marts 15, 2022

Video: Hvor meget strøm i privat ladeboks?

Du har købt elbil og skal have ladeboks hjemme i carporten – men hvor meget strøm har du brug for?

Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 15. marts 2022

Én udfordring er at finde en elbil, der passer til dit behov – en anden udfordring er at finde den ladeløsning, du skal vælge. Én af mulighederne er en privat ladeboks i carporten. Sådan en kan efterhånden købes mange forskellige steder – men her skal man være opmærksom.

SE OGSÅ | VW ID.Buzz er fantastisk, finurlig og fuldelektrisk

Der er nemlig stor forskel på boksene og det er vigtigt, at du vælger den rigtige første gang. Ét af spørgsmålene man kan stå med, når man skal købe en ladeboks, er, hvor meget strøm (hvor mange kW) boksen skal kunne lade med. Til at besvare dét spørgsmål har vi fået hjælp af Thomas, der er teknisk chef hos DTU Elektro.

Programmet præsenteres i samarbejde med:
11 kW dækker de flestes behov

Som udgangspunkt kan boksene lade med enten 3,7 kW, 11 kW eller 22 kW. Nøgternt betragtet er det få mennesker, der har brug for mere strøm end de 3,7 kW i det daglige. Lader du eksempelvis fra kl. 18 til kl. 8 næste dag, kan det nemlig fragte dig hele 250 km i en almindelig elbil med et forbrug på 5 km/kWh.

SE OGSÅ | Xpeng P5 – ny elbil i Danmark

Virkelighedens verden ser dog anderledes ud. For hvad nu hvis du har kørt din elbil flad, og du kun er hjemme et par timer før du skal køre igen? I sådan et tilfælde er det rart, at din ladeboks giver lidt mere strøm.

Thomas anbefaler, at man som udgangspunkt vælger 11 kW, da det dækker langt de flestes behov. Lader du eksempelvis to timer med 11 kW, giver det lige lidt over 100 km, hvis vi igen går ud fra en almindelig elbil med et forbrug på 5 km/kWh.

Vær opmærksom på din elbil – og din elektriker!

Inden du køber ladestander kan det også være en ide at tjekke, hvor meget din elbil kan lade med. De fleste moderne elbiler kan lade med 11 kW, men der kommer stadig nye elbiler på markedet, der kun kan lade med 3,7 kW på en boks som den, du kan sætte op i eksempelvis carporten. Eksempelvis Aiways U5.

SE OGSÅ | 2022 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris

Der findes også bokse, der kan lade med 22 kW, men det er kun de færreste elbiler, der kan lade med så meget kraft. Derudover er det de færreste huse, der har så meget strøm indlagt og det vil være en stor udskrivning, at få gravet kabler ned af den kaliber.

Og husk nu, at du ikke selv må begynde at installere din ladeboks. Dansk lovgivning kræver, at det er en autoriseret elektriker, der skal installere den – og det giver rigtig, rigtig god mening.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS