Analyse

Falder bilerne i pris til nytår?

Af i Analyse
Kan man regne med, at priserne på brugte biler falder ekstra efter nytår?

Af: Ebbe Sommerlund / d. 26. december 2019

Når du har fødselsdag bliver du et helt år ældre på en dag. Det er i hvert fald det, du fortæller andre, når de spørger om din alder.

På samme måde bliver biler et helt år ældre, når datoen rammer 1. januar. Vi har nemlig ikke for vane at bruge måneden til ret meget, når vi taler om biler. Naturligvis har man hørt en bilsælger sige at det er en 11. måned årgang dit eller dat, men normalt er det som god vin – det er årgangen, der tæller.

LÆS OGSÅ:  Stor oversigt over elbiler i Danmark

Og så er der historien om forskellen på modelår og årgang, men den tager vi lige i en anden historie – tilbage til sporet: Taber en bil ekstra værdi, når vi runder et årsskifte?

 

 

SUV og Crossovers som Nissan Qashqai er populære, og det har fortrængt MPV-typerne fra markedet

Bilerne falder i værdi

Jeg har spurgt Bilbasens markedsanalytiker, Jan Lang:

– Det er faktisk sådan, at bilerne falder lidt ved årsskiftet. Helt konkret viser en analyse, at bilerne samlet falder omkring 3 pct, når de bliver et år ældre.

Det er altså ikke det helt store brandudsalg på brugte biler, man kan forvente i januar. Men der er lidt at hente.  Når man ser på markedet for brugte biler generelt, så er der lidt spændende i vente.

 

politibil

Politiet kan glæde sig over , at deres VW Touran ikke taber meget i værdi

Prisfald, men ikke på alle biler

Ifølge Jan Lang vil der være generelle prisfald på brugte biler i 2020. Når en analytiker taler om prisfald, så er det på gennemsnitsbiler – og generelt er de brugte biler faldet med 1,7 pct. gennem de seneste otte måneder – altså oveni det normale og forventede værditab.

Nogle biltyper falder mindre end andre og nogle kommer ikke til falde i pris. Det gælder for eksempel nyere MPV-biler. Disse biler har været mindre populære som nye på grund af en SUV-bølge. Men der er ikke bedre familiebiler end MPV-typerne, som fx VW Touran og Ford S-Max med flere.

Jan Lang uddyber:

– MPV-modellerne er uhyre efterspurgte i øjeblikket, og det bliver samtidig færre af dem på brugt- og nybilmarkedet. Vi forventer faktisk, at den store efterspørgsel kombineret med det vigende udbud vil medføre stigende priser på brugte MPV’er – også selvom markedet i øvrigt falder.

LÆS OGSÅ:Guide: Sådan køber du en klassiker

Så for at runde af: Generelt falder bilerne lidt, når vi runder 1. januar, men det gælder ikke alle biltyper.

Om forfatteren

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.