Kategorier
Forbrugerstof

Er din bil ferieklar?

En bil, der bliver passet af et fornuftigt værksted, kan altid klare et syn, og den kan altid klare en ferietur. Men derfor er det klogt at være på den sikre side med et tjek af blandt andet dæk og motorolie. Og hvordan er det lige, bilen bør pakkes? Her er nogle gode råd til ferieturen.

 

Ruten

 

Det er en god ide at planlægge ruten samt have lidt styr på en alternativ rute hjemmefra. Tyskland er det vigtigste transitland for danske turister, og her kan der være problemer med fremkommeligheden. Et godt værktøj til at undgå de værste trafikpropper er ADAC’s kø-kalender, hvor du har overblik over vejarbejder og køprognoser for de tyske veje.

 

ADAC’s køkalender kan du finde her

 

Når du kører i Danmark, kan vi anbefale Toyota Danmarks app, hvor du kan se webcams på vejene. Dette kan du også på trafikken.dk, men Toyotas app er hurtigere.

 

 

At pakke bilen rigtigt

Der er mange ting at holde styr på, når bilen skal pakkes. Generelt gælder det om at have de tungeste ting så langt nede og så langt ind mod midten af bilen som muligt – på den måde påvirker den øgede vægt køreegenskaberne mindst muligt. Hvis du kører med tagboks, skal kun de letteste ting her op, for vægt på taget får bilen til at krænge langt mere, hvis du skal undvige noget på vejen. Løse ting er naturligvis bandlyst, da selv små genstande bliver til projektiler ved en hård opbremsning på motorvejen.

 

Huskeliste for bilen

 

Tjek oliestanden inden afgang. Tag også en liter ekstra olie med, og tjek standen undervejs. Sådan tjekker du olien. Frisk olie og filter er at foretrække.

Dækkene bør også ses efter. Tjek, at der minimum er tre mm mønsterog husk at pumpe lidt ekstra i, hvis du skal køre på motorvej. Det korrekte tryk står ofte i falsen ved en af dørene.

Viskerblade – hvis de er ved at være dårlige, så skift dem.

Kølervæske. Se efter om der er nok på. Få værkstedet til at efterfylde, hvis standen er lav.

Ekstranøgle – lad din kæreste eller ægtefælle have en ekstranøgle med. Det kan blive nyttigt, når ungerne smækker din nøgle inde i bilen.

Veste til alle i bilen – veste er lovkrav i nogle lande fx Italien, men de er nyttige i alle lande.

Rødt kort: Er din bil kaskoforsikret, så print det røde kort fra sos.eu. Det kræves ikke alle steder, men så har du det for en sikkerheds skyld.

 

Motorvejsmærkater og umweltsplakette

Skal du køre på motorvej i Schweiz eller Østrig, så skal du bruge et motorvejsmærkat. Det kan købes på tankstationer i nærheden af grænserne, men du kan også købe det hos FDM her

 

Mange tyske byer har miljøzoner, og for at køre ind i dem har du brug for en Umweltsplakette – den købes lettest på nettet hos FDM. http://netbutik.fdm.dk/ferie/maerkater-motorvej-og-miljoe.html

 

Italien har også miljøzoner i nogle af byerne, men her må du slet ikke køre ind. Zonerne markeres med Zona Trafico Limitato og en rund rød cirkel på hvid baggrund. Bøderne er ret heftige, så vend om, og tag offentlig transport videre ind mod centrum, hvis du ser skiltet.

Du kan læse mere om de italienske miljøzoner her

 

En række norske motorveje koster penge at benytte. Du kan dog bare køre gennem anlæggene, og lade anlæggene registrere din nummerplade. Regningen sendes til dig på mail via EPC London, og regningen kan betales online.

 

 

God tur!

 

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.