Guide

Simpel dims forhindrer dyr fejltankning

Af i Guide

Af: Esben Skrumsager  / d. 08. august 2017

Hvert år er der mellem 2.000 og 3.000 biler, der bliver tanket med det forkerte brændstof. Og det kan blive en dyr affære, hvis den forkerte type brændstof når frem til motorrummet.

Paradoksalt er det stort set kun muligt at tanke forkert på en dieselbil, og der er også her konsekvenserne er størst. En benzinbil vil formentlig ikke tage skade af lidt diesel, når først det er renset ud af systemet. Men en dieselmotor kan ikke tåle benzin i højtrykspumpen, og sådan en koster typisk over 20.000 kroner, hvis den skal skiftes. Og det er ikke noget forsikringen dækker.

Værksted

Ofte skal tanken af for at få den tømt

Totaktsolie er ikke en løsning længere

I gamle dage kunne man, hvis det ikke var ret meget benzin, man havde fyldt på, blande noget totaktsolie i tanken. Men det er for risikabelt i dag.

Hvis du er kommet til at tanke benzin på din dieselbil, så start ikke motoren. Har du startet den, så sluk den hurtigst muligt og ring efter vejhjælp.

Bilen skal på værksted og have tømt tanken.

 

Nem løsning mod fejltankning

Men hvad nu hvis man kunne sikre sig mod at det skete? Det kan man faktisk godt, og det er standard på en række nye biler – fx Ford der kalder det Easyfuel (for alt skal bare have et navn ellers kan det ikke markedsføres)

Har du nu ikke en dieselbil med sikring indbygget, findes der også en anden løsning nemlig Solodiesel, der erstatter dit tankdæksel. Solodiesel har to fordele – dels behøver du ikke skrue dækslet af for at tanke – der er hul igennem. Dels kan du ikke trykke en benzinpistol igennem – spidsen bliver grebet af nogle kroge i hullet. De samme kroge gilder til side, når den større diesel-pistol trykkes ned. Jeg har testet Solodiesel og det virker.

Det er ret genialt – eneste ulempe er, at der ikke er en skrue, så dækslet kan skrues helt fast – for man kan forestille sig, at en ven der er maksimalt distræt kan komme til at skrue låget af, og tanke forkert alligevel.

Du kan se her, hvordan den virker:

 

 

Solodiesel koster 349 kroner, hvilket må siges at være en billig forsikring mod fejltankning. Den kan fx købes i FDM’s netbutik

Læs mere

Få alle nøgler med ved bilkøb

Testkørsel: Ny Honda Civic er fed, men får et problem i Jylland

Esben Skrumsager
Om forfatteren

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder. Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.