april 14, 2023

Aflevering af nummerplader: Guide til at afmelde dit køretøj

Det er forholdsvis simpelt at afmelde en bil, men det kræver naturligvis, at du gør det på den rigtige måde. Læs hvordan her.

Af: Bilbasen Blog

I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Hvordan du afmelder dit køretøj
  • Hvad der sker med SKAT og din bilforsikring, når du afmelder dit køretøj
  • Hvad det koster at afmelde sit køretøj

Det er de færreste, som har super meget erfaring med at afmelde en bil. Det kan dog i nogle situationer være den bedste løsning. Eksempelvis hvis du ikke kan sælge bilen, men gerne vil spare penge til afgifter og forsikring.

Heldigvis er det forholdsvist simpelt at afmelde sin bil, men det kræver selvfølgelig, at du gør det på den helt rigtige måde. I denne artikel bliver du guidet igennem hele processen for at afmelde dit køretøj.

Du kan blandt andet blive klogere på hvilke fysiske kontorer og hjemmesider, du skal bruge, hvilke dokumenter der indgår i din afmelding, og hvad det koster at afmelde dit køretøj.

1. Hvor afmelder du din bil?

I et moderne, digitaliseret land som Danmark er det at afmelde sin bil faktisk lidt af en sjældenhed. Du kan ikke afmelde din bil over computeren. For at afmelde din bil skal du nemlig aflevere dine nummerplader. Det her er altså en af de helt få ting, som kræver fysisk fremmøde. 

Når du ønsker at afmelde din bil, kan du vælge at gøre det ét af to steder:

  • En af Motorstyrelsens ekspeditioner (Motorstyrelsen har fire ekspeditioner i Odense, Aalborg, Aarhus og Høje Taastrup)

Motorstyrelsens ekspeditioner er offentlige servicecentre, hvor du kan afmelde din bil og foretage andre bilrelaterede ærinder. Når du møder op hos Motorstyrelsen, vil du blive bedt om at udfylde en formular med oplysninger om dig selv og din bil. Ekspeditionen tager sig derefter af alt det praktiske vedrørende nummerpladerne, registreringsattest m.m. 

En nummerpladeoperatør er et privat firma med tilladelse til at varetage afmeldinger af køretøjer, nummerplader, registreringsattester m.m. Når du møder op hos nummerpladeoperatøren, vil du blive bedt om at udfylde en formular med oplysninger om dig selv og din bil. Nummerpladeoperatøren vil herefter tage sig af afmeldningen og give dig en kvittering for, at bilen og nummerpladerne er afmeldt.

2. Hvad skal du have med til afmelding af din bil?

Når du møder op hos Motorstyrelsen eller nummerpladeoperatøren, skal du bruge: 

  • Bilens nummerplader
  • Bilens registreringsattest 
  • Gyldigt billede-ID som kørekort eller pas

Selvom det ikke er et krav, er det stadig en rigtig god ide at medbringe køretøjets seneste registreringsattest. Dette hjælper med at forkorte ekspeditionstiden, så din bil hurtigere bliver afmeldt. 

Du skal også sørge for at have et gyldigt billede-ID med dig, så det kan bekræftes, at du er den reelle ejer af køretøjet, der skal afmeldes.

Når alt dette er på plads, vil enten nummerpladeoperatøren eller Motorstyrelsen tage sig af dine afmeldte nummerplader. Derfor skal du også medbringe nummerpladerne. Praktisk set vil nummerpladerne blive sendt til destruktion. Når dette er sket, vil din bil blive registreret som afmeldt på SKAT’s hjemmeside og i Motorregisteret.

Forsikringsselskabet, hvor du har din bil forsikret, bliver også underrettet om, at din bil nu er blevet afmeldt hos SKAT. Dermed stopper forsikringsopkrævningen, medmindre du har aftalt noget andet med forsikringsselskabet, såsom en stilstandsforsikring. Hvis du har penge til gode hos forsikringsselskabet, vil disse også blive udbetalt til din Nemkonto.

Hvis du mangler begge eller en af bilens nummerplader, skal du være obs på, at du kun kan afmelde bilen hos Motorstyrelsen. 

3. Hvad koster det at afmelde sin bil? 

Det koster 60 kr. (2023) at afmelde et køretøj hos Motorstyrelsen.

Den enkelte nummerpladeoperatører fastsætter selv prisen, men flere steder koster det omkring 80 kr. Prisen er dog kun vejledende. 

4. Hvad sker der med SKAT og min bilforsikring, når jeg afmelder min bil?

Når du afmelder din bil hos Motorstyrelsen eller en privat nummerpladeoperatør, bliver det automatisk registreret både hos SKAT og dit forsikringsselskab.

Dermed vil SKAT stoppe med at opkræve periodiske afgifter (vægt og grøn ejerafgift). Samtidig stopper dit forsikringsselskab med opkræve betaling. 

Hvis du har penge til gode hos SKAT eller forsikringsselskabet for den seneste periode, du har betalt for, bliver pengene overført til din Nemkonto.

5. Hvad hvis jeg mangler min registreringsattest?

Du kan bestille en ny registreringsattest på skat.dk. Det tager dog omkring 30 dage, før du modtager den.

6. Hvor lang tid tager det at afmelde sin bil?


Det tager cirka 10-15 minutter hos Motorstyrelsen eller en nummerpladeoperatør.

7. Skal jeg bestille tid for at afmelde min bil?

Nej, det behøver du i udgangspunktet ikke. Du møder bare op hos Motorstyrelsen eller en nummerpladeoperatør.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS