Kategorier
Forbrugerstof

Undgå kø: Se hvornår du skal køre i juleferien

Julen nærmer sig, og det betyder også travlhed på vejene, når de danske trafikanter pakker bilen og krydser landet. Med denne friske prognose fra Vejdirektoratet kan du dog undgå den værste trafik.

Af: Esben Skrumsager / d. 17. december 2018

Dagene omkring juleaften er traditionelt nogle af årets største rejsedage. I år ser trafikmønsteret dog sandsynligvis lidt anderledes ud end sædvanligt, da juleaften falder på en mandag.

Det betyder nemlig, at en del af den udrejsetrafik – der sædvanligvis pakker sig sammen på den 23. december – nu spredes ud på både fredag, lørdag og søndag op til jul.

Udrejsetrafikken

Vejdirektoratet forventer altså ikke de store forsinkelser i dagene op til jul, men der er dog risiko for tæt trafik og mindre kødannelser fredag d. 21. december i eftermiddagsmyldretiden og søndag d. 23. december midt på dagen. Det anbefales derfor, at man så vidt muligt undlader at køre på disse tidspunkter.

Udrejsetrafikken vil hovedsageligt bevæge sig fra Hovedstadsområdet mod Jylland samt mellem Kolding og Aarhus på E45.

Hjemrejsetrafik 2. juledag

Erfaringerne viser, at 2. juledag er en af årets største rejsedage, og Vejdirektoratet forventer derfor tæt trafik og risiko for kødannelser i tidsrummet 10-14.

Hjemrejsetrafikken vil primært bevæge sig fra Jylland mod København via Fyn og Sjællands Odde.

Vejret kan få stor indflydelse på trafikken

Forventningernetil juletrafikken er baseret på erfaringer og tal fra tidligere år, men den helt store ubekendte faktor i juledagene er vejret.

Det er altid til stor gene for juletrafikken, hvis julen falder sammen med frost og snefald, som medfører en væsentlig risiko for længere rejsetid på grund af vanskelige forhold på vejene. Samtidig øges risikoen for uheld, hvilket kan forsinke trafikken yderligere.

LÆS OGSÅ: 3 biler der får dig til at ligne en civilbetjent

Også kraftig blæst kan volde besvær i juledagene grundet risikoen for lukkede veje og restriktioner på mange af de større broer. Det så vi bl.a. så for to år siden, da stormen Urd ramte Danmark 2. juledag.

Grænsekontrol

Pga. grænsekontrol er der risiko for kødannelser ved den dansk-tyske grænse for de trafikanter, som skal mod Danmark. Eftersom juletrafikken hovedsageligt bevæger sig på tværs af landet, forventer Vejdirektoratet ikke store forsinkelser ved grænsen, men de anbefaler fortsat, at man så vidt muligt planlægger sin hjemrejse over grænsen uden for de mest trafikerede perioder.

Vejdirektoratets anbefalinger til køreturen

– Kør uden for de mest trafikerede tidsrum og sæt god tid af til din rejse

– Hold ekstra godt øje med vejrudsigten i julen

– Hold dig opdateret om den aktuelle trafiksituation på trafikinfo.dk eller via applikationerneTrafikinfo ogVintertrafik

– Kør efter forholdene og hold god afstand til de forankørende

– Hold til højre for god fremkommelighed

– Hav tæpper, evt. en skovl og noget at drikke med i bilen

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.