Verdens hurtigste biler

Verdens hurtigste biler
11/11/2015 Ebbe Sommerlund

Vi har fået en henvendelse fra en bilinteresseret læser og den lyder:
Hej Ebbe, min søn på 7 er meget bilinteresseret – specielt de hurtige af slagsen. Men hver gang vi søger en top-10 over verdens hurtigste biler er han noget forundret over Koenigsegg One:1 ikke figurerer. Jeg lovede ham, at jeg kender en der én gang for alle kan lave en top 10 vi kan regne med. Så er bolden spillet.

Man skulle jo tro at det var nemt at finde ud af hvilke biler der er verdens hurtigste, men det er ikke så simpelt. For det første skal vi afgøre om det er acceleration eller tophastighed, der er gældende. Og spørgerens søn siger at det er tophastigheden der tæller. Så er målestokken på pladsen.

I det tilfælde er svaret simpelt verdens hurtigste bil nogensinde er Thrust SSC, der kørte 1.227,985 km/t i Black Rock Desert i Nevada, USA. Det gjorde den tilbage i 1997. Rekorden kommer i øvrigt under pres, da Bloodhound SSC vil gøre et rekordforsøg i Sydafrika i 2016. I første omgang går teamet efter 800 miles/timen(mph), men det langsigtede mål er 1.0000 mph. Altså hhv 1.300 og 1.609 km/t.

Men det er næppe den type ’biler’ spørgerens søn mener. Og så bliver det hele lidt mere speget, for hvornår er en tophastighed officiel nok til at komme på listen over de hurtigste produktionsbiler?

På Wikipedia har de opstillet en række regler blandt andet skal der være produceret mindst tyve biler, bilen skal være produceret med salg for øje, den skal naturligvis være godkendt til kørsel på vej og så skal tophastigheden opnås begge veje på en strækning og testen skal udføres af en uafhængig instans.
Reglerne udelukker dermed Hennesey Venom GT, der ellers står på toppen af mange lister, da topfarten kun er målt den ene vej på den givne strækning, og desuden er der kun produceret 16. Den opnåede 435,31 km/t. De udelukker også Koenigsegg 1:One, der ikke er produceret i stort nok antal, og i øvrigt ikke har nogen semiofficiel måling.
Så efter de regler er det Bugatti Veyron 16.4 Super Sport World Record Edition, der er den hurtigste bil i verden. Den opnåede en tophastighed på 431 km/t.
Der findes pt ikke nogen beviser på at Koenigegg One:1 kan opnå den teoretiske tophastighed på 439 km/t. Derfor er den ikke på nogen lister endnu. Christian Von Koenigsegg har udtalt at One:1 ikke er konstrueret som en topfartsbil. Målet med One:1 er at have en hestekraft pr kilo og producere en bil, der ekstremt hurtigt kan accelerere til 300 km/t og bremse ned til nul, men det er jo en helt anden historie. Vi tror på One:1, så vi sætter den øverst, men det står for egen regning.

Den uofficielle liste over verdens hurtigste biler er pt. Tallene er rundet ned til nærmeste hele tal.

1. Koenigsegg One:1 – 439 km/t
2. Koenigsegg Agera R – 439 km/t
3. Hennessy Venom GT – 434 km/t
4. Bugatti Veyron Super Sport – 431 km/t. Officielt er dette verdens hurtigste serieproducerede bil.
5. RUF CTR3 – 379 km/t
6. Pagani Huayra – 362 km/t
7. Noble M600 – 362 km/t
8. Ferrari LaFerrari – 362 km/t
9. McLaren P1- 349 km/t
10. Lamborghini Aventador – 349 km/t

Vi er klar over, at man kan diskutere listen – gør det gerne, måske har vi overset nogen. Vi er også klar over at for mange er accelerationen det vigtigste. Derfor ser vi nærmere på verdens hurtigst accelererede biler i den nærmeste fremtid her på bloggen.