Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
TEKST OG FOTO Morten B. Bek VIDEO Morten B. Bek/PR
Vi var inviteret til Portugal af Mercedes-Benz
Den nye EQE SUV er den elektriske SUV, der kommer til at udfylde flere roller hos Mercedes. SUV’en med navnet SUV kommer som sendt fra himlen til danske forhandlere, som må se mange kunder gå til Audi Q8 E-Tron og BMW iX.
Det er sådan, jeg tolker situationen, og jeg tolker også sådan her: EQE SUV er bilen, der skubber Mercedes’ egen EQC ud på et sidespor, hvor den hører hjemme. EQC giver, her i 2023, ingen mening.
Den må med sine 431 kilometer på en opladning have den ringeste rækkevidde af nogen elbil til omkring 800.000 kr. Nej, vent. Jeg kan se en BMW-sælger et sted i horisonten række hånden op. BMW sælger iX xDrive40 til 750.000 kr., og den har en rækkevidde på 412 kilometer. Men iX er i det mindste en drømmebil, hvor EQC bare er forældet.
LÆS OGSÅ | Test: Mercedes EQS SUV er suveræn
EQE SUV sender Mercedes ind i arenaen med den luksus, komfort og rækkevidde, som man forventer af en elektrisk Mercedes til omkring 800.000 kr. Så meget kan jeg sige efter 3-4 timer, hvor jeg har indtaget den rå portugisiske kyst, fra Cascais til Ericeira, i Mercedes’ nyeste elbil.
Du kan fortsætte læsningen længere nede – og du kan komme med på de portugisiske veje i EQE SUV i videoen heruder.
EQE SUV har et vindslikket design, som giver et lavere forbrug end i Q8 E-Tron og iX. Det er, indtil videre, ikke noget jeg har førstehåndserfaring med, fordi portugisiske bjergveje bare er for sjove til at give et fornuftigt forbrug. På dataarket kan den mest nøjsomme EQE SUV, versionen 350+, nøjes med 18,4 kWh for hver 100 kilometer, den bevæges.
Q8 E-Tron 50 Quattro er ikke så godt stillet med, i bedste fald, 20,4 kWh for hver 100 kilometer, og iX xDrive40 skuffer også. 20,1 kWh for hver 100 kilometer. Derfor, og fordi Mercedes ikke har sparet på batteriet, kører alle ikke-AMG-udgaver af EQE SUV langt over 500 kilometer på en opladning. Q8 E-Tron-basisudgaven når tæt på 500 kilometer, men ligger trods alt kun på 485 kilometer, og iX eDrive40 er lidt af en katastrofe med 412 kilometer.
LÆS OGSÅ | Test: BMW iX 40 er velkørende som få, men hvorfor er batteriet så lille?
Hvis penge bare ikke er et problem, kan EQE SUV udstyres med den skærmtunge, visuelt imponerende MBUX Hyperscreen, hvor det enorme instrumentpanel er belagt med glas. Under glasfladen er der instrumentering, en stor infotainmentskærm og en ekstra touchscreen til passageren.
Sidder man i højre forreste sæde, kan man se film, for et kamera holder øje med, om der lures med fra førersædet. Gør der det i mere end 2 sekunder, slukker skærmen, og skænderiet kan begynde.
LÆS OGSÅ | Første tur: Mere rækkevidde er kærkommen i Audi Q8 E-Tron
Det hyperstore system får især skærmene i Q8 E-Tron til at skrumpe til iPhone 5-størrelse, men som så meget andet hos Mercedes, har det sin pris. Prøv med først 106.992 kr., og så 97.000 kr., fordi udstyr sjældent kommer alene. For at få en Hyperscreen, skal man købe en Premium-pakke, og med et pennestrøg har man brugt 203.992 kr.
Beskedenhed er et ord, jeg aldrig troede, jeg ville komme til at bruge i sammenhæng med Mercedes. Her sker det så alligevel. Den mindst stærke EQE SUV, 300-versionen, har en interessant ydelse på 245 hk. Interessant, fordi en elektrisk SUV i 490-cm-klassen helt automatisk har hestekræfter nok til fire minibiler. Ingen Q8 E-tron under 340 hk, ingen iX under 326 kilometer.
Fra EQE SUV 300 går det videre til EQE 350’erne med 292 hk, EQE SUV 500 4Matic med 408 og op til AMG EQE SUV 43 4Matic med 476 hk. 476 hk får ingen hos Audi eller BMW, da slet ikke Tesla, til at løfte et øjenbryn, men risikoen for en stærkere AMG er overhængende.
LÆS OGSÅ | Mercedes EQA får 106 km mere på rækkevidden
I EQE SUV 300 rækker batteriet til 546 kilometer, og fordi ingen hos Mercedes holder af at tale nominel batteristørrelse, gætter jeg på, at størrelsen er okay – og rækkevidden god, fordi ingen får noget kønt ud af at presse 2,5 tons elektrisk SUV med 245 hk.
Den EQE SUV man når længst i, er 350+ med baghjulstræk og 568 kilometer. Med firehjulstræk kommer EQE SUV 350 4Matic op på 541 kilometer, og den 408 hk stærke 500-version er faktisk i stand til at køre 2 kilometer længere – 543 kilometer. AMG-versionen ligger ensomt og meningsløs i modelprogrammet med sine 468 kilometer.
Det ved jeg ikke. Hvis Mercedes havde taget EQE SUV til Portugal som AMG, skulle jeg nok have kørt en tur i den, men den er ikke med. Den koster 177.000 kr. mere end EQE SUV 500 – og 480.000 kr. mere end EQE SUV 350 4Matic – så der er vigtigere modeller at fokusere på.
350 4Matic og 500 er gode steder at starte, og 350 4Matic er et godt sted at ende. Det er udgaven, jeg benytter mig af til turen fra lufthavnen i Lissabon til eventhotellet i Ericeira, som ad fine omveje tager omtrent et par timer.
LÆS OGSÅ | Der er gået coupé i den nye Mercedes GLC
350 4Matic har måske nok “kun” 292 hk, men som alle med benzin eller strøm i blodet ved, skal man huske at kigge på drejningsmomentet. 765 Nm. Bum. Hverken Q8 E-Tron 50 Quattro med 340 hk eller iX xDrive40 kommer tæt på 700 Nm, og drejningsmomentet er der fra dækkene begynder at rulle.
Den tunge EQE SUV 350 4Matic flytter sig med ynde og al hast, men ikke så den første del af speederens vandring gør det anstrengende. Tryk mildt, og accelerationen er smidig og sømløs. Tryk hårdt, og SUV’en er hurtigt af sted.
LÆS OGSÅ | Mercedes-Benz CLA: Nyt design og mild-hybrid
På tilbagevejen, sydpå med mere motorvej og færre bjergveje, tager jeg EQE SUV 500 med de 408 hk. Den er hurtigere, giver kraftige elbilers tryk tilbage i sædet, men ikke så kraftigt et tryk, at jeg ser det som en ekstra værdi. 257.000 kr. kan bruges bedre end på den opgradering. Måske på en masse luksusudstyr til EQE SUV 350 4Matic.
To konkurrenter til EQE SUV med mere luksus-pondus end Q8 E-Tron og iX, kan jeg ikke forestille mig. Q8 E-Tron er et rullende, subtilt pengeskab, hvor interiøret ikke flasher sin luksus – men den er der, skal jeg love for. IX er unik, farverig og interessant, og den har den nok bedste affjedring i nogen BMW.
EQE SUV kan stå op for sig selv. Alt efter valg af interiørfarve, paneler og indtræk kan den nye Mercedes være afdæmpet og alligevel pakket med udstyr og komfort. Eller den kan være aparte, anderledes og for meget, som en Q8 E-Tron slet ikke kan.
LÆS OGSÅ | Helligbrøde eller på høje tid? Mercedes-AMG C 63 S er en firecylindret PHEV
Selvfølgelig er der ingen nævneværdig støj i kabinen, heller ikke ved 130 km/t, og selvfølgelig er sæderne bygget til mange timer på vejen. På trods af, at EQE SUV har mistet 9 cm akselafstand i forhold til sedanen EQE, og den samtidig er forholdsvis kort, er de to yderste bagsædepladser rigeligt rummelige.
Mit umiddelbare indtryk er, at EQE SUV kører mere som iX end som Q8 E-Tron. Alle tre er obskurt tunge elbiler, men i iX og EQE SUV harmonerer styretøj, krængningsgrad og vejgreb til fulde, samtidig med at luftaffjedringen i EQE SUV (26.006 kr.) har let fasthed, men ikke den uro, som optræder selv i den nyeste S-Klasse.
Med bagakselstyring med 10 graders udsving er EQE SUV køreaktiv og meget let at manøvrere i trange gader, men det føles som noget naturligt og ikke kunstigt.
Jeg har remset udvalget af EQE SUV-modeller op længere oppe i artiklen, og her nøjes jeg med at slå ned på nogle af modellerne. Basismodellen EQE SUV 300 koster 740.000 kr., og derover ligger to interessante 350-versioner: 350+ med baghjulstræk til 776.000 kr. eller 350 4Matic med firehjulstræk (og lidt kortere rækkevidde end 350+) til 810.000 kr.
Der er tydeligvis kunder til Q8 E-Tron og iX, så der vil også være kunder til EQE SUV. Mange vil være firmabilister, men private med en udskiftningsmoden GLC eller GLE kan også være med her.
LÆS OGSÅ | Test: Mercedes EQE er den perfekte elbil til folk med briller
EQE SUV er i Danmark udstyret med Advance Plus-pakke, som gør den betragteligt bedre udstyret end Q8 E-Tron, men ikke helt så festlig som iX. Electric Art-eksteriørdesign, 20” alufælge, el-justerbare forsæder, indtræk i kunstlæder, nøglefri betjening, blind vinkel-system, adaptiv fartpilot og udvidet tyverisystem er standard på alle modeller.
LÆS OGSÅ | Test: Mercedes EQB står stærkt – selv på prisen
Mængden af ekstraudstyr er uoverskuelig og decideret omfattende. Hvis man ønsker det, så er jeg sikker på, det findes. Jeg er også sikker på, det ikke er helt billigt, hvad det så end er.
EQE SUV er en elbil, der måske nok burde have været i kamp mod konkurrenterne allerede for 1-2 år siden. Nu hvor den er her, er jeg sikker på, den har, hvad der skal til for at få en rigtig god bid af luksuskagen.
SPECIFIKATIONER
Mercedes EQE SUV 350 4Matic
Motor: Elmotorer (for og bag)
Ydelse: 292 hk/765 Nm
0-100 km/t: 6,6 sekunder
Tophastighed: 210 km/t
Forbrug: 19 kWh/100 kilometer
Batteristørrelse: 90,6 kWh (anvendelig)
Rækkevidde: 541 kilometer
Ladekapacitet: 170 kW
Mål (L/B/H): 486/194/169 cm
Køreklar vægt: 2.580 kilo
Trækvægt: 1.800 kilo
Bagagerumsvolumen: 520-1.675 liter
Pris: 810.000 kr. (EQE SUV fås fra 740.000 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst
Brugte Mercedes EQ-modeller til salg på Bilbasen
Se flere brugte Mercedes EQ-modeller til salg på Bilbasen
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.