Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Afgiftssænkelse skærer 20.000 kroner af din bils værdi

20. november 2015 blev registreringsafgiften på nye danske biler sænket, og det får nu også priserne på brugte biler til at rasle ned. Prisen på nyere brugte familiebiler er siden 20. november faldet mere end 5 procent, og dermed har en Skoda Octavia på få uger tabt 11.000 kroner i værdi, mens en Ford Mondeo i samme periode er blevet op imod 20.000 kroner mindre værd.  
Flere end 5.000 nyere brugte biler til salg i Danmark er på få uger sat ned med gennemsnitligt 5,2 procent. Det er konsekvensen af sænkelsen af registreringsafgiften, der trådte i kraft 20. november 2015, og som nu giver anledning til et gennemsnitligt prisskred i størrelsesordenen 10 – 20.000 kroner for de nyere brugte familiebiler som en Skoda Octavia eller Ford Mondeo.

Det viser en ny og omfattende analyse af prisdannelsen på brugtbilmarkedet, som BilBasen og Spar Nord har lavet som følge af den nylige afgiftssænkelse.

– Der er tale om den mest omfattende og pludselige priskorrektion i nyere tid, og der kommer formentlig til at gå nogle uger endnu, før brugtbilpriserne har fundet sig til rette på det nye og lavere niveau, siger markedsanalytiker i BilBasen Jan Lang.

Dyrt år for bilejerne

Analysen fra BilBasen og Spar Nord viser, at det først og fremmest er de relativt nye og relativt dyre brugte biler, der bliver ramt af prisfald. Af de brugte biler til salg, der er under 3 år gamle og koster over 165.000 kroner, er omkring en tredjedel af bilerne blevet sat ned i pris.

– Afgiftssænkelse er selvsagt godt nyt, hvis du står over for at skulle handle en ny eller nyere brugt familiebil i ren handel. I så fald får du fuldt udbytte af afgiftssænkelsen, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:

– Men hvis du eksempelvis købte en ny Ford Mondeo sidste år, så skal du forholde dig til et værditab på op imod 20.000 kroner i år på grund af afgiftssænkelsen. Og det er vel at mærke ud over den almindelige værdiforringelse. På den måde er afgiftssænkelsen lige så ærgerlig for dem, der for nylig har købt en ny familiebil, som den er glædelig for dem, der lige nu står over for at skulle købe ny familiebil i ren handel.

Han tilføjer, at uanset hvordan afgiftssænkelsen påvirker den enkelte bilejer her og nu, så bliver det på sigt billigere at have bil i Danmark. For når anskaffelsesprisen falder, så er det også en mindre værdi, der skal forsikres, ligesom det er en mindre værdi, der skal finansieres. Dertil kommer de sikkerhedsmæssige og miljømæssige gevinster ved en nyere og mere moderne bilpark.

Ældre og billige biler går fri

Mens de relativt nye og relativt dyre brugte biler bliver ramt hårdt af priskorrektionen, så går biler over 4 år stort set fri. Det samme gælder de brugte biler, der fra ny koster under 165.000 kroner, og som derfor ikke er omfattet af afgiftssænkelsen.

Heldigvis er brændstoffet billigt for tiden.

Siden 20. november er nedenstående 0-3 år gamle brugtbiler i gennemsnit prisjusteret med følgende beløb:

Ford Mondeo: 18.400 kroner. 

Nissan Qashqai: 12.700 kroner.

Peugeot 308: 10.600 kroner.

Skoda Octavia: 9.600 kroner. 

VW Polo: 7.100 kroner.

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.