januar 13, 2014

Sådan får du is- og dugfri bilruder

Det er igen den tid på året, hvor lave temperaturer får bilruderne til at dugge. Duggede og frosne ruder kan udover at koste en bøde, hvis de ikke er rensede, udgøre en livsfarlig cocktail. Derfor giver vi dig her en guide til, hvordan du undgår dem. 

De isede vinduer

Isede vinduer er et tidskrævende irritationsmoment at få bugt med, og derfor hælder mange varmt vand på ruderne, når isen hurtigt skal fjernes eller dovenskaben har taget overhånd. Men det er en rigtig dårlig idé. Det kan nemlig give spændingsforskel i ruden, og få den til at revne. Løsningen finder du i stedet i bilistbutikken eller byggemarkedet, der har masser af produkter til frostramte biler.

Én ting skal du altid have liggende i bilen, en isskraber med en skarp plexiglasklinge. Og den skal bruges med omtanke; det vil sige, at du for at undgå ridser i glasset skal køre den i én retning. Du kan lette arbejdet ved at sprøjte isfjerner på ruden, og hvis du lægger et par aviser – eller endnu bedre et overtræk på forruden, når du stiller den fra dig om aftenen. Så er det bare at starte bilen og køre!
Du skal også huske at tanke sprinklervæske, så du kan holde for- og bagruden konstant ren. For trafiksikkerhedens skyld. Selv om sprinklervæsken er frostsikret til fx minus 21 grader, er der dog ingen garanti for, at sprinklervæsken ikke fryser på ruden i stærk kulde.

De duggede ruder

Dug på ruden kender vi alle til – og hader det. Duggen er et resultat af væske. Så snart temperaturen i bilen overstiger nul grader, begynder vandet at fordampe, og dug skabes. Det kan fjernes med en antidug-klud eller spray, men det virker ikke bedre end nogle dråber koncentreret opvaskemiddel på en blød klud. Den bedste måde at holde indvendig dug væk fra ruderne er at sikre, at bilen indvendig er så tør som mulig. En begyndelse er altså at starte med at fjerne alle årsager til vand eller fugt i bilen. En af de store syndere er affald. En gammel avis indeholder en del fugt og kan alene dugge en hel forrude til. Der findes ofte årsager til fugt under måtterne i bilen. Så sørg for at få bilen gjort ren, fra top til bund.

Hvis du er ligeglad med fugt i bilen generelt, og bare ikke gider have det på ruderne, kan du med fordel bruge nano-cover og andre anti-dug remedier til bilen. De virker rent faktisk, og hvis du bruger dem på rene overflader vil duggen for det meste sprede sig til andre overflader, fx instrumentbrættet.
Og husk så lige, at den klud, som du tørrer duggen af med, er en direkte årsag til, at duggen sidder der igen. Duggen forsvinder ikke bare, fordi den forsvinder fra forruden. Den flytter sig til kluden – for uvenligt at flytte sig tilbage igen, når du ikke er der.

Følg os på Facebook og Google+ og se flere bilnyheder og debatter.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS