Kørselsfradrag
oktober 12, 2019

Hvordan beregner jeg kørselsfradrag?

Spørgsmål fra Lisa

Hej Bilbasen,

Nu ved jeg ikke, om I er de rigtige at henvende sig til, når det kommer til skattemæssige spørgsmål. Men nu prøver jeg alligevel 😄

I august startede jeg i nyt arbejde, som indebærer en væsentlig længere køretur. Jeg er med andre ord blevet pendler! 😅 Men nu er jeg af en kollega blevet gjort opmærksom på det med kørselsfradraget, at der altså skulle være penge at hente. Men hvordan beregner jeg lige det? 🤔

Håber I kan hjælpe!

Mange hilsener fra Lisa

Svar fra redaktionen

Hej Lisa,

Så længe det – selv i udstrakt grad – har noget med biler eller kørsel at gøre, skal vi nok forsøge at hjælpe!

Det er et rigtig godt spørgsmål at stille, for kørselsfradraget er ofte en af de oversete fradragsmuligheder på årsopgørelsen. Det skyldes måske, at det kan virke uoverskueligt at beregne. Jeg skal i det følgende derfor forsøge at guide dig til at få kørselsfradraget med på den næste årsopgørelse.

Fradraget eksisterer for at afhjælpe den økonomiske belastning, der er ved at have langt til arbejdet. Ved at give en økonomisk håndsrækning til transporten, understøtter staten den geografiske bevægelighed i arbejdsmarkedet. 

Formålet med fradraget er altså at gøre det mere attraktivt at tage et job, selvom det måtte involvere længere tids transport.

Hvordan kan du beregne kørselsfradrag?

Når du skal beregne dit kørselsfradrag, skal du bruge nogle informationer relateret til den tur, du tager til og fra arbejde.

Du skal vide:

  • Hvor langt du reelt kører mellem dit hjem og dit arbejde i bil. Det er altså den vej, du faktisk kører, der tæller og ikke nødvendigvis den korteste vej.
  • Kører du på cykel eller tager toget, skal du kende normalafstanden i bil, da det vil være denne, der ligger til grund for beregningen, selvom ruten kan være en helt anden.
  • Hvor mange dage i det pågældende år du har taget turen mellem dit hjem og dit arbejde.
  • Din samlede indkomst for året.

Når du har fundet disse oplysninger, kan beregningen begynde.

Overordnet går beregningen ud på at gange antallet af fradragsberettigede kilometer med den gældende fradragssats.

Det lyder måske mere kompliceret end det er, så vi gennemgår herunder den fulde beregning.

Fradragsberettigede kilometer

Der er ikke fradrag for de første 24 kørte kilometer. Dette betyder, at du skal trække 24 kilometer fra det daglige kilometerantal, du bevæger dig til og fra arbejde.

Der er forskellige fradragssatser for transport op til 120 kilometer om dagen og for transport, der overstiger 120 kilometer. Derfor skal du dele din daglige transport op, hvis du kører længere end 120 kilometer om dagen.

Fradragssats

Hvor stort et fradrag du får, reguleres årligt. For indkomståret 2019 er fradraget sat til 1,98 kroner pr. kilometer for transport mellem 25 og 120 kilometer dagligt.

For transport over 120 kilometer gives et fradrag på 0,94 kroner pr. kilometer.

Der gælder særlige regler, hvis du skal med færge, over en bro eller du bor i en yderkommune. Det kan du læse mere om hos Skat.

Selve beregningen af kørselsfradraget

Udgangspunktet for at beregne fradraget er herefter at gange antallet af kørte kilometer med 1,98 kroner for transport mellem 25 og 120 kilometer og 0,94 kroner for transport over 120 kilometer.

Lægger du de to beløb sammen, har du dit samlede daglige kørselsfradrag. Dette kan du så gange op med antallet af dage, du har taget turen fra dit hjem til arbejdet i det pågældende indkomstår, og derved beregne dit samlede kørselsfradrag.

Kørselsfradraget er ikke penge i lommen

Husk på at kørselsfradraget ikke bliver udbetalt, men indgår i din årsopgørelse. Kørselsfradraget har en værdi, der svarer til omkring 25 procent. Det betyder, at hvis du eksempelvis har beregnet dit kørselsfradrag til 1.000 kroner, så sparer du cirka 260 kroner i skat.

Beregner til kørselsfradrag

Hvis du synes, det er besværligt at beregne dit kørselsfradrag selv, så er der hjælp at hente online, hvor du flere steder blot skal udfylde en formular for at beregne fradraget.

Også på Skats hjemmeside har de en beregner, og benytter du denne, kan du overføre fradraget direkte til din årsopgørelse.

 

De bedste hilsener,

Simon Hallenslev

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS