Dækkene på en bil er ikke bare sorte ringe af gummi. De er lavet af mange stoffer, og når de slides, forurener de både luft og lunger.
TEKST & VIDEO: Morten Bek
Den “grønne” omstilling ruller med ustoppelig kraft, og på sigt kan det blive en stor gevinst for miljøet og folkesundheden, når elbilerne erstatter biler med forbrændingsmotor.
Men politikerne har det med kun at se de positive sider ved omstillingen. Der er lang vej til, at en elbil ikke forurener rigtig meget fra vugge til grav, og en af de ting som er med til at holde skadelig forurening kørende er dækkene. Ikke kun på elbiler – på alle biler.
LÆS OGSÅ | Video: Hvad skal kamera-sidespejle gøre godt for?
Dækkene er trivielt udseende sorte gummiringe, som de færreste kigger på, når de skal vælge bil. Problemet er, at det kan få os til at glemme, at bildæk er meget tunge i produktionen og en stor kilde til forurening.
Når vi kører i bilen, slider vi på dækkene. Affaldet og partiklerne ryger direkte videre ud i det omgivende miljø, og partiklerne – de såkaldt fine partikler – kan finde vej gennem vores luftveje og ned i lungerne, hvor de kan gøre stor skade.
Er der en løsning på det store problem?
Et dæk er lavet af 30 eller flere forskellige stoffer
Kan man frelse verden og gøre noget godt for miljøet ved at køre elbil? Nej. Alle biler er et massivt miljøproblem, men elbilen kan hjælpe med til at rykke luftforureningen ud af byerne, hvor den går størst skade på mennesker.
Men en overset brik i puslespillet er bilernes dæk. De er på elbiler præcis som på biler med forbrændingmotorer. Der er ingen grønne tiltag for at gøre dækkene til en mindre forureningskilde og sundhedsrisiko, end de altid har været.
LÆS OGSÅ | Video: Et nyt batteri til elbilen kan koste kassen
Dæk er nemlig lavet af mange forskellige stoffer, naturlige som kemiske. Den kunstige gummi, lavet af råolie, fylder rigtig meget i blandingen, og når gummi og de andre stoffer slides, forurener det luften og vores lunger.
Dækproducenterne forsker i forskellige mere eller mindre bæredygtige løsninger, som eksempelvis at bruge sojabønner eller harpiks, men det er materialer, som endnu har et stykke vej til vores dæk.
Brugte elbiler til salg på Bilbasen
Se flere brugte elbiler til salg på Bilbasen