Kategorier
Forbrugerstof

Guide: Sådan minimerer du værditabet på din nye bil

Det er efterhånden en stående joke, men ikke desto mindre end ubekvem sandhed. Så snart du kører din nye bil udover forhandlerens kantsten, rasler titusindvis af kroner nærmest ud af bagsmækken.

Og sådan fortsætter det så, indtil du en dag skiller dig af med den igen. Du kan dog gøre dit til at minimere det uundgåelige værditab.

Af Daniel Østergaard

Allerede inden du skal ud og handle ny bil, bør du gøre dig en række overvejelser. Det helt rigtige valg kan nemlig spare dig betydelige summer, når bilen en gang sælges og det triste regnestykke gøres op. Det bedste udgangspunkt for et lavt værditab, er et bilkøb, der appelerer så bredt som overhovedet muligt. Her er de tommelfingerregler, tips og tricks, der kan hjælpe dig med at holde pengene hjemme.

Størrelse

I det her tilfælde har størrelsen faktisk en hel del at sige. Står du og vakler imellem en rummelig 3-dørs og en 5-dørs, så kan det ofte betale sig på den lange bane, at du går med sidstnævnte. Det skyldes ganske enkelt, at en klassisk 5-dørs familiebil er den modeltype, der har den bredeste appel, og dermed større chance for et minimalt værditab. Størrelsen bør naturligvis altid stå mål med behov.

Motor

Alt efter dine personlige preferencer og behov, kan det faktisk bedst svare sig at investere i en bil med en mellemstørrelse motor. Ud fra den førnævnte logik om bred appel, er det netop de biler, der hverken har klassens mindste eller største motorer, som appellerer til flest potentielle bilkøberne. Jo flere af dem, der er om buddet, jo mindre bliver dit værditab.

Farve

De sikre farver er sort- og gråmetal, og de nærmeste nuancer heraf. Holder du dig på måtten med hensyn til farvevalg, har du en bil der er væsentlig nemmere at sælge, når tid er. Omend det er fristende, så bør du gå udenfor moderigtige pangfarver som orange og mintgrøn. Undtagelsen er mikro- og minibiler. Især modeller som Fiat 500 og Mini, hvor køberne ofte er kvinder, der generelt ikke har noget imod de mere modige bilfarver som pink, babyblå og hvid.

Modificeringer

Eller nærmere mangel på samme. Selvom det kan være fristende, så er det en god ide, at du holder dig fra personlige særpræg mens dit navn står på registreringsattesten. Modifikationer, der er med til at nedsætte værdien af din bil er blandt andet styling-kits, sænkning og tuning. Hvis bilen fremstår i original stand, er den også nemmere at sælge. Dette gælder dog ikke, hvis der er tale om originale dele som fx R-line til Volkswagen, S-line til Audi eller AMG-styling til Mercedes-Benz – biler med dette udstyr er nemmere at sælge, men forvent ikke at redde investeringen hjem.

Papirarbejdet 

Det er ikke kun blandt samlerbiler og klassikere, at det økonomisk kan svare sig at gemme papirarbejdet. Vedligehold din bil efter foreskrifterne, og sørg altid for at gemme relevante dokumenter, regninger og så videre. Det giver den næste ejer en øget tryghedsfornemmelse, som vedkommende potentielt er villig til at betale ekstra for.

 

FACEBOOK Bliv ven med Bilbasen

INSTAGRAM Følg os på Instagram