Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

September er dækrazzia-tid

www.intercom.nu intercom@intercom.nu

Politiet afholder dækrazzia i det meste af september. Det vil sige, at hele stimer af biler bliver vinket ind og tjekket for, om dækkene er i orden. Det er de heldigvis for de fleste, men ikke for alle.

– Desværre tænker alt for få over, at dækkene er den eneste kontakt, køretøjet har til kørebanen, og når kontaktfladen ikke udgør mere end en håndflade pr. dæk, så er det af yderste vigtighed, at både dækmønster og dæktryk er i orden – især i den årstid vi går i møde, siger direktør Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.

Lovkravet til dækmønstret er 1,6 mm og denne dybde er markeret på dækket med nogle tværgående ribber i de langsgående riller i dækkene. Ved 1,6 mm er evnen til at lede vand væk fra dækket og undgå aquaplaning desværre allerede dårlig, så dækfabrikanter og uafhængige eksperter anbefaler, at dækkene skiftes, når mønstret er 3 mm. Nye dæk har en dybde på ca. 8 mm – vinterdæk nogle gange lidt dybere.

Dæk skal være af samme type. Man må altså ikke blande vinterdæk og sommerdæk, men bør egentlig også holde sig til helt ens dæk, hvis bilen skal opføre sig forudsigeligt på vejen.

Dækrazziaen foregår i syv politikredse, og man forventer, at 2000 bilister får tjekket dækkene.

ML8_4275

Er dine dæk i orden?

Medlemmerne af Rådet for Større Dæksikkerhed er: Rigspolitiet, Teknologisk Institut, FDM, Dækimportørforeningen, Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk samt Dæk Specialisternes Landsforening.

 

 

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.