Hvornår kommer bøden, hvis jeg bliver blitzet af en fotovogn?

Hvornår kommer bøden, hvis jeg bliver blitzet af en fotovogn?
12/10/2019 Simon Petry Hallenslev

Spørgsmål fra Jakob

Hej Bilbasen,

Jeg tror desværre, at jeg fik taget et dyrt fotografi i går på vej hjem fra arbejde. Blitzen plejer ikke at være til at tage fejl af. Men hvornår kan jeg forvente at få bøden tilsendt? Der bør jo være regler for, hvor lang tid det må tage strisserne! Men jeg kender flere, der har ventet i flere måneder på at få bøden…

MVH. Jakob

Svar fra redaktionen

Hej Jakob,

Øv! Det er altid ærgerlige penge at betale – men det værste er næsten at gå og vente på bøden, når ikke man kender beløbets størrelse.

Indtil foråret 2019 har du typisk måttet vente i omkring én måned, før du fik din bøde. Officielt hed det sig, at behandlingstiden tog op til seks uger, men i nogle tilfælde kunne der gå flere måneder. Der har sågar været tilfælde i medierne, hvor personer har ventet i hele syv måneder på en fartbøde.

Så hurtigt kommer bøden i dag

Det er ikke mere end en håndfuld år siden, at politiet fik nye og opdaterede fotovogne. Disse benytter sig af moderne digital teknologi og er nærmest skudsikre sammenlignet med den teknologi de afløste.

Behandlingstiden er derfor også blevet forkortet væsentligt, da billedkvaliteten er højere og systemerne bedre til at fremsende et bødeforlæg, så snart den rødlige blitz har vist sig.

Dermed ikke sagt at du er garanteret at få bøden på 24 timer — for der kan være omstændigheder, der forlænger behandlingstiden. Selvom systemerne er hurtige, kan der selvfølgelig være tekniske udfordringer. Det kan også tage ekstra tid, hvis du har kørt meget for hurtigt.

Bliver du stoppet fysisk af en færdselsbetjent, er behandlingstiden på bøder noget mere håndgribelig, end hvis du bliver blitzet.

Politiet har nemlig indført en såkaldt bøde-app her i 2019, som giver politibetjente mulighed for at udskrive en bøde på stedet, så lander den i den e-boks i løbet af kun 24 timer.

Overordnet bør du imidlertid få din bøde væsentligt hurtigere efter indførelsen af både bøde-app’en og de nye fotovogne. Fra flere uger eller måske måneder, kan du nu forvente at få din bøde dage efter du har kørt for hurtigt.

Hvordan virker en fotovogn?

Det centrale i én af politiets fotovogne er en 3D-laser, som måler de forbipasserende bilers hastighed. Den kan måle hastigheder på fire vejspor ad gangen, og målingen sker omtrent 75 meter fra fotovognen. 

Måles hastigheden til at være for høj, aktiveres to digitale kameraer, der har forskellige typer linser, for at øge chancen for at optage et brugbart billede.

Hvornår blitzer en fotovogn?

En fotovogn tager et billede af en bil, hvis 3D-laseren måler bilen til at køre for hurtigt. Når fotovognen tager billedet udløses en blitz. Blitzen blinker med en rød farve og er ret kraftig. Den udløses ved hvert billede uanset tiden på døgnet og lysforholdene i øvrigt.

Man kan således godt se blitzen, men om du lægger mærke til den, er en anden sag.

Hvad skal du gøre, hvis du får en fartbøde?

Modtager du en bøde i din e-boks, skal du sørge for at betale bøden senest 30 dage fra den dato, der står på bøden. Du kan imidlertid få en aftale om betalingen i form af en afdragsordning eller udsættelse af betalingen i op til et halvt år. Derudover kan du muligvis få nedsat beløbet, hvis du har en indkomst, der er særligt lav.

Politiet råder i dag over omtrent 80 rullende fartfælder og 20 stærekasser, som hver især kan måle to biler hvert sekund. En fotovogn koster omkring 500.000 kroner, men da der bliver udskrevet fartbøder for flere hundrede millioner hvert år, betaler fotovognene sig hurtigt ind.

Du kan læse mere om politiets automatiske trafikkontrol på politiets hjemmeside her.

De bedste hilsener,

Simon Hallenslev

Spørg redaktionen

Vores dygtige journalister vil nødig kaldes eksperter, for på mange måder er de jo bare en håndfuld bilglade tosser som så mange andre. Men utallige års erfaringer med test af biler har trods alt kastet lidt viden af sig, og den deler de meget gerne ud af.

Har du et spørgsmål til redaktionen, kan du sende det ind, ved at trykke herunder. Så vil de efter bedste evne forsøge at give et svar, du kan bruge til noget.

Stil dit spørgsmål til redaktionen