Forbrugerstof

Så meget indbringer de danske fotovogne til statskassen

Et-, to-, trecifret millionbeløb. Der er mange nuller på, når Politiet opgør, hvor mange penge der er indkrævet og indbragt på de automatiske fartkontroller. Se hvor mange penge og klip det drejer sig om, samt hvilke stærekasser der arbejder hårdest for føden.

Af: Simon Hallenslev / d. 14. juni 2021

ATK. Automatisk Trafik Kontrol. Det er det, Politiet har valgt at kalde de systemer, der sender både infrarødt lys, portrætfoto og girokort i din retning, når speederfoden har været for tung på de danske veje.

Herhjemme er der to forskellige typer af de automatiske kontroller. Der er ubemandede stærekasser, som fast står ét sted og fotograferer fartsyndere, og så er der de mobile kontroller, der opererer fra en bemandet VW Transporter, der ofte er gemt pænt væk i siden af vejen.

LÆS OGSÅ | Se Politiets nye Volvo V90 patruljevogne

Uanset hvilken type, der er tale om, er det aldrig sjovt at hoste op med pengene, når bøden dumper ind ad døren. Men ved du hvor meget Politiet samlet indbringer gennem ATK? Bilbasen har fra Rigspolitiet fået et overblik over Politiets bødeprovenu fra 2020, som du kan se herunder.

Ifølge Rigspolitiet er følgende beløb et potentielt maksimum, som ikke er lig med udsendte og betalte bøder. Det skyldes, at et varierende antal af sagerne bliver henlagt, og at ikke alle bøder kan inddrives. Endelig giver færdselsloven i visse tilfælde mulighed for nedsættelse af bøderne.

fotovogn

ATK dækker mink-regningen

I 2020 havde Politiet 447.806 bødesager på baggrund af hastighedsoverskridelser målt af ATK. Samlet beløber disse bødesager sig til svimlende 671.663.000 kr. i bødeprovenu. Det svarer rundt regnet til en gennemsnitlig bødestørrelse på 1.500 kr.

413.678 af bødesagerne var oprettet gennem de mobile og bemandede ATK-enheder, hvilket beløber sig til 618.240.000 kr. i bødeprovenu. De statiske stærekasser stod dermed for 34.128 af bødesagerne, og indbragte 53.422.500 kr. til statskassen.

LÆS OGSÅ | Før VW: Hvilken politibil vil du mindst sidde bag i?

Nu ved vi heldigvis, at de svimlende beløb havner i statskassen – men hvad kan man egentlig ellers få i Danmark for 671.663.000 kr.? På papiret vil man kunne dække regningen til den meget omtalte minkskandale og stadig have lidt til overs til kaffekassen.

De mobile ATK-enheder havde i 2020 76.472 måletimer, mens stærekasserne havde 124.325 måletimer. De mobile ATK-enheder skrabede i 2020 37.438 klip i kørekortet ind, mens stærekasserne tog 2.924 klip. I alt stod ATK samlet for 40.362 klip i kørekortet i 2020. Av.

Tydeligt er det, at det er de mobile ATK-enheders evne til at overraske fra en grøftekant, der fælder flest fartglade danskere. Men stærekasserne bidrager stadig til statskassen og i tabellen herunder kan du se hvilke stærekasser, der indbragte flest penge i 2020.

Kilde: Rigspolitiet

Simon - billede
Om forfatteren

Simon Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon i det daglige roder med. På Bilbasen kombinerer han sin viden om ting som SEO og klik-rater fra CBS med den brændende passion for biler.