marts 28, 2018

Spørg redaktionen: Kan bilens airbags udløses af et lyn?

Hej Bilbasen

Jeg har altid fået at vide, at en bil er et sikkert sted at opholde sig, når det tordner og lyner. I hvert fald hvis bilen ikke lige står under et træ, der kan vælte ned i taget. Det er vist noget med at hjulene er af gummi, og det kan ikke lede strøm.

Men nu er jeg kommet i tvivl om det er tilfældet efter at have set en video, hvor et lyn slår ned i en bil og passagererne vælter ud sammen med en masse røg (videoen kan du se herunder). Det ser ud til at bilens airbags er gået af, og det lyder jo plausibelt nok, da det er strøm der får dem til at gå af.

Så er bilen ikke længere et sikkert sted, når det lyner?

Venlig hilsen Camilla

 

 

Hej Camilla

Spændende spørgsmål. Det er jo en af de slags gode råd, som man sjældent stiller spørgsmål til. Er bilen sikker når det lyner?

Teorien er at bilen fungerer som en slags Faraday-bur, hvor strømmen løber i karossen og ned gennem hjulene til jorden. Strøm kan godt løbe gennem eller på overfladen af gummi, der er bare meget stor modstand, men det er ikke noget problem for et lyn med flere hundrede tusinde volt.

Strømmen løber altså på ydersiden, men kommer ikke ind i kabinen hvorved passagererne er sikre. Jeg har aldrig hørt om andet, men så er der jo videoen.

Overskriften siger godt nok, at det er er et lyn, men det er jeg ret sikker på, at det ikke er. Det ligner et lyn, fordi videokameraets sensor bliver forvirret af lysglimtet. Lysglimtet starter i kabinen på bilen, så det er snarere en chokgranat eller noget fyrværkeri, der går af. Hvilket må være meget ubehageligt.

Flere svar fra lynende intelligente folk

Men for at være helt sikker på, at bilers airbags ikke går af ved lynnedslag, så har jeg spurgt hos Opel, du ved, dem med lynet som logo. Erik Morsing, der er pressechef har fået følgende svar ved en kollega:

– Vi er jo ude i teorier , men det burde ikke kunne lade sig gøre, idet bilen ikke har nogen jordforbindelse. Så lynet bør passere uden om bilens el system.

Så langt så godt, men hvad siger producenten af verdens måske sikreste biler, Volvo?:

– Air-bags udløses via G-påvirkning og-eller sensorer, men der kan naturligvis opstå en elektrisk kortslutning, men det er ikke noget, som vi kender til, svarer pressechef Jan Larsen.

Men hvad med SOS Dansk Autohjælp? Jeg spurgte Vagtcentralchef, Anette Bjørn Juncher, om hun og hendes kolleger, har hørt om airbags der er gået af ved et lynnedslag. Og Anette svarer:

– Jeg har aldrig hørt om det, og jeg har spurgt i organisationen hos erfarne medarbejdere. Og de har aldrig hørt om det.

Da en bil med sprungne airbags på grund af lyn, nok skulle bugseres væk og ville være en god historie til frokosten, så tror jeg godt vi kan sige:

Bilen er stadig et sikkert sted, når det lyner – med mindre der vælter et træ ned over den.

Venlig hilsen

Ebbe Sommerlund, Bilbasen

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS