april 14, 2023

Video: Tal til din bil!

De fleste nye biler kan, i højere eller mindre grad, styres ved hjælp af talekommandoer. Mulighederne bliver hele tiden flere, som systemet hos Nio viser.

TEKST & VIDEO: Morten Bek

I gamle dage var den eneste grund til at “konversere” med en bil, når bilen nægtede at starte eller radioen ikke kunne fange en kanal.

LÆS OGSÅ | Video: Dash cam. Har det lille overvågningskamera en værdi?

At tale til sin bil hjalp ingenting dengang, men det gør det i dag. Talestyring er rykket ombord i de fleste nye biler, og ved at bede bilen om at gøre nogle ting – eksempelvis ringe op eller læse en sms højt – kan man undgå at flytte øjnene fra vejen. Talestyring af vigtige funktioner i bilen øger køresikkerheden.

Men der er stor forskel på talestyringssystemerne, også kaldet voice control, i de nye biler. Nogle biler har et meget simpelt og ikke altid anvendeligt system, men kinesiske Nio går et skridt videre.

Vi viser dig, hvad du kan bruge talestyringen i din bil til.

Ikke altid smart

“Ring op til Jens!” Efter flere forsøg, hvor bilen stadig ikke forstår den simple kommando, er det meget fristende at hive telefonen frem og ringe op direkte fra den. Talestyringssystemer, uanset hvor meget bilproducenterne selv skamroser dem, er ofte humørsyge og uduelige.

For at bruge talestyringen til eksempelvis at skifte radiostation eller ringe op, skal man oftest kende den helt præcise kommando – og man skal tale højt og tydeligt. Ellers brokker systemet sig.

LÆS OGSÅ | Video: Danskerne køber langt færre, men langt dyrere biler


Et simpelt talestyringssystem, som i Kia Sorento, som mange nye biler kommer med, klarer kun en række simple ting. Opkald, navigation, skift af radiostation og nogle få andre ting. Andre går lidt videre og kan styre soltaget eller skrue op og ned for varmen.

Kinesiske Nio bruger talestyring på en helt anden måde. Med kunstig intelligens og den personlige assistent Nomi kan systemet lære dine vaner, og du kan stille den spørgsmål om mange forskellige ting. Og det den ikke ved lige nu, vil den forsøge at lære.


Brugte Kia Sorento til salg på Bilbasen

Se flere brugte Kia Sorento til salg på Bilbasen

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS