Kategorier
Nyheder

Au revoir til en af de bedste biler Citroën har lavet

Xsara Picasso, C4 Picasso, C4 Spacetourer – den praktiske, ustyrligt komfortable og dejlige MPV fra Citroën har haft mange navne. Nu er det helt slut for den franske familiebil.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Jeg tror, det må være med sorg i stemmen, når formanden på Citroëns fabrik i Spanien i juli trækker i bremsen til samlebåndet – og produktionen af Grand C4 Spacetourer slutter. Ikke bare en pause, men den endegyldige slutning.

Grand C4 Spacetourer? Måske det hjælper, hvis jeg siger C4 Picasso eller Xsara Picasso. Citroëns engang så populære MPV. Modellen som Citroën i slutningen af 1990’erne måtte betale maleren Picassos arvinger fyrsteligt for at få lov at bruge. Ikke at Xsara Picasso, den første til at bære navnet, var som et skønt maleri.

LÆS OGSÅ | Første tur: Elektrisk Citroën Ë-Berlingo kunne være storfamiliens nye darling – men målet er aldrig i sigte

Men elsket, det var den æggeformede MPV. Danskerne elskede den, og vores europæiske brødre og søskende lige så. Variabel, venlig og vellidt. Xsara Picasso var komfortabel som få, udstyret med små borde på bagsiden af forsæderne, som var perfekte til juicebrikker og Gameboys.

Xsara Picasso. Her i faceliftet version i 2004 på besøg i Slovakiet. Bilen ser ikke ud til at imponere hverken lokale eller turister, men kunderne elskede den

Kærligheden forsvandt

Kunderne elskede den runde og rare Citroën. Kunderne elskede MPV’er for de mange muligheder og den gode plads. Bemærk, at det hele er datid. Ingen elsker i dag MPV’erne, som de gjorde engang. Kærligheden er forsvundet, og mens de fleste af klassekammeraterne allerede er stukket af, så slutter det altså først for Grand C4 Spacetourer i juli i år.

Picasso-delen af navnet er forsvundet (måske det var for dyrt at betale de grådige Picasso-arvinger i forhold til den formindskede produktion?), og det samme er den korte version af MPV’en. Den C4 Spacetourer, der lige nu stadig er i produktion, er Grand-udgaven, den lange, med plads til syv personer.

Citroën stopper, mens legen er god. På godt og ondt. I afdelingen for det gode: Det nytter ikke at blive ved med at producere en MPV, når kunderne hellere vil have en crossover eller en SUV. I afdelingen for det onde: Grand C4 Spacetourer er en bil, mange bør savne.

Fordi den er komfortabel, som en familiebil skal være det. Fordi den har plads og praktiske sider som få andre biler. Fordi den både er lækker, velkørende og mere spændende end en C3 Aircross. En af de bedste biler, Citroën har lavet i mange, mange år.

LÆS OGSÅ | Citroën C5 X er topmodellen for de velbeslåede

Køb den mens du kan. Den fås stadig. Med 1,2-liters benzinmotor, en frisk en med tre cylindre og 130 hk, og det mest nødvendige udstyr til 320.000 kr. Eller med 1,5-liters diesel med 130 hk, automatgear og en masse luksus til 435.000 kr.

I det hele taget: Hvis du vil have en klassisk MPV fra ny (så klassisk som noget der først rigtigt opstod i 1990’erne kan være), skal du have fart på. Renault Scenic er udgået, så tilbage står vi med Ford S-Max og Galaxy (lever kort tid endnu), VW Touran (ID Buzz bliver dens endeligt) og Maxus Euniq5.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.