Befordringsfradrag - Hvordan beregner man det?
marts 18, 2021

Befordringsfradrag – Hvordan beregner man det?

Hvis du er i tvivl om, hvordan du beregner dit befordringsfradrag, så læs med her. Vi guider dig gennem processen og giver dig mulighed for selv at beregne dit befordringsfradrag.

Af: Bilbasen Blog / d. 18. marts 2021

Har du mere end 12 kilometer til arbejdet, kan du få befordringsfradrag. Det kræver dog, du udfylder din forskudsopgørelse eller årsopgørelse med det rigtige beløb, og det er ikke helt ukompliceret. Derfor har vi samlet alt, du skal vide om beregningen af befordringsfradrag i denne guide.

LÆS OGSÅ | Befordringsfradrag – Hvad er det og hvordan får man det?

Beregning af befordringsfradrag

Befordringsfradraget beregnes ud fra de kilometer du kører til og fra arbejde. De første 24 km får du ikke fradrag for, og derfor er det kun, hvis du har mere end 12 km til og fra arbejde at befordringsfradraget er relevant for dig.

Du skal bruge nogle oplysninger for at kunne beregne dit befordringsfradrag, og i det næste forklarer vi, præcis hvilke oplysninger, du skal bruge for at beregne befordringsfradraget.

Oplysningerne handler om den køretur, du tager til og fra arbejde. Det er dog vigtigt i denne forbindelse at pointere, at kører du i bil, er det den faktiske rute du kører, der er udgangspunktet og ikke nødvendigvis den korteste vej.

Ud over det, er det dog underordnet, hvordan du kommer fra hjemmet til arbejde. Du kan med andre ord køre i egen bil, køre med bus eller tog, eller sågar cykle og stadig være berettiget til befordringsfradrag.

Find og beregn følgende oplysninger for at beregne dit befordringsfradrag:

– Kører du i bil, skal du måle ruten du kører fra hjemmet til arbejdet på et kort.

– Hvis du ikke kører i bil, men måske tager toget eller cykler, skal du finde normalafstanden i bil. Det er nemlig denne afstand, der ligger til grund for beregningen.

– Du skal finde ud af hvor mange dage, du rent faktisk har kørt turen. Du får nemlig kun befordringsfradrag for de dage, du har haft en udgift til kørslen.

Har du styr på dine oplysninger? Godt!

Det næste du skal vide er, at der er forskellige fradragssatser afhængig af, hvor langt du kører til arbejdet. Det handler næste afsnit om.

Hvad får du i befordringsfradrag?

Hvilket beløb, der trækkes fra i skat som befordringsfradrag, afhænger i høj grad af, hvor langt du kører til arbejdet. Både fordi du får et beløb pr. kørt kilometer, men også fordi du faktisk får forskellig sats alt efter, om du kører under eller over 120 km samlet pr. dag.

Op til 120 km får du 1,90 kr. i fradrag pr. kilometer. Kører du længere end 120 kilometer pr. dag får du 0,95 kr. pr. km over 120 kilometer. Det betyder, at hvis du for eksempel har 65 kilometer til arbejde, og kører 130 kilometer hver dag, så får du 1,90 kr. for 120 kilometer, minus de første 24 kilometer, og 0,95 kr. for de sidste 10 km pr. dag.

Sådan beregner du dit befordringsfradrag

Hvis du kører længere end 120 km på en dag, skal du starte med at dele de samlede kørte kilometer pr. dag op i under og over 120 km.

For at beregne dit befordringsfradrag, skal du blot gange de kørte kilometer med 1,90 kr. for afstande under 120 km og 0,95 kr. for afstande over. Husk, at trække 24 fra de første 120 km, da du ikke får fradrag for de første 24 km.

Når du har gjort dette, kan du lægge beløbene sammen og så har du dit fradrag for én dag.

Nu kan du gange dette beløb med antallet af dage, du har kørt til og fra arbejde, og så får du dit samlede befordringsfradrag, som du kan indberette til Skat.

Hvornår får jeg befordringsfradraget udbetalt?

I realiteten får du ikke et fradrag udbetalt, men beløbet bliver trukket fra din skat. Du skal altså indberette befordringsfradraget til Skat på enten din forskudsopgørelse eller rette din årsopgørelse, og så bliver din skat justeret.

Hvis befordringsfradraget resulterer i, at du har betalt for meget i skat, vil du få den overskydende skat udbetalt i forbindelse med årsopgørelsen i foråret, typisk i april måned.

Befordringsfradraget giver altså en besparelse på skattebilletten. Det betyder, at det beløb du regner dig frem til, bliver trukket fra i skat og værdien af befordringsfradraget er derfor ikke det samme som selve fradraget.

Det lyder måske lidt indviklet, men Skat oplyser, at befordringsfradragets værdi svarer til omkring 26% af fradragets beløb. Hvis du for eksempel beregner dit befordringsfradrag til 3.000 kr. vil du spare omkring 780 kr. i skat på din årsopgørelse.

Findes der en befordringsfradrag-beregner?

Ja, der findes faktisk flere hjemmesider, der kan hjælpe dig med at beregne dit kørselsfradrag.

En beregner er en simpel skabelon, som du udfylder med de nødvendige oplysninger og så sørger beregneren for at finde det rigtige beløb til din årsopgørelse. Du finder en beregner til befordringsfradrag på eksempelvis Skat.dk

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS