winterdaek
december 19, 2014

Er vinterdæk lovpligtige i Danmark?

Vi nærmer os snart tiden, hvor mange skal på værkstedet for at få skiftet over til vinterdæk. Men hvordan er lovgivningen på området? Har man pligt til at køre med vinterdæk i Danmark? Vi har spurgt Jesper Sørensen fra Super Dæk Service til råds om, hvordan det forholder sig, når det gælder lovgivning om vinterdæk i Danmark.

Er vinterdæk lovpligtige i Danmark?

– I Danmark er der faktisk ikke noget i loven der tilsiger, at du skal køre med vinterdæk. Det du er forpligtiget til i Danmark er, at have mere end 1,6 mm mønsterdybde på dine dæk og hvis det er vinterdæk du kører med, skal alle 4 hjul være af denne type. Både FDM og dækbranchen anbefaler dog en mønsterdybde på minimum 3 mm. Der har tidligere været fremsat lovforslag om, at vinterdæk skal være lovpligtige i vinterhalvåret og både dækbranchen, værkstedernes brancheorganisation og FDM bakker om dette.

Bør man bruge vinterdæk selvom de ikke er lovpligtige?

– Grunden til at dækbranchen m.fl. bakker op om at gøre vinterdæk lovpligtige, skyldes den øgede sikkerhed i trafikken. Vinterdæk forbedrer ikke kun din egen sikkerhed, men også dine med-trafikanters. Et køretøj, der på grund af for dårlige dæk, ikke har kontrol over styre- og bremseegenskaber, risikerer nemt at bringe både sin egen og andres sikkerhed i fare. Dertil er der også alle de biler der, grundet for dårlige dæk, ikke har tilstrækkelig trækkeevne til, at kunne komme over en bakketop eller sætte i gang på en stigning o.l. Mange af disse fastkørsler ville kunne være undgået, hvis bilen havde været forsynet med et sæt vinterdæk. Så opbakningen til vinterdæk skyldes også, at fremkommeligheden i trafikken under vinterføret vil kunne blivet forbedret, hvis alle biler kørte med vinterdæk.

Hvorfor står vinterdæk bedre fast om vinteren?

– Grunden til at bilen står bedre fast med vinterdæk om vinteren, skyldes overordnet to faktorer. Den ene faktor er, at et vinterdæk har en højere friktion med vejbanen end et sommerdæk, når temperaturen er lav. Den gummiblanding man bruger til at lave vinterdæk har et højt indhold af silika og naturgummi. Dette gør at dækket bevarer sin blødhed, selv om temperaturen falder, hvilket medfører, at dækkets greb i vejbanen er højere når det er koldt, end den vil være med et sommerdæk. Så selv om man nogle gange hører, at vinterdæk er dårligere end sommerdæk på tør vej, så passer dette ikke om vinteren. Vinterdækket står bedst fast, når det er koldt.

Den anden faktor er dækmønsteret. Et vinterdæks dækmønster er bedre til at føre vandet på vejbanen væk, hvilket reducerer risikoen for akvaplanning. Dertil er der flere lameller i dækmønsteret på et vinterdæk, end der er på andre typer dæk, hvilket giver et meget bedre vejgreb og bedre trækkeevne, når der ligger sne på vejbanen.

På Super Dæk Services hjemmeside finder du meget mere information om vinterdæk så du kan være klar til, at gå vintersæsonen i møde. Herunder hvornår du bør skifte dæk, hvilke regler der gælder i de øvrige europæiske lande, EU-mærkning af dæk og meget mere, siger Jesper Sørensen.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS