maj 3, 2023

Biler fra Tesla kan også stige i pris: Model Y er nu dyrere

For første gang efter prisnedsættelser af flere omgange sætter Tesla nogle priser op. Vi skal i stigende grad se Tesla-priserne som stærkt variable.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR/Morten B. Bek

Tesla har justeret priserne på sine biler flere gange siden starten af året, og hver eneste gang har det været i en retning: Ned. Model Y Performance er siden januar faldet med tæt på 180.000 kr., og for nylig er også de store modeller Model S og Model X blevet sat ned.

Nu ser vi for første gang siden januar, at priser hos Tesla stiger. Det er to udgaver af den meget populære Model Y, som er udsat for en mindre stigning: Model Y med baghjulstræk og Model Y Long Range Dual Motor.

LÆS OGSÅ | Kæmpe prisfald: Tesla sænker prisen 30 procent i Europa

Prisjusteringerne er ikke store, men de er ikke desto mindre bemærkelsesværdige. De kan tyde på alt fra højere produktionsomkostninger over lavere produktion til overvældende efterspørgsel, som så kan dæmpes af højere priser. Hvad der helt præcist er den udslagsgivende faktor, udtaler Tesla sig ikke om.

Priserne på udvalgte Tesla-modeller er for kort tid siden blevet sat op i blandt andet US, Canada, Japan og Kina. Lige så hurtigt som priserne er faldet og steget, kan de gå i modsatte retning. Tesla-priserne er langt mere variable, end vi nogensinde før har været vant til hos en bilproducent.

Uvante prisjusteringer

Prisen på Model Y med baghjulstræk er steget fra 374.990 kr. til 382.490 kr., så her får man nu lov at betale 7.500 kr. mere. Den stærkere Model Y Long Range Dual Motor har indtil nu kostet 429.990 kr., og den koster nu 440.990 kr. Prisstigningen er dermed på 11.000 kr.

Det vælter nok ikke læsset for ret mange nybilskøbere, som er på udkig efter en elbil i klassen omkring 400.000 kr., at prisen tager et mindre hop, men det gør det meget vanskeligt at værdisætte bilen, når den på et senere tidspunkt skal sælges som brugt. Med priser som først sættes voldsomt ned, for så igen at blive sat op, skabes endnu mere usikkerhed for kunder og forhandlere.

LÆS OGSÅ | Tesla sætter priserne ned igen igen

Prisnedsættelser er meget positive for købere af nye biler – når man køber bilen. Man får mere for pengene her og nu. Har man købt en Tesla i løbet af 2022, ser man næppe så positivt på tingene. Bilen er nu langt mindre værd. Det er et lille plaster på såret, at Tesla nu sætter priserne på Model Y op, for det gør indirekte ældre Model Y-modeller lidt mere værd. Men det er et meget lille plaster.

Konkurrenter som Nissan, Skoda, Volkswagen og Ford håber, helt naturligt, at Tesla taber pusten, og kunderne ser værdien i biler, som holder en mere fast værdi. Prisnedsættelser hos Teslas konkurrenter er typisk små, hvis de overhovedet kommer. Flere mærker satser på billigere/mindre batterier eller meget mere udstyr som standard.

LÆS OGSÅ | Nissan Ariya smider udstyr for at komme ned i 359.900 kr.

Nissan har sat priserne på Ariya ned (en ny udstyrsvariant har fået den helt ned i 360.000 kr.), Skoda Enyaq 80 kommer med en stor Premium-udstyrspakke som standard, Volkswagen har introduceret en ID.4 med omfangsrig Active-udstyrspakke som standard og en model lille batteri til kun 335.000 kr., og Ford har med billigere batteriteknologi fået Mustang Mach-E tilbage i kampen med 440 kilometer rækkevidde til 400.000 kr.


Brugte Tesla Model Y til salg på Bilbasen

Se flere brugte Tesla Model Y til salg på Bilbasen

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS