Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den let fornyede Mazda 3 fås fra 262.500 kr. og er dermed kun få tusinde kroner dyrere end før. Alle varianter har ny skærm på 10,25″, men de har alle mindre standardudstyr end før.
TEKST Morten Bek FOTO PR
Mazda 3 er ingen storsællert i Golf-klassen, men omvendt er det nye tider med højere priser på næsten alle nye biler, så de fleste ikke-elektriske biler i klassen ligger underdrejet. Der er ikke meget Golf over Golf-klassen for tiden: I løbet de de første fem måneder af 2023 blev der indregistreret 109 nye VW Golf, som nu starter helt oppe i 350.000 kr., mens Kia på de samme fem måneder har sat plader på 1.068 styk Ceed – som fås fra kun 235.000 kr.
Mazda 3 har overhalet den stærkt underdrejede Golf, og 163 styk i de første fem måneder af 2023 er okay, og med opdateringer af 3’eren kan forspringet blive udbygget. Der er nu priser på den let fornyede Mazda 3, som starter ved 262.500 kr.
Basismodellen og nogle af de øvrige varianter er steget nogle tusinde kroner – cirka 7.000 kr. – og nogle udgaver er endda faldet med 13.000 kr. Bag de nye priser gemmer sig dog en kedelig ændring: Der er ikke så meget standardudstyr, som der tidligere var.
LÆS OGSÅ | Duel: Japansk livskraft i Honda Civic og Mazda 3
De største nyheder ved den anden opgradering af Mazda 3 på kort tid er til at overskue, men ikke desto mindre også til at sætte pris på: Infotainmentsystem med 10,25″ skærm (op fra 8,8″), trådløs opkobling til Apple CarPlay/Android Auto, visning af navigationsanvisninger fra Apple CarPlay/Android Auto i head-up-displayet, forbedret (indbygget) navigationssystem, trådløs opladning af smartphones og udvidet sikkerhedsudstyr (bl.a. førerovervågning og forbedret automatisk nødbremse) og meget små designændringer i kabinen.
Mazda har ikke ændret på det udvendige design, og 3’eren fås stadig som hatchback og sedan. I Danmark sælges stort set alle Mazda 3 som hatchback, og denne fås i tre udstyrsvarianter: Prime-Line, Homura og Exclusive-Line. Sedanen fås i to udstyrsvarianter – Prime-Line og Exclusive-Line.
Motorerne er der ikke pillet ved. De blev allerede opgraderet på et tidligere tidspunkt. I Danmark fås 2-liters benzinmotoren med 122 hk ikke, så i vores nærområde skal der kun vælges mellem to: 2-liters motoren med 150 hk og den særlige SkyActiv X-motor med 186 hk. Manuel gearkasse er standard, og 6-trins automatgearkasse en mulighed til begge motorer. Merprisen for automatgearkassen er 25.000 kr.
LÆS OGSÅ | Første tur: Mazda 2 får det bedste ud af endnu en tur i manegen
Hvis det er den stærkeste motor, man falder for, er adgangen til den blevet nemmere. 3’ere med 186 hk er nemlig faldet i pris med den seneste opgradering med op til 13.000 kr. Startprisen med den kraftige motor er 297.500 kr.
Med de tre udstyrsniveauer Prime-Line, Homura og Exclusive-Line er der ændret på navnene, hvor niveauerne tidligere hed Sense, Sky og Cosmo. Reelt set er der meget lidt forskel på niveauerne Homura og Exclusive-Line; Homura har sorte detaljer som sorte sidespejle og sorte alufælge, hvor Exclusive-Line kører et mere undertonet tema – og som bonus har træthedsalarm med kamera som standard.
Der er ændret i standardudstyret, især på de dyrere varianter, hvorfor de nye udstyrsvarianter ikke bare kan ses som direkte arvtagere til de gamle. Mens de dyreste udgaver af den forfinede 3’er godt nok er blevet billigere, så er der mindre udstyr i forhold til den gamle Cosmo-variant.
LÆS OGSÅ | Kæmpe SUV fra Mazda med 340 hk
Med Prime-Line-udstyr får man som standard LED-forlygter, el-foldbare sidespejle, 16″ alufælge, adaptiv fartpilot, 10,25″ skærm til infotainmentsystemet, bakkamera, aircondition og navigation – men ikke sædevarme foran eller regnsensor.
Med Homura-udstyr får man 18″ alufælge, sorte sidespejle, nøglefri betjening, sædevarme foran, regnsensor, p-sensorer for og bag, sort indtræk med røde syninger, trådløs opladning af smartphones og automatisk nedblændeligt bakspejl og automatisk klimaanlæg med to zoner.
LÆS OGSÅ | Test: Er diesel det rigtige til Mazda CX-60?
Med Exclusive-Line-udstyr får man samme indhold som i Homura-pakken – minus de sorte detaljer og røde syninger – med træthedsalarm med kamera som bonus.
Udstyr som tidligere var standard i Mazda 3, ligger nu i flere tilfælde i pakker. Driver Assistance Pack & Sound Pack til Exclusive-Line indeholder bl.a. Bose-lydanlæg og 360 graders kamera til 15.000 kr., mens Comfort Pack til Exclusive-Line med læderindtræk, el-justerbart førersæde og varme i rattet koster 15.000 kr. og skal købes sammen med Design Pack med bl.a. adaptive LED-forlygter og rammeløst bakspejl til 10.000 kr.
Brugte Mazda 3 til salg på Bilbasen
Se flere brugte Mazda 3 til salg på Bilbasen
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.