Hvornår mister man kørekortet?
marts 8, 2021

Generhvervelse af kørekort – Hvordan gør man?

Hvis du har fået frakendt kørekortet, skal du generhverve det, før du må køre bil igen. Her kan du læse om, hvad du skal gøre, og hvad det koster.

Af: Bilbasen Blog / d. 8. marts 2021

Er du klar til at bestå køreprøven igen? Det er nemlig præcis det, det kræver, hvis du skal generhverve dit kørekort. Generhvervelse af kørekort er nødvendigt, hvis du har fået en betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet.

Ved en almindelig køreprøve er der både en teoretisk prøve og en praktisk køreprøve, og det gælder også ved generhvervelse af kørekort. Der er typisk ikke et krav om at tage køretimer, før du går op, men det er måske en god idé at få genopfrisket trafikreglerne og retningslinjerne for god kørsel.

Hvad koster det at generhverve kørekortet?

Den kontrollerende køreprøve koster 890 kr. i 2021, og det dækker den teoretiske såvel som praktiske prøve. Eventuelle køretimer eller teoritræning forud for prøverne kommer oveni.

Processen med at generhverve kørekortet er lidt forskellig afhængig af, om du har fået en betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet, så hæng på, mens vi forklarer begge dele.

Betinget frakendelse af kørekort

Hvis du har fået en betinget frakendelse af kørekortet, har du ikke mistet selve kørekortet, men du skal generhverve retten til at føre bil. Derudover har du kun kortet på prøve i en tre-årig periode, hvilket betyder, at begår du en ny, alvorlig trafikforseelse, så vil du miste dit kørekort i mindst seks måneder. Du skal i bund og grund undgå at få et klip i kørekortet i tre år.

Læs også | Hvornår mister man kørekortet?

For at få førerretten tilbage, skal du bestå en kontrollerende køreprøve, som politiet indkalder dig til. Den indbefatter både en teoriprøve og en praktisk køreprøve.

Endvidere vil det fremgå af politiets afgørelse, hvornår du skal have bestået den kontrollerende køreprøve, så det er vigtigt, du er opmærksom på denne frist og overholder den.

Når du skal generhverve kørekortet efter en betinget frakendelse, skal du møde op i borgerservice i den kommune, du bor i. Her får du udleveret en ansøgningsblanket, som du skal udfylde og aflevere. Du skal desuden medbringe dit kørekort eller et gyldigt pas, hvis kørekortet ikke er af kreditkort-modellen.

Derudover skal du medbringe brevet fra politiet, hvor der står, hvornår du skal til den kontrollerende køreprøve.

Ubetinget frakendelse af kørekort

Når du får frakendt kørekortet ubetinget, skal du aflevere dit kørekort til politiet, og du får det ikke igen. Frakendelsen sker i en defineret periode på mellem nogle måneder og flere år. Du kan i den periode ikke få udstedt et nyt kørekort, men du kan begynde processen, når der er 4-5 måneder tilbage af din frakendelse.

Det gør du ved at henvende dig til borgerservice og ansøge om generhvervelse af kørekortet ved at: 

– Udfylde en ansøgning, som du får udleveret af borgerservice.

– Vedlægge et pasfoto, der opfylder de gældende regler

– Fremvise et gyldigt pas eller anden gyldig billedlegitimation.

Når din ansøgning er godkendt, kan du tage teoriprøven og køreprøven i månederne op til frakendelsen udløber. På den måde modtager du dit nye kørekort umiddelbart efter frakendelsen er udløbet, og du kan komme hurtigt videre.

Ligesom med den betingede frakendelse, er du dog på prøve i de første tre år efter, du har generhvervet kørekortet.

Generhvervelse af kørekort efter spiritus og narkotika

Hvis du har fået frakendt kørekortet på grund af spirituskørsel eller grundet påvirkning af narkotika, er der et trin mere frem mod generhvervelse af kørekortet.

Hvis du har fået frataget kørekortet, fordi du har været under påvirkning af alkohol eller narkotika, skal du nemlig gennemføre et kursus om rusmidlers påvirkning af kroppen, før du kan gå op til den kontrollerende køreprøve.

På et Alkohol, Narko og Trafik Kursus, eller blot ANT-kursus, bliver du undervist i, hvad der sker med eksempelvis din reaktionstid og din koordinationsevne, når du er påvirket af rusmidler.

ANT-kurset afholdes i fire lektioner af hver tre timers varighed, og kurset koster 3.200 kr. Når du har gennemført kurset, får du et bevis, som du skal fremvise ved tilmelding til den kontrollerende køreprøve.Du kan læse mere om ANT-kurser og tilmelding til kurset på antk.dk.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS