april 6, 2023

Første tur/video: Mercedes EQE SUV smyger sig af sted

Mercedes EQE SUV rammer ned samme sted, som Audi Q8 E-Tron og BMW iX. Den runde EQE SUV slår hårdt med komfort og lækkert interiør.

TEKST OG FOTO Morten B. Bek VIDEO Morten B. Bek/PR

Vi var inviteret til Portugal af Mercedes-Benz

Den nye EQE SUV er den elektriske SUV, der kommer til at udfylde flere roller hos Mercedes. SUV’en med navnet SUV kommer som sendt fra himlen til danske forhandlere, som må se mange kunder gå til Audi Q8 E-Tron og BMW iX.

Det er sådan, jeg tolker situationen, og jeg tolker også sådan her: EQE SUV er bilen, der skubber Mercedes’ egen EQC ud på et sidespor, hvor den hører hjemme. EQC giver, her i 2023, ingen mening.

Den må med sine 431 kilometer på en opladning have den ringeste rækkevidde af nogen elbil til omkring 800.000 kr. Nej, vent. Jeg kan se en BMW-sælger et sted i horisonten række hånden op. BMW sælger iX xDrive40 til 750.000 kr., og den har en rækkevidde på 412 kilometer. Men iX er i det mindste en drømmebil, hvor EQC bare er forældet.

LÆS OGSÅ | Test: Mercedes EQS SUV er suveræn

EQE SUV sender Mercedes ind i arenaen med den luksus, komfort og rækkevidde, som man forventer af en elektrisk Mercedes til omkring 800.000 kr. Så meget kan jeg sige efter 3-4 timer, hvor jeg har indtaget den rå portugisiske kyst, fra Cascais til Ericeira, i Mercedes’ nyeste elbil.

Du kan fortsætte læsningen længere nede – og du kan komme med på de portugisiske veje i EQE SUV i videoen heruder.

Hvad kan EQE SUV, som Q8 E-Tron og iX ikke kan?

EQE SUV har et vindslikket design, som giver et lavere forbrug end i Q8 E-Tron og iX. Det er, indtil videre, ikke noget jeg har førstehåndserfaring med, fordi portugisiske bjergveje bare er for sjove til at give et fornuftigt forbrug. På dataarket kan den mest nøjsomme EQE SUV, versionen 350+, nøjes med 18,4 kWh for hver 100 kilometer, den bevæges.

Q8 E-Tron 50 Quattro er ikke så godt stillet med, i bedste fald, 20,4 kWh for hver 100 kilometer, og iX xDrive40 skuffer også. 20,1 kWh for hver 100 kilometer. Derfor, og fordi Mercedes ikke har sparet på batteriet, kører alle ikke-AMG-udgaver af EQE SUV langt over 500 kilometer på en opladning. Q8 E-Tron-basisudgaven når tæt på 500 kilometer, men ligger trods alt kun på 485 kilometer, og iX eDrive40 er lidt af en katastrofe med 412 kilometer.

LÆS OGSÅ | Test: BMW iX 40 er velkørende som få, men hvorfor er batteriet så lille?

Hvis penge bare ikke er et problem, kan EQE SUV udstyres med den skærmtunge, visuelt imponerende MBUX Hyperscreen, hvor det enorme instrumentpanel er belagt med glas. Under glasfladen er der instrumentering, en stor infotainmentskærm og en ekstra touchscreen til passageren.

Sidder man i højre forreste sæde, kan man se film, for et kamera holder øje med, om der lures med fra førersædet. Gør der det i mere end 2 sekunder, slukker skærmen, og skænderiet kan begynde.

LÆS OGSÅ | Første tur: Mere rækkevidde er kærkommen i Audi Q8 E-Tron

Det hyperstore system får især skærmene i Q8 E-Tron til at skrumpe til iPhone 5-størrelse, men som så meget andet hos Mercedes, har det sin pris. Prøv med først 106.992 kr., og så 97.000 kr., fordi udstyr sjældent kommer alene. For at få en Hyperscreen, skal man købe en Premium-pakke, og med et pennestrøg har man brugt 203.992 kr.

Hvor stærk og hvor langt?

Beskedenhed er et ord, jeg aldrig troede, jeg ville komme til at bruge i sammenhæng med Mercedes. Her sker det så alligevel. Den mindst stærke EQE SUV, 300-versionen, har en interessant ydelse på 245 hk. Interessant, fordi en elektrisk SUV i 490-cm-klassen helt automatisk har hestekræfter nok til fire minibiler. Ingen Q8 E-tron under 340 hk, ingen iX under 326 kilometer.

Fra EQE SUV 300 går det videre til EQE 350’erne med 292 hk, EQE SUV 500 4Matic med 408 og op til AMG EQE SUV 43 4Matic med 476 hk. 476 hk får ingen hos Audi eller BMW, da slet ikke Tesla, til at løfte et øjenbryn, men risikoen for en stærkere AMG er overhængende.

LÆS OGSÅ | Mercedes EQA får 106 km mere på rækkevidden

I EQE SUV 300 rækker batteriet til 546 kilometer, og fordi ingen hos Mercedes holder af at tale nominel batteristørrelse, gætter jeg på, at størrelsen er okay – og rækkevidden god, fordi ingen får noget kønt ud af at presse 2,5 tons elektrisk SUV med 245 hk.

Den EQE SUV man når længst i, er 350+ med baghjulstræk og 568 kilometer. Med firehjulstræk kommer EQE SUV 350 4Matic op på 541 kilometer, og den 408 hk stærke 500-version er faktisk i stand til at køre 2 kilometer længere – 543 kilometer. AMG-versionen ligger ensomt og meningsløs i modelprogrammet med sine 468 kilometer.

Er den så hurtig, den AMG med 476 hk?

Det ved jeg ikke. Hvis Mercedes havde taget EQE SUV til Portugal som AMG, skulle jeg nok have kørt en tur i den, men den er ikke med. Den koster 177.000 kr. mere end EQE SUV 500 – og 480.000 kr. mere end EQE SUV 350 4Matic – så der er vigtigere modeller at fokusere på.

350 4Matic og 500 er gode steder at starte, og 350 4Matic er et godt sted at ende. Det er udgaven, jeg benytter mig af til turen fra lufthavnen i Lissabon til eventhotellet i Ericeira, som ad fine omveje tager omtrent et par timer.

LÆS OGSÅ | Der er gået coupé i den nye Mercedes GLC

350 4Matic har måske nok “kun” 292 hk, men som alle med benzin eller strøm i blodet ved, skal man huske at kigge på drejningsmomentet. 765 Nm. Bum. Hverken Q8 E-Tron 50 Quattro med 340 hk eller iX xDrive40 kommer tæt på 700 Nm, og drejningsmomentet er der fra dækkene begynder at rulle.

Den tunge EQE SUV 350 4Matic flytter sig med ynde og al hast, men ikke så den første del af speederens vandring gør det anstrengende. Tryk mildt, og accelerationen er smidig og sømløs. Tryk hårdt, og SUV’en er hurtigt af sted.

LÆS OGSÅ | Mercedes-Benz CLA: Nyt design og mild-hybrid

På tilbagevejen, sydpå med mere motorvej og færre bjergveje, tager jeg EQE SUV 500 med de 408 hk. Den er hurtigere, giver kraftige elbilers tryk tilbage i sædet, men ikke kraftigt et tryk, at jeg ser det som en ekstra værdi. 257.000 kr. kan bruges bedre end på den opgradering. Måske på en masse luksusudstyr til EQE SUV 350 4Matic.

Føles EQE SUV som en luksus-SUV?

To konkurrenter til EQE SUV med mere luksus-pondus end Q8 E-Tron og iX, kan jeg ikke forestille mig. Q8 E-Tron er et rullende, subtilt pengeskab, hvor interiøret ikke flasher sin luksus – men den er der, skal jeg love for. IX er unik, farverig og interessant, og den har den nok bedste affjedring i nogen BMW.

EQE SUV kan stå op for sig selv. Alt efter valg af interiørfarve, paneler og indtræk kan den nye Mercedes være afdæmpet og alligevel pakket med udstyr og komfort. Eller den kan være aparte, anderledes og for meget, som en Q8 E-Tron slet ikke kan.

LÆS OGSÅ | Helligbrøde eller på høje tid? Mercedes-AMG C 63 S er en firecylindret PHEV

Selvfølgelig er der ingen nævneværdig støj i kabinen, heller ikke ved 130 km/t, og selvfølgelig er sæderne bygget til mange timer på vejen. På trods af, at EQE SUV har mistet 9 cm akselafstand i forhold til sedanen EQE, og den samtidig er forholdsvis kort, er de to yderste bagsædepladser rigeligt rummelige.

Mit umiddelbare indtryk er, at EQE SUV kører mere som iX end som Q8 E-Tron. Alle tre er obskurt tunge elbiler, men i iX og EQE SUV harmonerer styretøj, krængningsgrad og vejgreb til fulde, samtidig med at luftaffjedringen i EQE SUV (26.006 kr.) har let fasthed, men ikke den uro, som optræder selv i den nyeste S-Klasse.

Med bagakselstyring med 10 graders udsving er EQE SUV køreaktiv og meget let at manøvrere i trange gader, men det føles som noget naturligt og ikke kunstigt.

Hvad koster EQE SUV?

Jeg har remset udvalget af EQE SUV-modeller op længere oppe i artiklen, og her nøjes jeg med at slå ned på nogle af modellerne. Basismodellen EQE SUV 300 koster 740.000 kr., og derover ligger to interessante 350-versioner: 350+ med baghjulstræk til 776.000 kr. eller 350 4Matic med firehjulstræk (og lidt kortere rækkevidde end 350+) til 810.000 kr.

Der er tydeligvis kunder til Q8 E-Tron og iX, så der vil også være kunder til EQE SUV. Mange vil være firmabilister, men private med en udskiftningsmoden GLC eller GLE kan også være med her.

LÆS OGSÅ | Test: Mercedes EQE er den perfekte elbil til folk med briller

EQE SUV er i Danmark udstyret med Advance Plus-pakke, som gør den betragteligt bedre udstyret end Q8 E-Tron, men ikke helt så festlig som iX. Electric Art-eksteriørdesign, 20” alufælge, el-justerbare forsæder, indtræk i kunstlæder, nøglefri betjening, blind vinkel-system, adaptiv fartpilot og udvidet tyverisystem er standard på alle modeller.

LÆS OGSÅ | Test: Mercedes EQB står stærkt – selv på prisen

Mængden af ekstraudstyr er uoverskuelig og decideret omfattende. Hvis man ønsker det, så er jeg sikker på, det findes. Jeg er også sikker på, det ikke er helt billigt, hvad det så end er.

EQE SUV er en elbil, der måske nok burde have været i kamp mod konkurrenterne allerede for 1-2 år siden. Nu hvor den er her, er jeg sikker på, den har, hvad der skal til for at få en rigtig god bid af luksuskagen.


SPECIFIKATIONER

Mercedes EQE SUV 350 4Matic 

Motor: Elmotorer (for og bag)
Ydelse: 292 hk/765 Nm
0-100 km/t: 6,6 sekunder
Tophastighed: 210 km/t
Forbrug: 19 kWh/100 kilometer
Batteristørrelse: 90,6 kWh (anvendelig)
Rækkevidde: 541 kilometer
Ladekapacitet: 170 kW
Mål (L/B/H): 486/194/169 cm
Køreklar vægt: 2.580 kilo
Trækvægt: 1.800 kilo
Bagagerumsvolumen: 520-1.675 liter

Pris: 810.000 kr. (EQE SUV fås fra 740.000 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst


Brugte Mercedes EQ-modeller til salg på Bilbasen

Se flere brugte Mercedes EQ-modeller til salg på Bilbasen

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS