maj 31, 2023

Hvad betyder cigaretrøg i bilen for videresalgsværdi?

Kan det påvirke et salg, hvis der er røglugt i bilen? Det kan du få svar på her.

Af: Bilbasen Blog

I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Hvad røglugt betyder for videresalget af bil
  • Hvad du kan gøre for at fjerne røglugt
  • Hvilke andre lugtgener kan påvirke en bilhandel

Længere tids røg i bilen kan efterlade en lugt, som er vanskelig at fjerne. Men kan lugten af cigaretrøg ligefrem påvirke en bils videresalgsværdi? 

I denne artikel får du svar på, om lugten af cigaretrøg kan påvirke en bils videresalgsværdi, og i så fald, hvad du selv kan gøre for at fjerne lugten. Enten fordi du skal sælge en bil, der lugter af røg, eller fordi du har købt en bil med røglugt, som du gerne vil friske op. 

Røglugt påvirker prisen

Hvis du ryger i din bil, og drømmer om at lave et godt videresalg, skal du hurtigst muligt ændre dine rygevaner. Røg i bilen medfører nemlig en lugt, der kan være svær at slippe af med, og det påvirker prisen. Ganske betragteligt endda. 

Så klart er budskabet fra Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen.

– Alle former for lugt i bilen påvirker prisen. Også lugten af våd hund. Men røglugt i kabinen er formentlig den allerværste, og den der påvirker prisen mest, siger Jan Lang og tilføjer, at prisen kan tage et nævneværdigt dyk, hvis bilen lugter af askebære. 

Flere år med indendørs rygning gør, at røgen sidder i materialet og særligt i stoffet ved sæderne, og det er nærmest umuligt at få bugt med. Ultimativt kan det være nødvendigt at få lavet en komplet klargøring af bilens interiør, og det kan koste i omegnen af 5.000 kr. Lægger man besværet oveni, begynder det at nærme sig 10.000 kroner, som sælger skal forvente at gå glip af, hvis bilen lugter af røg. Enten fordi sælger selv må bruge penge på klargøring eller acceptere et nedslag i prisen, fordi den nye ejer skal bruge penge på klargøring. 

Hvor meget prisen falder, kan selvfølgelig variere. Hvis du sælger en unik bil, kan køber være nødt til at bide i det sure æble og acceptere lugten. Men drejer det sig om en ‘almindelig bil,’ dem der er mange til salg af, og hvor køber har flere modeller at vælge mellem, kan røglugten betyde rigtig meget. 

Ville du selv købe bilen?

Ifølge Jan Lang er røglugt en af de ting, som får sælger til at stå i en dårlig forhandlingsposition helt fra starten af.

– Det er en god tommelfingerregel at spørge sig selv: Ville jeg købe den her bil? Fremstår den velholdt? Og der vil jeg sige, at enten lugt eller pletter på betrækket er sådan noget, der fortæller, at en bil ikke er blevet fuldstændig optimalt behandlet. Det kan godt skræmme en køber væk, siger Jan Lang.

Derfor anbefaler han sælger, at bilen skal fremstå så præsentabel som overhovedet muligt. Prøv eventuelt at fjerne røglugten på egen hånd, og hvis det ikke kan lade sig gøre, må du overveje komplet klargøring eller at skrue dine forventninger til prisen ned.

Sådan kan du selv fjerne røglugt

Røg i bilen kan påvirke prisen, men du kan faktisk selv prøve at fjerne lugten.

SE OGSÅ | Bilen stinker – fjern lugten og tjen penge

Der er ingen garanti for, at lugten forsvinder totalt, men følgende husmor tricks skulle hjælpe:

  1. Rens bilen: Start med at rengøre bilen grundigt, både indvendigt og udvendigt. Støvsug tæpper og sæder, og tør overfladerne af med en fugtig klud for at fjerne aske og snavs.
  2. Brug en lugtfjerner: Der findes en række forskellige lugtfjernere på markedet, som kan hjælpe med at fjerne røglugt fra bilen. Sørg for at vælge en lugtfjerner, der er specifikt formuleret til at fjerne tobaksrøg, og følg vejledningen på produktet nøje.
  3. Ventiler bilen: Lad bilen stå i frisk luft i et par timer med døre og vinduer åbne for at lufte ud og fjerne den indelukkede røglugt.
  4. Brug kaffe: Kaffe er kendt for at absorbere lugt. Placer en åben kaffepose i bilen og lad den stå natten over. Kaffeposen vil absorbere røglugten.
  5. Brug aktivt kul: Aktivt kul er en anden effektiv måde at absorbere lugt på. Placer en åben pose med aktivt kul i bilen og lad den stå natten over for at absorbere røglugten.
  6. Skift bilens luftfilter: Tobaksrøg kan trænge ind i bilens luftfilter og forårsage en vedvarende lugt. Skift derfor bilens luftfilter, hvis det trænger til det.
  7. Brug en luftrenser: En luftrenser kan hjælpe med at fjerne røglugt fra bilen ved at filtrere luften og fjerne skadelige partikler og lugte. Der findes en række forskellige luftrensere på markedet, som kan bruges til bilen.
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS