juni 19, 2021

Fordele og ulemper ved delebil

Har du i nogle perioder behov for en bil, men i andre perioder slet ikke? Så er et delebilskoncept måske en god løsning for dig. I den her artikel kan du blive klogere på fordele og ulemper ved at køre en delebil.

Af: Bilbasen Blog / d. 19. juni 2021

Deleøkonomi vinder frem indenfor mange dele af vores private forbrug, og kørsel er ingen undtagelse. Det er nemlig dyrt at være bilejer i Danmark, og måske har du slet ikke brug for at eje din bil. Måske kan du klare dig fint med en delebil.

Delebilskonceptet kan være en smart og økonomisk fordelagtig løsning, men det afhænger af dit kørebehov.

Lad os se nærmere på fordele og ulemper ved en delebil.

Fordele og ulemper ved delebil

Fordelene ved en delebil omhandler både økonomi og praktik.

Fordele ved delebil:

  • Begrænsede udgifter: For de fleste mennesker er det sådan, at hvis du køber en bil, bruger du bilen mere, end du måske i virkeligheden har brug for. Mere kørsel betyder flere udgifter til brændstof, service, reparationer m.m. Med en delebil har du ikke en bil stående ude foran hoveddøren. Du bliver ikke fristet til at springe cykelturen over, og du får ikke dårlig samvittighed over ikke at bruge bilen nok. Du kører simpelthen mindre med en delebil, og derigennem begrænser du helt naturligt dine udgifter til kørsel.
  • Omkostninger: Når du tilmelder dig en delebilsordning, vil du opleve, at omkostningerne er relativt begrænsede. Du betaler et oprettelsesgebyr og som regel et månedligt abonnement, men den største udgift er dit reelle forbrug dvs. kilometer eller timers kørsel afhængigt af, hvordan ordningen er skruet sammen. Du slipper for de tunge faste omkostninger, der hører med til at være bilejer i Danmark. Eksempelvis afgifter og forsikringer. Eftersom de faste omkostninger er begrænsede, behøver du ikke få dårlig samvittighed over at køre “for lidt” i delebilen. Du kan afprøve, om en delebil er noget for dig og opsige abonnementet uden at have spildt en masse penge.
  • Parkering: Mange delebilsordninger tilbyder såkaldte stampladser til deres abonnenter. Stampladser er faste parkeringspladser, du kan benytte dig af, når du ikke længere har brug for bilen. Du slipper for selv at finde en ledig parkeringsplads, hvilket kan være en forbløffende tidsslugende opgave. Især i de store byer. Afhængigt af ordningen kan du også vælge at parkere delebiler på valgfri lokationer.
  • Fleksibilitet: Nogle gange er det bare praktisk at have adgang til en bil. Ikke mindst for børnefamilier kan det være besværligt altid at skulle klare sig med en cykel eller offentlig transport. Med en delebil får du bilens fleksible muligheder, men uden at skulle bekymre dig om en masse praktiske forhold og uforudsete udgifter.

Ulemper ved delebil:

  • Pris per kilometer: De samlede omkostninger ved en delebil er lave, fordi du slipper for dyre faste omkostninger (afgifter, forsikringer, service m.m.), som ellers er forbundet med at være bilejer. Du betaler til gengæld en relativt høj pris per kørte kilometer i en delebil. Omkring 4-6 kroner per kilometer. Bilejeren betaler nærmere omkring en krone. Derfor er den økonomiske fordel ved delebilskonceptet uløseligt forbundet med, at du har det rigtige kørebehov. Kører du for meget i en delebil, ryger den økonomiske gevinst ud af vinduet. Hvis du eksempelvis kører 3.000 kilometer om året, kan det som regel betale sig at eje en bil i stedet for at køre delebil.
  • Afstand: Hvis du deltager i en delebilsordning, skal du være forberedt på situationer, hvor den nærmeste ledige delebil er parkeret et stykke væk fra din hjemmeadresse. Derfor kan delebilen opleves som en lidt besværlig måde at køre på, hvis du er vant til at kunne springe direkte ud i din egen bil.
  • Planlægning: Du kan ikke være sikker på, at der er en ledig bil, når du har behov for det. Mange delebilsordninger har en garantiordning, hvor du er garanteret en bil, hvis du eksempelvis reserverer tre hverdage i forvejen. Du kan altså godt regne med at have en bil til rådighed, når du virkelig har brug for det, men du skal planlægge det først. Delebiler er ikke skabt til dig, som oftest har et spontant kørebehov.
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS