Kategorier
Forbrugerstof

6 trin til en vinterklar bil

Af: Esben Skrumsager  / d. 25. november 2017

Vinteren slider hårdt på bilen, og derfor kan du med fordel gøre den klar nu, og sikre dig at din bil kommer godt gennem den mørke årstid.

Vi giver dig her en tjekliste, du bør gå igennem, inden vinteren for alvor rammer.

1. Skift til frostsikker sprinklervæske

I vintermånederne står solen lavt på himlen, og det er særligt vigtigt at holde bilens forrude ren både ind- og udvendig. Fjern trafikfilmen, der fremkommer som en hinde på ruden. Lidt glasrens er som regel nok.

Udvendigt handler det især om at have nok sprinklervæske på bilen, og her lyder det gode råd, at man har en ekstra dunk i bagagerummet, da forbruget er højt gennem vinteren. Det er også en god idé at smøre gummilisterne med en liste-stift – helst uden silikone.

motor

2. Olieskift 

Frostgrader og fugtighed stiller store krav til motorolien, derfor kan du med fordel også foretage et olieskift inden frosten kommer. Det er en forholdsvis billig udskiftning, som betyder meget for motorens evne til at arbejde optimalt.

3 Tjek kølervæsken

Sikr dig, at kølervæsken kan tåle frostgrader – det kræver et refraktometer, som kan købes i bilistbutikker eller du kan få værkstedet til at gøre det.

LÆS OGSÅ: 9 myter om vinterdæk

 

4. Hold øje med batteriet

Gennem vinteren kommer batteriet på overarbejde, og når det er koldt er det mindre villigt til at slippe elektronerne. Lad gerne batteriet helt op nu, og skift det, hvis du har oplevet træge starter. Det bliver kun dårligere når kulden tager til.

 

Vinterdæk (1)

5. Skift til vinterdæk

Tidligere lød tommelfingerreglen, at vinterdækkene skal sættes på bilen omkring efterårsferien. Nu skal vinterdækkene på, når døgnets gennemsnitstemperatur falder til under syv grader eller hvis du skal på ferie i udlandet, hvor der kan være krav om vinterdæk i i månederne oktober til maj. Hvis du ikke kører så meget, så kan den nyeste generation af helårsdæk være en mulighed – de er bare sjældent lovlig som vinterdæk i Sverige.

Læs mere om vinterdæk her, hvor vi ser nærmere på ni udbredte myter om vinterdæk.

 6. Lad små reparationer forblive små

Rusten bagklap

Hvis rusten først får fat, så ender det hurtigt galt.

Sidste råd til vinterklargøring af bilen er at tjekke for stenslag og mindre ridser i lakken. De bør renses op og lappes med en lakstift inden vinteren sætter ind. Årsagen er, at vejsalt hjælper rusten til at få fat og den kan gøre selv små skader til mellemstore reparationer, hvis de forbliver ubehandlede gennem de næste fire-fem måneder. Med små midler forebygger du derfor en dyr reparation.

Se mere om lakreparationer her

Endelig tjekker du om vinduesviskerne er i god stand, træk dem gerne rene med en fugtig klud. Er de stive i gummiet, så skift dem. Husk også rigeligt med frostsikker sprinklervæske.  Til sidst smører du hængsler med fx PTFE-spray og låsene med låseolie – det gælder også, selvom bilen har centrallås.

Samlet tager vinterklargøringen kun et par timer. Du kan selv gøre de fleste af tingene, men værkstederne gør det også gerne for dig. En vinterklargøring på et værksted koster typisk fra 700 kroner og opefter.

LÆS OGSÅ: Sådan reparerer du små lakskader