Hvorfor kører min bil pludselig kortere på literen?

Hvorfor kører min bil pludselig kortere på literen?
23/10/2017 Ebbe Sommerlund

 

Helena spørger:

Hej redaktion

Min bil er på det seneste begyndt at bruge mere brændstof. Den er gået fra at køre ca. 17 km/l til at køre under 16 km/l. Jeg synes at jeg kører på samme måde som normalt. Hvad kan der være galt?

Håber på svar.

Venlig hilsen

Helena Jensen

 

 

Redaktionens svar:

Hej Helena

Tak for din mail. Der er flere muligheder, når en bil bruger mere benzin eller diesel end normalt. Hvis ikke du kører anderledes og det ikke er fordi vejret er koldere eller mere vådt, så er der forskellige ting, der skal undersøges på bilen.

Det første du bør tjekke er dæktrykket. Er trykket for lavt øges rullemodstanden, og det koster brændstof. Selv nyere biler med dæktryksovervågning kan køre med for lavt tryk – nogle systemer advarer kun hvis trykket bliver så lavt, at det er et problem for sikkerheden.

Hængende bremser øger forbruget
Et typisk problem til højere brændstofforbrug er hængende bremser. I de senere år er smøring af bremsernes glider røget ud til fordel for visuel kontrol ved serviceeftersyn. Dette er en skidt tendens, da bremserne let kommer til at hænge med det klima, vi har i Danmark. Du kan selv tjekke om bremserne hænger ved at løfte bilen op og dreje hjulene rundt. De må godt give en svag lyd, men er de svære at dreje eller larmer meget, så skal du have lavet et bremseeftersyn med rens og smøring.

Dårligt kørselsmønster soder motoren til
Er dæktrykket i orden og løber hjulene frit, så skal vi se på motoren. Det kan være en temperatursensor, der er gået i stykker – nogle typer sensorer og defekter får motorlampen til at lyse, men ikke alle. Det kan også være sod i indsugningen – dette sker typisk kun på biler med direkte indsprøjtning fx dieselmotorer og nyere benzinmotorer.
Alt i alt er konklusionen, at hvis ikke det blot er dæktrykket, så slipper du nok ikke for en tur til værkstedet.

Venlig hilsen

Ebbe Sommerlund, journalist, Bilbasen

Spørg redaktionen

Vores dygtige journalister vil nødig kaldes eksperter, for på mange måder er de jo bare en håndfuld bilglade tosser som så mange andre. Men utallige års erfaringer med test af biler har trods alt kastet lidt viden af sig, og den deler de meget gerne ud af.

Har du et spørgsmål til redaktionen, kan du sende det ind, ved at trykke herunder. Så vil de efter bedste evne forsøge at give et svar, du kan bruge til noget.

Stil dit spørgsmål til redaktionen