Kategorier
Forbrugerstof Video

Video: Er det okay at købe en kinesisk bil?

Biler handler også om politik. Der er intet entydigt svar på, om du bør købe en kinesisk bil eller ej og svaret er ladet med politik og værdier.

TEKST & VIDEO: Morten Bek

Kina-bilerne kommer. Sådan har det lydt i mange år, men nu er det ikke længere et fremtidsscenarie – de kinesiske biler er her, og siden MG kom tilbage som kinesisk mærke i 2020, er de kinesiske mærker drypvis kommet til Danmark.

Er det okay at købe kinesisk? Mange vil tænke på menneskerettigheder og datadeling – og mangel på gennemskuelighed. Men det er op til den enkelte at vurdere, hvad der har betydning.

SE OGSÅ | Hvor stor en klimasynder er du?

Og så er det op til den enkelte at vurdere, om biler fra andre lande end Kina er problematiske. Hvis man kan kritisere Kina, kan man vel også kritisere så mange andre lande?

Hvad med de andre lande?

MG, Aiways, XPeng, BYD, NIO. Det er kinesiske bilmærker, og de fleste har en holdning til dét at købe en kinesisk bil.

SE OGSÅ | Dækstøj i din bil? Hjælpen finder du her

Men der er noget Kina i stort set alle biler. Batteriet i en elbil? Kommer ofte fra Kina. Produktion af hardware til infotainmentsystemet? Kina.

Biler fra Tesla og Volvo produceres i Kina, så selv om de i princippet er amerikanske og svenske, så er de vel egentlig kinesiske?

Spørgsmålet om Kina-biler er sat på spidsen. Der er ikke et rigtigt eller forkert svar. Kan man spørge, om det er okay at købe en kinesisk bil, kan man også roligt spørge, om det er okay at købe en bil fra USA. Eller fra Ungarn. Eller fra Italien.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.