bilbase

9 myter om vinterdæk

Vinterdæk er som alt andet omgærdet af udsagn, der ikke nødvendigvis er sande. Vi undersøger ni af de mest udbredte.

November betyder goddag til vintertid. November betyder, at havemøblerne skal tilbage i skuret, og november betyder farvel til sommerdækkene for de fleste. Journalist på BilBasen Jan Lang siger:

– Jeg skifter selv til vinterdæk i november, for at være på den sikre side. Måske kan man køre til december, hvis frost og sne holder sig væk, men bare én dag med sne gør at bilen må blive hjemme, og det vil jeg ikke risikere.

Der er i bilbranchen bred enighed om at vinterdæk er bedst til sne, men vi har set på ni andre myter om vinterdæk. Jesper Sørensen, Teknisk Chef hos Bridgestone Danmark svarer på spørgsmålene:

1.Man skal skifte til vinterdæk, når temperaturen falder til under syv grader (Delvist sandt)

Generelt er det en god ide at skifte til vinterdæk når temperaturerne er under 7 grader – for så vil der typisk også være risiko for frost i ydertimerne af døgnet – og det er her der for alvor er fordele ved vinterdæk. Men der er mange parametre i spil og man kan ikke over en bred kam sige at vinterdæk er bedre under 7 grader, men det er et god tommelfingerregel at skifte ud fra.

2.Vinterdæk støjer mere end sommerdæk (Falsk)

Nej, det er ikke længere korrekt. Faktisk kan det let forholde sig omvendt; de, der kører med bredere sommerdæk og lidt smallere vinterdæk vil typisk opleve at deres vinterdæk er de mindst støjende.

3.Vinterdæk er lovkrav om vinteren i Tyskland (Delvist sandt)

I praksis ja. Tyskland kræver at man har dæk der passer til vejret – det vil sige at i vintervejr (sne, slud, is) så er vinterdæk reelt et krav (helårsdæk kan også anvendes). Dette gælder også for udenlandske biler.

4.Vinterdæk må højst være fem år gamle (Delvist sandt)

Så længe dæk opbevares korrekt (på et dæklager hos producent eller forhandler) så ældes de kun meget langsomt og der er ikke nogen væsentlig forringelse af dækkets egenskaber. Når dækkene tages i brug er det en helt anden sag; når dæk udsættes for vind og vejr samt de belastninger der opstår ved almindelig brug, ja så sker der en ældning og man kan med rimelighed sige at, efter 5 sæsoner i brug kan der være god grund til at skifte, selvom der måske stadig er mønster tilbage – men dette må altid bero på en individuel vurdering.

5.Smalle vinterdæk er bedre end brede til snekørsel (Falsk)

Nej, så simpelt kan det ikke siges. Når vi taler om vintervejgreb taler vi egentlig om 3 forskellige mekanismer – kombinationen af disse er præcis afgørende for det berømte kompromis i dækdesign – f.eks. vil et dæk der er godt på is have stort gummiareal, mange lameller, men få riller – til gengæld vil det dæk være dårligt i løs eller blød sne og på våd vej:

a. Evnen til at pakke/komprimere sne – mønsterets kapacitet til at komprimere løs sne (som ikke giver nogen trækkraft overhovedet) så man kan overføre kræfter og skabe fremdrift eller bremse bilen. Et smallere dæk vil have mindre kapacitet til at komprimere sne.

b. Kant effekt – greb fra kanter (blokke/lameller) der bider ned i overfladen – jo hårdere overfladen bliver, jo vigtigere er denne del – ved kompakt sne og is er denne del afgørende.

c. Overfladefriktion – gummis friktion mod jævn overflade – vigtig på ren is.

6.Man må gerne køre med lavere hastighedsmærkning på vinterdæk (Sandt)

Ja, vinterdæk skal bare have hastighedsmærkning på Q (160 km/t) eller derover. Sommerdæk skal derimod have hastighedsmærkning = bilens tophastighed eller over – uanset hvor hurtigt vi vil og må køre.

7.Vinterdæk bliver slidt lynhurtigt, hvis man kører med dem om sommeren (Sandt)

Generelt vil dæk slides hurtigere og med øget risiko for uregelmæssig slitage, når de anvendes uden for deres tiltænkte anvendelsesområde. Så både af hensyn til sikkerhed og økonomi bør det frarådes at køre med vinterdæk om sommeren – og sommerdæk om vinteren. De slides også hurtigere om vinteren pga. øget slip. Vinterdæk vil bremse dårligere og være mere ustabile, især i kritiske situationer, når det er sommervejr.

8.Helårsdæk er gode til vinterkørsel (Delvist sandt)

Helårsdæk er en udmærket løsning til de, der insisterer på at køre med samme dæk hele året rundt – og for dem en bedre løsning end enten sommer- eller vinterdæk. Men man skal være klar over at, med helårsdæk er man på intet tidspunkt optimalt kørende, og med hensyn til sikkerhed vil man altid være dårligere stillet end med det årstidspassende dæk.

9.Vinterdæk skal skiftes, når mønsterdybden er under 4 mm (Sandt)

Generelt anbefaler både branche og bilistorganisationer, at man skifter vinterdæk ud når der resterer 4 mm mønster. Under 4 mm har dækket ikke længere egentlige vinteregenskaber og vil dermed give falsk tryghed ved kørsel i vintervejr.

Nu er det svært at spå, især om fremtiden, men én ting er sikkert, når det gælder vinterdæk: Det er klogest at skifte, inden sneen falder for så er det hverken til at få dæk til gode priser eller tid på værkstedet.

Læs mere

6 trin til en vinterklar bil

Dine lovlige vinterdæk kan være ulovlige i udlandet

19 Kommentarer til 9 myter om vinterdæk

 1. Preben Karlson 13/11/2016 at 11:50 #

  Hej.
  Med hensyn til helårs dæk, skal jeg gøre opmærksom på at de nye Cross Climate dæk fra Michelin er godkendt i Tyskland som vinterdæk og ydermere har FDM også testet dem og konkluderer, at de er på fuld højde med alm. vinterdæk og levetiden er som normalt for Michelin dæk.
  Min konklusion på jeres punkt 7 og 8 holder ikke vand.
  Ps. jeg kører selv med disse udmærkede dæk og er nu igang med sæson 2 og er stadig lige begejstret.
  Preben

  • Preben Karlson 13/11/2016 at 11:52 #

   Min konklusion på jeres punkt 7 og 8 er at jeres påstand holder ikke vand.

   • Erik 06/12/2017 at 21:04 #

    Winterdæk er lavet på blødere gummiblanding og slides hurtigere i varmt vejr.

  • Bilbasen Blog 13/11/2016 at 22:09 #

   Hej Preben
   Cross Climate høster fine anmeldelser, og kan være et godt valg for mange – især de som ellers ville have kørt på sommerdæk hele året. De er dog ikke godkendt som vinterdæk i Sverige. Vh Ebbe, Bilbasen

   • Palle Lauridsen 05/12/2017 at 10:50 #

    Nu skal jeg så heldigvis ikke til Sverige……. Det er kanon gode dæk til det danske vejr……… Som den sidste uge har ligget mellem -3 og 10 graders C°…….

   • Per W Jensen 06/12/2017 at 05:48 #

    Hvis man er bybo og ikke kommer uden for Storkøbenhavn så er helårsdæk sikkert fint men pendler man ligesom mig mellem Røsnæs og Østerbro så ville jeg aldrig gå på kompromis med sikkerheden for at spare lidt og hvis man som mig selv har nogle fine 18” fælge og dæk på bilen til sommerkurset så sparer du både penge og dine flotte sommerfælge fra at blive ædt op af vejsalt

  • Bo Kirkpatrick 06/12/2017 at 09:31 #

   Kære Preben
   I punkt 7 som du mener ikke at holde vand siger de at et VINTER dæk vil bliver slidt hurtigere om sommeren hvilket er sandt. Du køre på Cross Climate hvilket er et HELÅRS DÆK kan du se forskellen ?

  • Kim 06/12/2017 at 20:06 #

   Hej Preben
   Uafhængige test viser at ContiPremiumContact (sommerdæk) klarer sig bedre end CrossClimate i en vinterfest.
   FDM har på ingen måde udtalt at det er på højde med andre vinterdæk. De har dermed udtalt at ContiAllSeason er det første helårsdæk, som de reelt vil anbefale som vinterdæk.
   Men jeg har (som dig) heller ingen links til at bakke det op, dog vil du nok finde svarene, hvis du undersøger sagen nærmere.
   Kør sommer og vinter, med mindre i holder jer i byerne, hvor der altid er ryddet og saltet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gør din bil vinterklar - BilBasen blog - 05/10/2015

  […] mere om vinterdæk her, hvor Jesper Sørensen, Teknisk Chef hos Bridgestone Danmark, ser nærmere på ni udbredte myter om […]

 2. vinterdæk om sommeren i tyskland | daek-faelge.com - 05/11/2015

  […] 9 myter om vinterdæk – BilBasen blog3.Vinterdæk er lovkrav om vinteren i Tyskland … kører med dem om sommeren … sikkerhed og økonomi bør det frarådes at køre med vinterdæk om sommeren …gå til hjemmesiden […]

 3. køre med sommerdæk om vinteren | daek-faelge.com - 05/11/2015

  […] 9 myter om vinterdæk – BilBasen blog2.Vinterdæk støjer mere end sommerdæk (Falsk) … 3.Vinterdæk er lovkrav om vinteren i … sikkerhed og økonomi bør det frarådes at køre med vinterdæk om …gå til hjemmesiden […]

 4. må man køre med vinterdæk om sommeren i tyskland | daek-faelge.com - 05/11/2015

  […] 9 myter om vinterdæk – BilBasen blog3.Vinterdæk er lovkrav om vinteren i Tyskland … 6.Man må gerne køre med lavere hastighedsmærkning på vinterdæk … hvis man kører med dem om sommeren …gå til hjemmesiden […]

 5. må man køre på vinterdæk om sommeren i tyskland | daek-faelge.com - 05/11/2015

  […] 9 myter om vinterdæk – BilBasen blog3.Vinterdæk er lovkrav om vinteren i Tyskland … vigtig på ren is. 6.Man må gerne køre med lavere … bør det frarådes at køre med vinterdæk om sommeren …gå til hjemmesiden […]

 6. må man kører med vinterdæk om sommeren i tyskland | daek-faelge.com - 05/11/2015

  […] 9 myter om vinterdæk – BilBasen blog6.Man må gerne køre med lavere … hvis man kører med dem om sommeren … og økonomi bør det frarådes at køre med vinterdæk om sommeren …gå til hjemmesiden […]

 7. Gør din bil vinterklar - Bilbasen blog - 09/10/2016

  […] 9 myter om vinterdæk […]

 8. 6 trin til en vinterklar bil - Bilbasen blog - 09/10/2016

  […] 9 myter om vinterdæk […]

 9. Tommelfingerreglen der afgør hvornår du bør skifte til vinterdæk | Søndagsavisen - 18/10/2016

  […] Kilde: Tirecraft.com, Bilbasen.dk […]

 10. Hvad vælger du på is? 4x4 og sommerdæk eller baghjulstræk og vinterdæk? - Bilbasen blog - 15/03/2017

  […] 9 myter om vinterdæk […]

Leave a Reply