Kategorier
Forbrugerstof Video

VIDEO: Her er bilerne, der taber mindst i værdi

Den største udgiftspost når man køber ny bil er hverken brændstof eller forsikring – det er den “skjulte” faktor; værditabet. Hvor meget bilerne taber i værdi er meget forskelligt.

Af: Morten Bek / d. 12. januar 2021

Hvis du køber en lejlighed eller et hus, er der stor sandsynlighed for, at, ejendommen stiger i værdi, som tiden går. Der er både fald og stigninger, men i sidste ende bliver fast ejendom som regel altid mere værd med tiden.

Sådan er det kun for de allerfærreste nye biler. Køber du en specialmodel fra Porsche, lavet i begrænset oplag eller solgt i kort tid, kan den blive meget mere værd. Men når du køber en helt almindelig bil, så taber den i værdi fra det øjeblik, du kører ud fra forhandleren.

SE OGSÅ | Gode råd til ekstraudstyr og værditab

Værditabet, afskrivningen, er typisk den største post på bilbudgettet. Og det er en post, som er skjult frem til den dag, du vil sælge bilen som brugt. Det viser sig iøvrigt, at lige så forskellige biler kan være, lige så stor forskel kan der være på værditabet.

I Bilbasen Guide ser vi nærmere på bilmærker og bilmodeller med det laveste værditab – og dem med det højeste værditab. Med hjælp fra Bilbasens egen ekspert i bilmarkedet, Jan Lang, kan vi komme med ret så præcise tal.

Kend værditabet

Køber du ny bil med fornuften eller med hjertet? Uanset om du hører til i den ene eller den anden lejr, så er det værd at kende værditabet på den bilmodel eller biltype, du går og overvejer.

SE OGSÅ | Spar penge med fornuftig og glidende kørsel

Hvor mange procent af værdien en bil taber, mens du ejer den, gør nemlig en stor forskel for totalomkostningerne. Det er den skjulte faktor, hvor du ikke betaler ved kasse 1, når du køber, men først flere år senere, når bilen er brugt og du vil sælge den.

Mange parametre spiller ind

Det gennemsnitlige værditab på nye biler er faldet i takt med, at registreringsafgiften har gjort nye biler billigere i Danmark. Men værditabet er stadig den største post på bilbudgettet. Alene i det øjeblik du forlader forhandleren i din nye bil, taber du tusindvis af kroner.

SE OGSÅ | VW ID.3 er vildt populær – men fortjener den sin succes?

Nye biler er ikke “født” ens, og både bilmærket, karrosseritypen, farven, motoren og meget andet spiller ind, når det kommer til, hvor mange procent af nyprisen en bil taber over tre eller fem år. De mest værdifaste biler taber langt mindre i værdi end gennemsnittet, de mest udsatte biler langt mere end gennemsnittet.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.