Test: Nio ET5 har, hvad der skal til – men prisen spænder ben
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Af: Ebbe Sommerlund / d. 15. marts 2021
Ofte bliver begrebet flexleasing brugt, når dyre eller specielle biler leases ud, men flexleasing-begrebet betyder reelt ikke så meget for forbrugeren eller i dette tilfælde leasingtageren.
Flexleasing betyder reelt blot at afgiften på bilen betales i rater. På nye biler indtil tre måneder betales to procent af den beregnede afgift om måneden.
Biler mellem 3 måneder og tre år udløser en betaling på én procent, og når bilerne bliver tre år gamle bliver flexleasing rigtig interessant.
På tre år gamle biler er afgiften 0,5 procent af den beregnede afgift om måneden.
Når du hører nogen tale om flexleasing af dyre biler, så tales der i virkeligheden om finansiel leasing. En leasing-form, der kræver åbne øjne, da leasingtager løber en større risiko for tab. En risiko, der skal opvejes af lavere betaling end ved operationel leasing.
Mens markedet for privatleasing er modnet og præget af gennemskuelige standardkontrakter, kræver en finansiel leasing-kontrakt et lidt skarpere øje. For selv om du kan spare penge, så vokser træerne ikke ind i himlen.
Der er historier om leasingtagere, der har brændt fingrene på finansiel leasing. Og det er især disse fire ting du skal være opmærksom på:
Her finder vi nok det mest kritiske ved finansiel leasing med afsæt i flexleasing. Restværdi eller scrapværdi er den pris, bilen skal sælges til, når leasingperioden er slut. Og det er vel at mærke prisen uden registreringsafgift, da der jo ikke er betalt afgift af hele bilen, men kun for den periode bilen benyttes.
At udregne den pris er ikke nemt, da den jo ligger ude i fremtiden, men prøv at se på tilsvarende bilers nuværende pris på mobile.de. Hvis ikke din restværdi ligger noget under den pris, du kan finde her, så er restværdien for høj.
Og hvad betyder det så? Jo, når bilen skal indleveres, så kommer du til at betale forskellen mellem restværdien på leasingkontrakten og den pris bilen reelt kan sælges for. Hvis scrapværdien fx er 140.000 kr. men bilen kun kan sælges til 120.000 kr., så kommer det til at koste dig 20.000 kr. at aflevere bilen. Hvis du er uheldig kan det altså koste dig mange tusinde kroner at aflevere bilen. Så når du sammenligner to leasingtilbud, så se på scrapværdien – hvis der en forskel, så skal den lægges oveni dine omkostninger. En scrapværdi er er 20.000 kr. højere koster dig reelt 20.000 kr. ekstra i leasingperioden, så det er en vigtig detalje.
Bemærk at førstegangsydelsen ofte bruges til at nedskrive bilens værdi; På dansk så betaler du altså en stor del af tabet på bilen med det samme.
Du bør også have scrapværdi for øje, hvis du leaser med henblik på genleasing. Hvis scrapværdien er sat lavt, kan det være mere profitabelt at sælge bilen til anden side, hvorved du mister muligheden for at genlease.
Hvis du vil vide mere, kan du læse vores guide med alt, du skal vide om restværdi (eller scrapværdi) på en leasingkontrakt.
I mange kontrakter skal du selv som leasingtager anvise en køber til bilen, når leasingperioden er afsluttet. Det kan godt give lidt udfordringer, for markedet for biler uden afgift er ikke ret stort i Danmark. Bilen er derfor mest interessant for en, der vil have bilen på en ny flexleasing-kontrakt eller en bilforhandler, der vil sælge eller lease bilen ud igen. Nogle udbydere tilbyder, at købe bilen tilbage, men den aftale er som regel mest favorabel, hvis det er aftalt på forhånd.
Du kan godt anvise dig selv som køber, men leasingselskabet kan ikke være forpligtet til at sælge til dig, hvis det har en anden køber. De fleste leasingselskaber vil kræve, at salg sker til en virksomhed for at slippe for at give reklamationsret.
I mange finansielle leasingkontrakter på flexleasing hænger du selv på reparationer og service. Hvis noget går i stykker er det altså dig selv, der skal betale fra du kører ud over kantstenen første gang. I mange tilfælde kan man tegne en servicekontrakt og dermed minimere risikoen for uforudsete udgifter. Men generelt er det dig, der skal stå for det hele. Sådan er det ikke ved almindelig privatleasing, hvor kontrakten typisk er standardkontrakten udarbejdet af FDM og Finans og Leasing.
Heldigvis er det et sjældent fænomen, men hvis dit leasingselskab går konkurs, så ejes din bil af konkursboet. Det er ekstra slemt, når vi taler finansiel leasing, da førstegangsydelsen typisk er temmelig høj. Den mister du formentlig, da du ved en konkurs blot kan stille dig op i køen af kreditorer, og banker og advokater får deres del først. Så tjek at det er et anerkendt selskab du handler med – dermed minimerer du risikoen.
Finansiel leasing kan sagtens være en god ide, men det kræver lidt mere opmærksomhed end traditionel privatleasing også kaldet operationel leasing.
Når du har styr på kontrakten, så er finansiel leasing baseret på flexleasing stadig i mange tilfælde den billigste måde at holde dyr bil på. Du skal bare holde øjnene åbne, når du læser kontrakten.
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Hvornår kan det egentlig betale sig at reparere på en gammel bil, man gerne vil sælge? Læs med her og find ud af det.
Føler du, at livet bag rattet af din Golf eller Focus er lidt langtrukkent? Vi har samlet tre bud på biler med over 250 hk, der kan gøre livet lidt sjovere, uden det koster spidsen af en F-35.
Det ser ud til, at Volvo EX90 bliver præcist den strømførte luksusssvensker, vi alle regner med. Vi har fået første kig på flagskibet.
EQS SUV 680 er den første elbil fra Mercedes-Maybach, og den 658 hk stærke SUV er smurt ind i luksus og overflod.
Volkswagen har premiere på sit nye elektriske flagskib – ID.7. Den store model kommer med ny elmotor med 286 hk og rækkevidde op til 700 km.
Lancia skal tilbage på landkortet, og det sker med en genstart. Ny designlinje, italiensk luksus – og i 2024 den første nye model. Konceptbilen Pu+Ra viser vejen.
Launch control. To ord du nok ikke havde forventet at høre i sammenhæng med en Volkswagen Lupo, men den er god nok. Ugens fund er et komplet sindssygt et af slagsen.