Kategorier
Forbrugerstof

3 Små biler med store motorer

Okay, overskriften er en stramning, for der er ikke tale om store motorer i den forstand, men dog motorer med masser af power i forhold til bilens størrelse – i tilfældene herunder maksimum fire meter.

Af Ebbe Sommerlund

Fordele ved en lille bil (med stærk motor)

At en bil er lille har mange fordele, og ofte synes jeg de små er sjovere end de store. Og meget skyldes størrelsen, der giver disse fordele:

  1. Mindre vægt= bedre acceleration pr. hestekraft
  2. Mindre vægt – lettere at få til at skifte retning
  3. Mere kompakt = du er tættere på vejen og omgivelserne
  4. Mindre vægt= bedre brændstoføkonomi
  5. Lavere pris end større hurtige biler

 

Ulemper ved en lille bil

I en let bil føles farten mere intens, men de små er uden tvivl dårligere til at absorbere ujævnheder og støjniveauet er ofte højere. Så de vigtige ulemper er

 

  1. Kort akselafstand= mindre stabil, når det går ligeud
  2. Dårligere støjisolering
  3. Som regel kun firecylindrede motorer – ingen seksbenede minibiler- du ved, de lyder så dejligt
  4. Ofte kun tre døre

 

Her er min korte liste med fede biler, der er små og ikke mindst sjove

 

Den elskelige – Ford Fiesta ST

Det er bare lidt af en darling for mig – kvik og hurtig reagerende. Med turbomotor på 182 HK er der masser af punch. Motoren er ikke hårdt pumpet – 182 hk fra en 1,6 turbo er ingenting i dag, hvor fx Peugeot henter 270 hk fra samme slagvolumen. Men den relativt lave ydelse er godt for driftsikkerheden, og så er den ekstremt letkørt. Man kan ikke lade være med at blive glad for den.

>>Søg Ford Fiesta ST på Bilbasen<<

Specifikationer Ford Fiesta ST 2014 – fra ca. 220.000 kr.

HK/Nm                                        182 hk / 290 Nm

0 – 100 km/t                               6,9 sek

Tophastighed                             225 km/t

Km/l                                             16,9 km/l

 

Den billige – Seat Ibiza Cupra- fra ca. 200.000 kr.

Den er nærmest lidt af et slagtilbud, den lille Seat med de mange hk. Nyprisen starter lige over 200.000 kr., så her er der virkelig smæk for skillingen og som brugt. Og så kan den faktisk forsikres ret billigt ved forhandleren – selv når du lige er fyldt 18. Den er en my hurtigere end Fiesta ST på papiret, men i praksis vil forskellen være minimal. Men du sparer nogle kroner eller får en nyere bil i forhold til Fiesta ST.

>>Søg Seat Ibiza Cupra på Bilbasen<<

Specifikationer   Seat Ibiza Cupra   2016

HK/Nm              192 hk / 320 Nm

0 – 100 km/t     6,7 sek

Tophastighed   235 km/t

Km/l                   16,1 km/l

 

Den balstyriske – KTM Crossbow Dallara- 400.000 kr uden afgift

Den står højt på min liste over biler, jeg bare må prøve, men det er ikke sket endnu. Jeg bliver bare nødt til at tage den med for lige nu er der en Dallara-edition til salg. Og hvis det navn ringer en klokke, så er det fordi Dallara er en italiensk racerchassis-producent, der blandt andet bygger Kevin Magnussens HAAS-racer.

 

Denne model er hidset op til 389 hk, men oprindeligt har den Audi-producerede TFSI-motor 240 hk og går 0-100 km/t på 3,9 sekunder – med en effektforøgelse på mere end 50 pct. kommer det nok at gå lidt hurtigere

>>Søg KTM Crossbow på Bilbasen – der er flere end du tror<<

 

 

Læs mere om hurtige hverdagsbiler

5x GTI på billigt budget

Renault Clio RS. Den sidste ægte GTI

 

 

 

 

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.