Kategorier
Nyheder

Hæder til dansk bildesigner

Den danske bildesigner Anders Warming har netop modtaget Designrådets pris anno 2015 

Anders Warming der pt. slår sine folder hos det BMW-ejede bilmærke Mini er blevet hædret med Designrådets pris i år. Prisen gives for Warmings livsværk, som bl.a. tæller flere forskellige bilmodeller. Begrundelsen for netop valget af Anders Warming fra Designrådets side lød som følgende:

 -Prisen gives for hans livsværk, hvori mange fremragende designs indgår – fra BMWs Z4 til MINI Clubman. Anders Warmings designs er fremtidsorienterede, og har været normdannende for den stærkt skulpturelle og organiske stil, der har præget bildesign de seneste 15 år.

Anders Warming er uddannet ved Art Centre College of Design Europe i Schweiz. Efter endt udannelse blev Warming ansat på BMW’s californiske designstudie i 1997.

Fadder til BMW Z4

  
Blandt de første projekter for den danske designer hos BMW var en sportsvogn, der skulle afløse Z3. I vanlig talrækkefølge kom bilen naturligvis til at hedde Z4, og den stod klar på den internationale biludstilling i Paris i 2002. Designlinjen var meget anderledes fra den forrige Z3-sportsvogn. Mange kaldte Warmings design for kontroversielt, men det gik fint i spand med det tyske prestige-mærkes andre modeller i perioden. Chefdesigner for BMW var på daværende tidspunkt, ligeledes kontroversielle, Chris Bangle. Særligt forlygterne og det faktum at bilen var vokset siden den foregående model, var blandt kritikpunkterne. I 2006 var Anders Warming også manden bag linjerne på konceptbilen BMW Concept Coupé Mille Miglia, som benyttede sig af komponenter fra BMW Z4 M Coupé.

Gå på jagt efter en brugt BMW Z4 designet af Anders Warming på BilBasen 

Ansvarlig for Minis ansigt

 

Siden januar 2011 har Warming stået i spidsen for Minis design – fra næse til hæk. Blandt de mere spændende indslag hos det britiske mærke, nu under tysk ejerskab, er danskerens konceptbil, Mini Superleggera Vision, der blev fremvist i 2014. Udover at have et spændende og lavt roadster-design var bilen drevet af elmotorer. Selve karrossen blev bygget af Carrozzeria Touring Superleggera. I senere tid kan vi også takke Warmings streg for den nye Mini Clubman – med de to hængslede bagdøre til bagagerummet. Om den nye Clubmans design siger Anders Warming selv: 

– Jeg har tegnet biler hele mit liv, og er meget inspireret af dansk design. Den nye MINI Clubman er resultatet af emotionelt design, smarte løsninger og ekstremt mange muligheder for individualisering. Bilen byder på maksimal plads indenfor med et minimalt ydre.

  

Se udvalgte af brugte Minier der er til salg på BilBasen 

Designrådets pris blev første gang uddelt tilbage i 1980, og gives til designere indenfor forskellige brancher – fælles for dem er, at de gennem deres ekstraordinære design-indsats er med til at fremme designfaget.

 

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.