over kærligheden til den ikoniske Volvo. Henover 14 år, blev Volvo Amazon produceret i 670.000 eksemplarer, hvoraf det anslåes, at 8 procent stadig er køredygtige. I Danmark er der stadig indregistreret 1052 eksemplarer. Volvos nuværende chefdesigner, Peter Horbury, fandt inspiration fra Amazon, da han designede nyklassikeren, V70.

Vild med Volvo: Se det store udvalg på BILBASEN

Det er ingen overraskelse, at Amazon i dag stadig har et trofast følge. Designet var moderne og holder stadig, Volvo producerede, også, dengang gode biler og mange har gode barndomsminder med Amazon. Vi håber fortsat at møde massevis af Amazon med sorte nummerplader på vejene fremover. Endnu engang tillykke med fødselsdagen.

Amazon4

5 hurtige om Amazon

Amazon blev introduceret i Danmark i 1957. Den kostede dengang 24.890 kr.

Den mest almindelige udgave er modellen fra 1966, af hvilken der endnu er 4.804 biler registreret i Sverige. I alt er der 24.282 Volvo Amazon registreret i Sverige. I Danmark er der stadig 1.052 Volvo Amazon.

Volvo’s fabrikskører, Carl-Magnus Skogh, vandt 1965 Acropolis Rally i Grækenland i en Volvo Amazon 122S.

Tidligere udenrigsminister i USA, Colin Powell, har ejet indtil flere eksemplarer af Volvo Amazon. I 1993 fik Powell en godt brugt Amazon af daværende Præsident Bill Clinton og Vicepræsident Al Gore.

Da Volvo lancerede Amazon genvandt de positionen som Sveriges bedst sælgende bilmærke. En titel, de har beholdt lige siden.

FACEBOOK Bliv ven med Bilbasen

INSTAGRAM Følg os på Instagram

En kommentar til Volvo Amazon: En svensk klassiker fylder rundt

  1. mikael jensen 16/10/2016 at 16:39 #

    Måske havde det været sjovt at tilføje, at den der satte Volvo med Amazon på landkortet i Danmark, var Harry Motor. Han var manden der opfandt en Volvo Amazon Quick med tre gear og gummimåtter, ingen solskærm i højre side, kun sidespejl i venstre side og nul cigartænder. Modellen var en prisbasker og den gjorde at Volvo slog VW som Danmarks mest solgte bil.
    Samme stunt lavede han med Volvo 242L …samme resultat.
    Han var sgu dygtig min gamle far. Han SOLGTE biler.

Skriv et svar