december 4, 2015

Julegaver – retrostyle. Husker du kuglesædet?

Måske husker du CD Cardic-katalogerne. Som teenager brugte jeg timevis på at forestille mig, hvad vi kunne købe til mine forældres bil. Jeg kiggede på værktøj, kompressorer, bagrudevisirer, holdere til kassettebånd og særligt på en tændingspistol, der kunne vise om motorens tænding var indstillet korrekt. Den var for sej. 
Jeg har netop kigget i sådan et magasin igen – nemlig nr 3 fra 1990 venligst udlånt af Flemming Skou, der ejede bilistbutikken Bil Ting i Silkeborg.

Da CD Cardic nr. 3 udkom var jeg 12 år og at bladre gennem de gulnede sider i dag er en tur ned ad memory lane. Nogle af produkterne havde jeg helt glemt. Nogle er efterladt i fortiden og nogle af dem kan fås i dag.

Kuglesædet 

  
Husker du fx det fantastiske massage-kuglesæde, som jeg forestiller mig passer perfekt ind i en petroleumsgrøn Mercedes-Benz W123. Det skulle være så godt for ryggen.

Pris dengang: 98 kr.

Pris i dag: 248 kr.

Plysterninger 

En af de ting, der rent faktisk var i vores Nissan Sunny 1,5 DX Sportswagon var et par gule plysterninger. Ud over at spærre for udsynet, havde de en praktisk funktion. ”Vi kan altid se at det er jer der kommer kørende,” sagde mine forældres bekendte. Det var jo smart.

Pris dengang: 35 kr.

Pris i dag: 29 kr.

Fartstriber 

  
Jeg har altid kendt dem som fartstriber, men det rigtige navn er dekorationstape. I dag pakkes hele biler ind i folie, mens foliedekorationer oftest ses på racerbiler. Den kreative folie blomstrede op i nullerne med Fast n’ Furious filmene, men er i dag en sjældenhed. De reelle fartstriber kan do stadig købes

Pris i 1990 10 mx3mm: 18 kr.

Pris i dag: 29,95 kr.
Julegaver fra tidsmaskinen:

Bagrudevisir

  
Du husker dem sikkert under nogle mindre pæne navne, som vi ikke kan skrive her. Men okay det pæneste af de grimme, nemlig en skøgetrappe var særligt udbredt på Opel Manta og diverse Ford coupeer som Granada og Capri. Bagrudevisiret blev efterladt i forrige årtusinde, og er ikke rigtigt kommet tilbage efter solfilmens indtog.

Pris i 1990: Fra 735 kr.

Pris i dag: Kan kun købes brugt, så vidt vi ved.
Kugleaskebæger

  
Uundværligt for den kræsne kæderyger var det stilrene kugleaskebæger der kunne placeres efter eget ønske. For eksempel på instrumentbordet. Askebægre er ofte ekstraudstyr i dag, men kugleaskebægeret kan vi ikke finde.

Pris i 1990: 68 kr.

Pris i dag: Kan ikke købes længere.
Kassettebåndsholder

  
Denne var en af mine klare favoritter. En holder til kassettebånd, hvor man med et tryk på en knap kunne skubbe båndet ud af sin hule. Snedigt tænkte jeg dengang, hvor man på mange biler selv skulle vende kassettebåndet. Unge af i dag ved ikke engang hvad båndsalat er. De rigtig seje var tilpasset hullet under radioen og prisen var høj, når det var mærkevare som Fischer.

Pris i 1990: 289-628 kr.

Pris i dag: Hvad er et kassettebånd?

Af Ebbe Sommerlund

  

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS