politibiler
januar 10, 2018

Bag facaden: Her er politiets heftige vognpark

Af: Esben Skrumsager  / d. 10. januar 2018

Flere nye køretøjer hjælper politiet i kampen mod banderne. Her kan du få et indblik i ordensmagtens enorme garage.

Med mere end 2500 biler, busser, varevogne og motorcykler råder det danske politi over en af de største samlinger af køretøjer i Danmark.

Du kender sikkert en del af dem fra de danske veje, men i løbet af det forgangne år er flere spritnye køretøjer kommet til, som blandt andet har haft til opgave at hjælpe ordensmagten i kampen mod banderne.

politibil

Foto: Rigspolitiet

En af de seneste tilføjelser er en større patruljevogn – en Volkswagen Touran – som supplerer de nuværende Passat-stationcars.

SØG PÅ BILBASEN: Der er mere end 500 Touran til salg lige nu

Modellen er valgt ud fra en række parametre som pladsforhold, indstigningsforhold, økonomi og køreegenskaber til politibrug, lyder det i begrundelsen fra Rigspolitiet.

– Vi har valgt at anskaffe nogle større politibiler, fordi vi i tillæg til de nuværende også har behov for en mere rummelig patruljevogn med bedre indstigningsforhold. I dag har vi nemlig langt mere udstyr med os, når vi kører patrulje, og vi er oftere iført skudsikker vest.

Rigspolitiet på Facebook

Motorcykler mod banderne

Hvis du jævnligt befinder dig i hovedstadsområdet, har du måske set politiets nye offroad-motorcykler. De har købt de nye BMW F700GS-motorcykler i forbindelse med bandekonflikten i København, fordi de er velegnede til at køre i forskelligt terræn.

politibiler

Foto: Rigspolitiet

– Med de nye offroad-motorcykler kan vi patruljere i de områder og terræn, hvor bandekonflikten finder sted og mod de køretøjer, der anvendes af gerningsmændene. (…) Vi kan konstatere, at det har haft en præventiv virkning efter flere gode sager, hvor vi har stoppet brugsstjålne knallerter og scootere på vores nye motorcykler, skriver Rigspolitiet på Facebook.

De nye motorcykler erstatter ikke de andre men er en tilføjelse til politiets flåde. Herunder kan du se, hvilke køretøjer politiet ellers benytter sig af.

SE OGSÅ: Berner ser på fotovogne – sådan ved du, om du er fanget på kamera

Hårdfør hollænder

Rammes politiet af kasteskyts, og skal ballademagere holdes på afstand, rykker ”Hollænderen” ind. Den har fået sit øgenavn, fordi den er inspireret af et indsatskøretøj fra… ja, godt gættet: Holland.

Den ombyggede Mercedes er kun til rådighed for Københavns Politi, da det er det mest udsatte område i Danmark.

LÆS OGSÅ: Nu stiger ejerafgiften: Se hvor meget du skal betale i 2018

Vognen er spækket med sikkerhedsudstyr som punktérfri dæk, forrude af panserglas, bagrude og sideruder af plexiglas og jerngitter foran køleren. Og så er bilen belagt med brandhæmmende materiale, ligesom den kører på diesel for at nedbringe risikoen for brand.

Hvis du vil kaste dig ud i dit eget hollænder-inspirerede projekt, kan du her finde en gammel Mercedes, der kan bruges som fundament: Se alle Mercedes-varevogne til salg på Bilbasen

Patruljevognene

politibiler

Foto: Rigspolitiet

Den store Passat fra Volkswagen er efterhånden blevet synonym med lovens lange arm. Størstedelen af politiets vognpark udgøres nemlig af den tyske stationcar, som med sin 2,0-liters dieselmotor og automatgear er den mest almindelige patruljevogn.

Interesseret i en Volkswagen Passat? Se hele udvalget på Bilbasen lige her

Med et teoretisk brændstofforbrug på 21,7 km/l er den samtidig blandt de mest brændstoføkonomiske biler i garagen.

Som beskrevet har politiet nu også anskaffet sig den større Touran, som er en foretrukken model blandt det ældre publikum på markedet af de samme årsager, som politiet har valgt den; de nemme ind- og udstigningsforhold.

VW Touran er ligeledes udstyret med en 2,0-liters turbodrevet dieselmotor, som med automatgear er opgivet til et teoretisk forbrug på 21,3 km/l.

Her kan du se de mere end 500 Touran-modeller til salg på Bilbasen lige nu

Hundehuse på hjul

Når der skal være plads til menneskets bedste ven – med mindre mennesket er en forbryder – bruger politiet nogle andre biler end de sædvanlige patruljebiler.

Hvis det drejer sig om en enkelt eller to hunde, der skal med på opgave, sker det i en 2,0-liters benzindrevet Ford Mondeo med automatgear. Den har dog med sine blot 13 km/l et af de højeste brændstofforbrug blandt politiets biler, hvilket formodentlig er en del af årsagen til, at den blot bliver brugt som transportkasse for de firebenede.

Er der eksempelvis tale om en større eftersøgning, hvor mere end to hunde skal med på opgaven, så foregår transporten i en VW Caravelle med en 2,0-liters dieselmotor og automatgear.

INSPIRATION: Find VW Caravelle på Bilbasen her

Politiets motorcykler

Foruden de nyindkøbte F700GS-modeller fra BMW, så er det nogle store moppedrenge, de danske motorcykelbetjente cruiser rundt på. Den primære patrulje-MC er en Yamaha FJR1300AP, som med sine heftige 143 hestekræfter når fra 0 til 100 km/t på under tre sekunder.

 

LÆS OGSÅ: Test af Tiguan Allspace med syv sæder som standard

Garagens konge er dog den enorme BMW K1600GT, der med 160 hestekræfter – rundt regnet dobbelt så meget som en almindelig mikrobil – til at drive de ca. 330 kg ikke skal bruge meget mere end et par sekunder på at nå de første 100 km/t.

Små og store politibiler

Ud af de omkring 2500 køretøjer i politiets samlede vognpark udgør patruljevognene knap halvdelen. Når der skal fragtes mandskab, udstyr eller eksempelvis laves kontroller ved grænsen, foregår det i andre typer biler.

Sagsbehandlerne har to forskellige at vælge imellem; en VW Touran med en mindre motor end patrulje-versionen – nemlig en 1,6-liters TDI-motor – eller en Ford Focus, der med sin 1,5-liters dieselmotor og et teoretisk forbrug på op til 26,3 km/l er vognparkens grønne duks. Begge biler har manuelt gear.

Her kan du finde alle tilgængelige Ford Focus på Bilbasen

Fra en af politistyrkens mindste modeller til den anden ende af skalaen, hvor Mercedes-Benz Sprinter danner grundlag for et såkaldt ”letsikret indsatskøretøj”. Med sin 4-cylindrede dieselmotor og automatgear er den vognparkens sorte får, da den teoretisk set ikke klarer mere end 12,4 km/l.

Til ren persontransport er VW Caravelle den foretrukne partner. Som minibus har den plads til otte personer, men den bruges også som såkaldt tungvognskontrolkøretøj, hvor den bageste del af bilen i stedet for sæder er fyldt op med teknik.

Nederst på listen finder vi Opel Vivaro, der udstyret med en 1,6-liters dieselmotor agerer teknik- og varebil. Den er udstyret med en manuel gearkasse og præsterer teoretiske 16,4 km/l.

Søg efter Opel Vivaro på Bilbasen her

Hvad sker der med de gamle politibiler?

Hvert år udskiftes knap en fjerdedel af politiets biler. Når en politibil har kørt omkring 200.000 kilometer, er det ikke længere forsvarligt at anvende den som politibil. Alt politiudstyr bliver da afmonteret, og den bliver efterfølgende solgt på en offentlig bilauktion.

Hvis du vil lære mere om en af politiets mest udskældte biler, kan du tage med Anders Berner på besøg i en fotovogn, hvor han får bekræftet og aflivet nogle myter. Se filmen her.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS