Elbiler
april 20, 2020

Hvor finder jeg ladestationer til en elbil?

Netværket af ladestationer i Danmark er efterhånden bredt godt ud over landet, men hvor finder jeg de enkelte placeringer? Få svaret her, så du nemmere kan planlægge din tur.

Af: Bilbasen Blog / d. 20. april 2020

Listen over ladestationer i Danmark er blevet lang, og den bliver kontinuerligt længere, for firmaerne bag, udvider løbende med flere ladestationer og udtag. Og det er godt, for antallet af elbiler stiger; så der vil blive brug for de mange ladestationer.

LÆS OGSÅ | 2020 oversigt: Se alle elbiler i Danmark og deres rækkevidde

Der er typisk flere udtag ved hver ladestation så antallet af elbiler, der kan lade op samtidig er væsentligt større end antallet af ladestationer.

Når du kigger på dine muligheder bør du være opmærksom på følgende:

1. Hvor ladestanderen er placeret

2. Hvem der er leverandør

3. Hvor meget strøm udtaget kan levere

4. Hvilke stik der kan tilsluttes

5. Om der er et ledigt udtag

Hvor er ladestationerne?

Ladestationerne er forholdsvist pænt fordelt over hele landet, men der er flere stationer i tætbefolkede områder og i de større byer er det derfor nemmest at støde på en ladestation.

Dermed ikke sagt, der ikke er ladestationer at finde “ude på landet”, men der er noget længere mellem ladestationerne, så skal du på relativ langfart, er det en god idé at holde øje med, hvor du kan lade op.

De største netværk af ladestationer herhjemme er bygget og serviceret af E.ON og Clever, og du finder interaktive kort over deres ladestandere på deres respektive hjemmesider:

>> Kort over E.ON-netværket <<

>> Kort over Clever-netværket <<

Derudover findes et europæisk netværk af lynladere, som hedder IONITY. De har på nuværende tidspunkt kun seks ladestationer i Danmark, men de ligger i forbindelse med motorvejssystemet og du finder et kort over placeringerne her: IONITY

Derudover har Tesla sit eget netværk, og ikke mindst deres særligt hurtige ladestandere kaldet “Superchargers”. Du finder Teslas ladestationer her. Hvis du ikke har en Tesla, kan du ikke lade elbilen op ved Teslas Superchargers, men har du en Tesla, kan du godt bruge andre ladestandere end Teslas.

Er du ude at køre og opdager, du har brug for at lade op, kan du benytte Google Maps til at finde nærmeste ladestation. Google har nemlig inkluderet ladestationer i oversigten over “tankstationer”.

Hvilken type opladning finder jeg på ladestationerne?

Ved en ladestation, eller ladepunkt, er der ofte flere ladestandere. Der kan være flere fra samme firma såvel som ladestandere fra forskellige firmaer. Ladestanderne har typisk flere udtag således, at to elbiler kan lade op fra den samme ladestander på samme tid.

Man skelner desuden mellem tre typer ladestandere på baggrund af, hvor meget strøm de kan levere, altså hvor hurtigt de kan lade din bil op.

– De almindelige standere lader med mellem 11 og 22 kW.

– Lynladere leverer op til 50 kW

– Supercharger (Tesla) kan levere op til 150 kW.

Det er vigtigt at understrege, at det er din bil, der bestemmer, hvor hurtigt den kan lades op. Hvis din bil kan modtage strøm ved 22 kW, får du således ikke noget ud af at bruge en lynlader.

Nogle ladestandere kan levere 22 kW i alt, forstået således at én bil kan få 22 kW, men er begge udtag i brug, fordeler standeren strømmen lige mellem de to udtag og din bil vil derfor kun få 11 kW.

Hvordan ved jeg, om laderen er fri?

I byzoner er det ikke længere ualmindeligt at der kan være kø ved en ladestander, og det kan altså også ske ude i landet. Særligt i ferieperioder og på de typiske rejsedage, kan der opstå kø ved ladestationerne.

Heldigvis er ladestationerne et produkt af det digitaliserede samfund, og derfor kan du tjekke online om en given ladestation er i brug.

LÆS OGSÅ | Hvad koster en elbil?

De forskellige leverandører har hver en app, hvor du kan finde deres ladestationer, se hvor mange udtag der er, hvilke typer stik standeren bruger, og se om der er ledigt. Hvis du har et abonnement, er det en god idé at bruge deres app, så du ved, at den stander du finder frem til høre til dit abonnement.

Hvis du er mere interesseret i et samlet overblik over alle ladestandere, kan du bruge appen PlugShare, som holder styr på alle offentlige ladestandere uanset leverandør.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS