oktober 8, 2019

Hvad koster et kørekort i 2019? Se gennemsnitsprisen her

Spørgsmål fra Niklas

Hej Bilbasen,

Jeg skal snart til at overveje, hvilken køreskole jeg skal vælge, når jeg skal tage mit kørekort. Jeg er selvfølgelig blevet anbefalet et par stykker, men prisen er også vigtig, da jeg selv skal betale. Jeg har dog lidt svært ved at gennemskue hvad der er dyrt og hvad der er billigt for et kørekort. Kan I hjælpe?

Hilsen Niklas

Svar fra redaktionen

Hej Niklas,

Et kørekort koster typisk et sted mellem 12.000 kroner og 17.000 kroner i 2019 afhængig af, hvor hurtig du er til at lære at køre bil. Men priserne for et kørekort varierer meget. I det følgende vil jeg derfor forsøge at forklare, hvad du skal kigge efter for at få den bedste pris uden at gå på kompromis med kvalitet.

 

For mange hænger det at nærme sig de 17-18 år sammen med, at det er tid til at finde en køreskole og lære at køre bil. Netop det med at lære at køre bil bør man tage alvorligt, for der er en direkte sammenhæng mellem den endelige pris, som dit kørekort kommer til at koste og din evne til at lære at køre bil – både på et teoretisk og praktisk plan.

Udover at prisen for et kørekort afhænger af, hvor meget flair du har for at køre bil, så varierer køreskolernes priser også – ofte med flere tusinde kroner. Det kan derfor betale sig for dig at undersøge markedet og kvaliteten af køreskolen grundigt, inden du begynder at tage dit kørekort. 

Hvad koster et kørekort i 2019 i gennemsnit? 

Der er stor forskel på, hvor meget et kørekort koster fra kommune til kommune. For eksempel koster et kørekort i gennemsnit 10.679 kroner i Greve Kommune i 2019, som ifølge en undersøgelse fra ShopAlike er landets billigste sted at tage sit kørekort i. 

Beløbet dækker den lovpligtige minimumspakke – hertil kommer en række ekstra udgifter til kørekortet, som vi dækker senere i artiklen. 

I den anden ende af skalaen ligger Fredericia, hvor et kørekort i gennemsnit koster 14.712 kroner i 2019. På regionsniveau viser undersøgelsen, at det er billigst at tage kørekort i Region Hovedstaden, mens det er dyrest i Syddanmark. 

Her er samtlige udgifter til kørekortet 

Udover prisen for kørekortets lovpakke, der altså typisk koster et sted mellem 10.700 kroner og 15.000 kroner, skal du også betale en række øvrige udgifter til kørekortet. Lad os først se på, hvad lovpakken skal indeholde:

  • 29 teorilektioner.
  • 4 lektioner på lukket bane, også kaldet manøvrebane.
  • 4 lektioner på køreteknisk anlæg.
  • 16 lektioner på vej af 45 minutters varighed. Her skal du køre på motorvej og lære de grundlæggende manøvrer i by og på landevejene.

For at forstå, hvad et kørekort koster alt i alt, skal du tage prisen for lovpakken og lægge sammen med de andre udgifter til kørekortet, som typisk ikke fremgår af køreskolernes tilbud: 

  • Har du ikke taget et førstehjælpskursus tidligere, skal du betale for et sådan kursus. Et førstehjælpskursus koster cirka 600 kroner. 
  • Gebyr til politiets teori- og køreprøve. Dette koster cirka 600 kroner. 
  • Gebyr for bil til prøve. Dette koster cirka 600 kroner.
  • Teori-bog og tilhørende materiale. Dette koster cirka 300 kroner og er ikke nødvendigvis inkluderet i tilbuddet fra køreskolen.
  • Lægeattest og gyldigt foto: Her kan prisen variere fra læge til læge og fra fotograf til fotograf. Forvent en pris omkring 600 kroner for begge.
  • Eventuelle ekstra køretimer eller teorilektioner. Forvent, at du må betale for en række ekstra lektioner, da det er de færreste, som består både køreprøven og teoriprøven uden ekstra lektioner. Ekstra kørelektioner koster cirka 350 kroner per styk.

I gennemsnit tager det cirka 2-3 måneder at fuldføre den obligatoriske lovpakke til kørekortet, som gør dig i stand til at tage teoriprøven og den praktiske køreprøve. Ventetid på prøverne kan forekomme, og der kan derfor godt gå op til 6 måneder, før du har et gyldigt kørekort i hænderne. 

3 råd til et billigt kørekort

Når du undersøger, hvad dit kørekort kommer til at koste, er der tre vigtige råd, som du bør følge for at få den bedste pris:

1. Tjek altid, hvad tilbuddet fra køreskolen helt præcist indeholder. Er det kun lovpakken? Eller er andre af de øvrige udgifter også dækket – fx teoribog eller førstehjælpskursus. Spørg din køreskole, hvis du er i tvivl. 

2. Tjek andres erfaringer med køreskolen på TrustPilot eller lignende, og undersøg evt. køreskolen for klagesager på Ankenævn for Køreundervisning. Det kan for eksempel være ligegyldigt, at du får lovpakken til en billig pris, hvis din kørelærer kræver, at du tager et unødvendigt antal ekstra lektioner, som presser den endelige pris op. Har du en dårlig kørelærer, vil du også have svært ved at bestå prøverne, som igen presser prisen op. 

3. Kig efter gode tilbud og rabatter – men vær opmærksom. Køreskoler har ofte rabatter eller gode tilbud, som sagtens kan være legitime. Slå til, mens køreskolen har en kampagne, men sørg for at du har et fuldt overblik over alle udgifter, inden du takker ja til tilbuddet.

 

Jeg ønsker dig al held og lykke med kørekortet!

De bedste hilsener,

Simon Hallenslev

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS