april 27, 2023

Første tur/video: Jeeps Avenger er stor charme i en lille pakke

Jeep Avenger er en elbil på bare 408 cm, men den lille SUV rummer charme, komfort og rigtig fin rækkevidde. Den kan blive den første store succes for Jeep i Danmark.

TEKST Morten B. Bek FOTO/VIDEO Morten B. Bek/PR

Bilbasen var inviteret til Spanien af Jeep

Jeep Avenger er så amerikansk som Toscana, Fiat 500 og espresso. Jeg skal vænne mig til at kalde en Jeep europæisk, for mærket og historien er stadig all-American – som cowboys, burgere og åbne vidder.

Der er intet i under metallet i den nye lille elbil fra Jeep, som har med kravlemesteren Wrangler eller den store Grand Cherokee at gøre. Avenger er udviklet i Italien, og den er udviklet med europæiske kunder skarpt i fokus. Produktionen ligger i Polen, og ikke engang motoren har noget amerikansk i sig.

LÆS OGSÅ | Jeep Avenger er Årets Bil i Europa 2023

Vi europæere får æren af at kunne købe den første 100 procent elektriske Jeep. Avenger er den mindste Jeep nogensinde, og selv den kompakte Renegade troner over den. Men efter to dage i Spanien med et styk 408 cm elektrisk Jeep kan jeg helhjertet sige, at Avenger er den bedste bil fra Jeep. Måske nogensinde.

På det amerikanske hovedkontor i Detroit kan de være virkelig stolte af, at et internationalt team med italienere, tyskere, nordmænd og kinesere har lavet den første europæiske Jeep så vellykket. Gode ting kommer ikke altid i små pakker, men Jeeps nye pakke har masser af charme, komfort og god rækkevidde.

Hvor meget “ægte” Jeep er der i Avenger?

Det er en overraskelse for mig at opdage, at Avenger på samme platform som mange andre modeller i Stellantis kører med 60 procent unikke Jeep-dele. Pladedele, lygter, interiør og hjul æder en stor del af 60 procent, men det er vigtigere, at der er lavet om i konstruktionen af eksempelvis rammer i bilens inderste.

Jeep-folkene, både dem i USA og dem i Italien, ved, at deres mærke er en af kronjuvelerne i Stellantis, så når de vil have noget unikt, er chancen stor for, at de får det.

Og Jeep ville have kortere udhæng på Avenger, og de ville have plads til rigtig fornuftig frihøjde. Det her er en lille Jeep med forhjulstræk, men den skal kunne forcere høje vejbump, kantstene og hullede grusveje uden at hamre kræfterne op i sæderne og passagererne.

LÆS OGSÅ | Ford F-150 Lightning er nu meget tættere på Danmark

Noget andet, som har kostet mange kroner, var et krav fra Jeep om at få firehjulstræk på en platform, som kun er konstrueret til drift på forhjulene. Der kommer ingen ny Jeep uden forhjulstræk, og det gælder også Avenger. Selv den forhjulstrukne Avenger, den der kommer på markedet i Danmark i august, har Selec-Terrain-køreprogrammer til (lettere) off-road: Sand, Snow, Mud.

Når den firehjulstrukne kommer, skal den hedde 4XE – som plug-in hybriderne hos Jeep. Det er usandsynligt, vil jeg sige, at Avenger kommer som PHEV eller med benzinmotor i Danmark, så jeg vil godt vædde på, den bliver elektrisk. Marco Montepoloso, chef for Jeeps produktudvikling i Europa, griner bare, når jeg spørger om Avenger 4XE, så den parkerer jeg til senere.

LÆS OGSÅ | Skodas køreplan for de næste tre år afsløret

Avenger er designet som en meget lille Jeep, der ser ud som en stor Jeep. Avenger er ikke, som Renegade, lavet med karikeret design. Robustheden fra en Grand Cherokee er smittet af på Avenger, og selvfølgelig er der en grill med syv blokke, små overraskelser (Easter Eggs kalder Jeep dem – påskeæg) overalt. En dreng med en stjernekikkert, lavet som en mørk profiltegning, sidder i forruden og ser ud i verden.

I nederste luftindtag sidder et emblem, der ligner grillen på den originale Willys Jeep. Jeep kan slippe af sted med det og få respekt, for jeg opfatter en Jeep som en bil, der altid er på eventyr og en bil, der ikke skal tages så frygtelig alvorligt.

Hvor mange hestekræfter og hvor stort batteri?

Som den faceliftede DS 3 er Avenger et skridt foran modeller som Opel Mokka-e og Citroën Ë-C4. Jeep bruger en ny aftapning af den fælles platform med en elmotor med 156 hk og et batteri på 54 kWh. Nyere teknologi giver mere effektivitet, og alene batteriet og elmotoren gør bilen 17 procent mere økonomisk, end hvis den havde haft den gamle drivlinje med 136 hk.

LÆS OGSÅ | Ny XPeng G6 er en kineser med god stil og 800 volt

Jeep Avenger ser alt andet end aerodynamisk ud, men Jeep har gjort brug af brede skærme og bulen i motorhjelmen, for ikke at glemme den glatte front, til at lade vinden køre nænsomt over bilen. En cW-værdi på næsten 0,34 forklarer i sig selv ikke så meget, men ved siden af de 0,20-0,23 som sedaner fra Tesla, Hyundai og Mercedes glider af sted med, er det højt.

I klassen for små SUV-modeller er det rigtig fint, forklarer Jeep, så sammen med motorens gearing og dæk med lav rullemodstand har Jeep filet 8 procent yderligere af ineffektiviteten i en fiktiv bil. Der er ingen Avenger med andre dæk, en anden gearing og ringere aerodynamik, så sammenligningen er en gratis omgang for Jeep.

Hvor langt kan Avenger køre på en opladning?

Men jeg kan lave en sammenligning med Mokka-e og Peugeot E-2008. Det er en sammenligning, der slet ikke er nem. E-2008 har nemlig præcis samme forbrug på 15,9 kWh for hver 100 kilometer, som de forventet mest populære Avenger-udgaver har. Batteriet i Avenger er kun 4 kWh større, og regnestykket har nogle ubekendte. 395 kilometer rækkevidde i Avenger og 340 kilometer rækkevidde i E-2008 – på trods af identisk WLTP-forbrug.

Forklaringen findes i noget, de fleste forbrugere ikke har en chance for at gennemskue. Jeep-folkene taler om et forbrug på 12,5 kWh/100 kilometer, og det er tallet uden det tab af strøm, som især forekommer, når bilen lader op.

LÆS OGSÅ | Første tur: Citroën Ë-C4 X er en elektrisk sedan til lavpris

Men jeg kender ingen, som taler om tab ved opladning, og jeg har en stærk idé om, at folk i stedet kigger på, hvor langt man kan komme på en opladning. Hvor mange kilometer og hvor højt forbrug på køreturen og ikke i laderen.

Bevares, det er et mere eller mindre universelt problem i bilbranchen, men Jeep og resten af Stellantis bør holde sig langt væk fra at reklamere med, endsige tale højt om, at der kun går 12,5 kWh for hver 100 kilometer. På min testtur ligger det meget højere – bjergkørsel får skylden – men jeg vil give et bud på en realistisk rækkevidde i lunt sommervejr: 300-350 kilometer.

Hvordan kører den?

Jeg skal være helt ærlig at sige, at jeg ikke ved, hvor mange procent forskel i dele, der er mellem Citroën Ë-C4 og Opel Mokka-e, bare for at tage to eksempler bygget på samme platform som Avenger. Langt fra hinanden i køreegenskaber ligger de i hvert fald ikke.

Avenger giver mig indtrykket af en nyere bil end de to. Den har mere komplette køreegenskaber. Den har et elastisk styretøj uden dikkedarer, men også uden feedback, og dens helt store styrker er affjedringskomfort og støjniveau. Med 200 millimeter frihøjde kunne den være meget blød og dansende, men det er den ikke. Den er stabil, men samtidig kan den virkelig klare store huller i vejen og genstridige vejbump uden at affjedringen giver meget af det videre til passagererne.

LÆS OGSÅ | Elektrisk Peugeot 3008 med 700 km rækkevidde kommer i 2023

Med køreindstillinger til let off-road vil ESC og kraftfordeling tilpasses til grusveje eller sne, bare for at tage et par eksempler, og med alle de beskyttende, sorte paneler hele vejen rundt om karrosseriet undgår man ikke kun skader ved fiktiv terrænkørsel, men også i by-junglen.

For at sammenligne med en større og dyrere bil, så hoppede jeg stort set direkte over i Avenger fra en Ford Kuga EcoBlue med dieselmotor, som jeg havde lejet i Spanien. Avenger lider slet ikke af nær samme kabinestøj, og affjedringskomforten ligger flere klasser over Kuga.

Hvordan er kabinen?

Robust og funktionel med lidt spræl er den korte beskrivelse af et interiør med mange fine detaljer. Den hårde plast er dominerende, men den er også bundsolid og det er rigtig pæn hård plast. Jo dyrere Avenger, jo mere spræl i farverne. Basismodellen er sort i sort, mellemste model krydret med et gråt instrumentpanel og dyreste udgave kører med lædersæder med gule syninger og gult instrumentpanel.

Der er tænkt over aflæggeplads i et omfang, som ikke er almindeligt i mini-SUV-klassen. Et meget stort rum med en magnetisk jalousi i midterkonsollen og på mellemdækket i instrumentpanelet et stort og åbent rum med udtagelig gummimåtte. Fordi der ikke er en stor gearvælger, men i stedet en række separate knapper til P, R, N og D (og B for Brake med ekstra regenerering), kan gå amok med at lægge småting i kabinen.

LÆS OGSÅ | Batterirevolution hos Stellantis

Jeep har demokratiseret infotainmentsystem-udvalget, så alle udstyrsniveauer har samme fine 10,25” touchscreen med god menuopbygning. Klimaanlægget har sine egne knapper, men kan også betjenes via skærmen.

Jeep sælger sin nye mini-SUV som en bil til eventyr, familiebrug og alt andet i livet, men det med familie skal man ikke tage for bogstaveligt. De siger, der kan sidde fem voksne i den. Jeg ved ikke, hvor små alle de voksne er hos Jeep, men der kan ikke presses mere end to voksne ind på bagsædet, og de har altså ikke mere end lige plads til benene. Så selv uden at have prøvet det, vil jeg tro, et barnesæde vil give problemer.

LÆS OGSÅ | De 10 billigste elbiler lige nu

Avenger er god til to, til nød til fire, og hvis man vælger mellemniveauet Altitude eller går hele vejen til Summit, er der nøglefri betjening, el-betjent bagklap og navigation. En lille luksusbil med et fedt design. Basismodellen kommer desværre uden adaptiv fartpilot og uden bakkamera, og Avenger fås slet ikke med 360 graders kamera. Det er ikke kun til terræn, men også til parkering og manøvrering i byen. 

Hvad koster Avenger?

For et par måneder siden kom priserne på Avenger frem, og den skulle introduceres i Danmark til priser fra 279.990 kr. Det skal den så alligevel ikke, for de tre modelvarianter er for et par uger siden alle steget med 20.000 kr. Basismodellen Longitude holder sig nu kun 10 kr. Under 300.000 kr., og varianten Altitude koster nu 329.990 kr. Summit, med læder og meget andet, står til 359.990 kr.

Isoleret set er det fornuftige priser, og i forhold til de elektriske konkurrenter i klassen, som primært kommer fra Jeeps søskende Citroën, Opel og Peugeot, men også fra MG, ligger den lille elektriske SUV fint.

LÆS OGSÅ | Jeep Avenger er en elbil til folket – fra 279.990 kr.

Men Avenger er en lille bil, som ikke rummer en familie med fuld oppakning, og med 156 hk og en rækkevidde på 395-400 kilometer bryder den ingen grænser. Den fornyede VW ID.3 med 204 hk og 426 kilometer rækkevidde koster 320.000 kr. Og så er der Tesla, som gør grin med alle andre ved at sælge Model 3 til 330.000 kr. ID.3 og Model 3 har bedre plads, så de egner sig rent faktisk til familiebrug.

Avenger skal sælges på sin charme, komfort – og på at være en Jeep. Den lille elbil er måske nok amerikansk af navn og født under en off-road-stjerne, men den føles europæisk og passer ind i vores trange byer og på smalle landeveje. 


SPECIFIKATIONER

Jeep Avenger Altitude 

Motor: Elmotor (foran)
Ydelse: 156 hk/260 Nm
0-100 km/t: 9 sekunder
Tophastighed: 150 km/t
Forbrug: 15,9 kWh/100 kilometer
Batteristørrelse: 54 kWh (51 kWh anvendelig)
Rækkevidde: 395 kilometer*
Ladekapacitet: 100 kW
Mål (L/B/H): 408/178/153 cm
Køreklar vægt: 1.661 kilo
Trækvægt: 0 kilo
Bagagerumsvolumen: 380 liter

Pris: 329.990 kr. (Avenger fås fra 299.990 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst

*Rækkevidde for udstyrsvarianterne Latitude og Summit. Basismodellen (i Danmark) Longitude har en rækkevidde på 400 kilometer


Brugte biler fra Jeep til salg på Bilbasen

Se flere brugte biler fra Jeep til salg på Bilbasen

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS