ElbilerForbrugerstofPolitik

FDM advarer: Så meget stiger populære elbiler i pris

Af i Elbiler, Forbrugerstof, Politik
En række af de mest populære elbiler får fra årsskiftet et markant højere prisskilt i forruden. Mere end 100.000 kroner kan prisen faktisk stige på enkelte modeller. Her kan du se de forventede priser.

Af: Esben Skrumsager / d. 22. oktober 2019

Overvejer du at købe en elbil, skal du nok ikke vente alt for længe med at slå til. Fra årsskiftet er der nemlig udsigt til prisstigninger på op mod 104.000 kroner på de mest populære elbiler. Det viser beregninger, som FDM har lavet på baggrund af tal fra bilimportørerne.

Prisstigningerne skyldes, at afgifterne på elbiler ved årsskiftet stiger fra 20 til 40 procent. Godt nok vil afgiftsstigningen i første omgang kun ramme elbiler over 400.000 kroner, men ikke desto mindre vil afgiftsstigningen ramme mindst 4 ud af 10 af alle solgte elbiler i de første 9 måneder i 2019.

Eksempelvis vil en Tesla Model 3 Performance fra årsskiftet stige med 18.142 kroner, mens købere af Tesla Model 3 i Long Range Dual Motor-udgave skal betale 4.524 kroner mere. En Tesla Model X Long Range stiger med hele 104.222 kroner.

– En prisstigning på 18.000 kroner for en bil til ca. 500.000 kroner virker måske ikke voldsom – men signalværdien i at gøre klimavenlige biler dyrere er både stor og forkert, siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og tilføjer:

– Nye EU-regler betyder, at bilproducenterne skal sænke gennemsnitsudledningen på de biler, de sælger i hele EU. Derfor er de nødt til at sælge nogle elbiler, og her vil de vælge de markeder, hvor det er nemmest at afsætte bilerne. Med endnu højere afgifter på elbiler bliver Danmark et langt mindre attraktivt land for bilproducenterne, end vi allerede er.

Takket være en relativt lavt pris, rammes de billigste udgaver af Tesla Model 3 ikke så hårdt.

Bilkøberne har dog udsigt til at skulle gribe endnu dybere i lommerne, hvis de vil køre elbil. Allerede fra 2021 stiger afgiften på elbiler nemlig yderligere fra 40 til 65 procent, og samtidig fjernes bundfradraget. Det betyder, at alle elbiler, også de modeller der i dag reelt er afgiftsfritaget, stiger markant i pris. Køber man den nye VW ID3, som forventes at blive en populær elbil, er den oplyst til at koste 335.000 kroner i 2020. Allerede fra 2021 vil den samme bil stige til ca. 368.907 kroner – altså en stigning på næsten 34.000 kroner.

– Der er ingen tvivl om, at det vil få stor betydning for det spirende salg af elbiler, som vi risikerer igen at gå i stå. Det skete sidst, man begyndte at lægge afgifter på elbiler. Desværre har regeringen i sit finanslovsudspil ikke lagt op til at imødegå prisstigningerne. Det så FDM ellers gerne. Konsekvensen af dyrere elbiler vil sandsynligvis være, at bilproducenterne i første omgang vil prioritere lande uden afgifter, hvor elbilerne er billigere og dermed nemmere at sælge, siger Ilyas Dogru.

Der var ved udgangen af september solgt 3.916 elbiler i Danmark i år. Det svarer til 2,25 procent af det samlede bilsalg i 2019. På Bilbasen er der i skrivende stund næsten 400 brugte elbiler til salg. Dem kan du se her.

Esben Skrumsager
Om forfatteren

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder. Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.