Fornyelse af kørekort
oktober 9, 2019

Hvornår skal man forny sit kørekort?

Spørgsmål fra Mette

Hej Bilbasen,

Min far er ved at komme op i årene, og jeg tror, at en fornyelse af hans kørekort er nært forestående. Men vi er kommet i tvivl om, hvornår det præcist skal fornyes samt hvordan det foregår. Kan I komme os til undsætning?

Mange hilsner,

Mette

Svar fra redaktionen

Hej Mette,

Der er ikke noget at sige til, at I ikke er helt opdaterede på reglerne. Fra 1. juli 2017 trådte der nemlig en række nye regler for fornyelse af kørekort i kraft. Her blev aldersloftet på kørekortet fjernet, hvilket i praksis betyder, at ældre i udgangspunktet ikke længere skal medbringe en gyldig lægeattest i forbindelse med fornyelse af kørekortet.

LÆS OGSÅ | Undgå klip i kortet: Nye stramninger af regler for kørsel med håndholdt mobil

Før de nye regler blev vedtaget, skulle ældre over 70 år have en gyldig lægeattest med for at forny kørekortet, men dette er altså ikke tilfældet længere. Hvis du i forvejen er underlagt restriktioner på grund af sygdom, skal fornyelse af af kørekortet dog stadig ske med en tilhørende lægeerklæring – uanset alder.

Jeg vil i det følgende besvare de mest stillede spørgsmål omkring fornyelse af kørekort – og naturligvis inddrage jeres spørgsmål.

 

Hvornår skal et kørekort til personbil fornyes?

Hvornår og hvor ofte du skal forny dit kørekort afhænger af to faktorer:

1) Hvornår du fik dit kørekort (dato for udstedelse af kørekortet)
2) Hvilken type kørekort, du vil have fornyet (eksempelvis personbil eller buskørekort)

Reglerne lyder, at kørekort for kategorierne AM, A1, A2, A, B og B/E udstedt før den 19. januar 2013 er gyldige, indtil bilisten fylder 70 år. Herefter skal kørekortet fornyes og bliver ved fornyelse gyldigt i 15 år. Langt de fleste personbiler og motorcykler tilhører denne kategori, og dette er derfor de gældende regler for størstedelen af bilister og motorcyklister. 

Kørekort udstedt efter den 19. januar 2013 skal fornyes 15 år efter udstedelsesdatoen. 

Husk, at du i udgangspunktet altså ikke længere skal medbringe en lægeattest ved fornyelse af “almindeligt” kørekort i ovenstående kategori – uanset hvornår du fik dit kørekort. 

Der gælder andre regler for kørekort i C- og D-kategorierne (bus- og lastbil-kørekort). Her gælder det, at alle førere skal medbringe en lægeattest ved fornyelse, og kørekort til disse køretøjer er typisk kun gyldige i 5 år af gangen. 

Læs mere om fornyelse af kørekort i C- og D-kategorierne her

 

Hvad koster det at forny sit kørekort? 

Prisen for at fornye sit kørekort til almindelig bil og motorcykel er 130 kroner i 2019. Dette er tilfældet for langt de fleste bilister. 

Er dit kørekort tidsbegrænset på grund af helbredsmæssige årsager, koster det 0 kroner at fornye dit kørekort. Til gengæld skal du formentlig indhente en lægeattest, når kørekortet skal fornyes. 

Skal du fornye et kørekort i C- og D-kategorierne, varierer prisen for fornyelse afhængig af typen af kørekort. Se de gældende priser for fornyelse af kørekort til bus og lastbil her

 

Sådan fornyer du et kørekort

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at forny sit kørekort digitalt. Du skal derfor henvende dig personligt hos Borgerservice, hvis du skal forny dit kørekort. 

Når du skal forny dit kørekort, skal du medbringe følgende: 

Når du har ansøgt om fornyelse af kørekortet, får du samtidig udleveret et midlertidigt kørekort, som giver dig ret til at føre køretøjet, mens du venter på dit nye kort. 

Det er vigtigt, at du henvender dig for at forny dit kørekort i god tid, da der kan være ekspeditionstid hos kommunen. I værste fald kan du risikere, at du skal bestå en kontrollerende køreprøve for at forny dit kørekort, men det gælder kun, hvis du først henvender dig til kommunen tre år efter, at gyldighedsperioden er udløbet.

 

De bedste hilsener,

Simon

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS