pålidelige biler
august 3, 2023

Hvad er en servicebog?

En servicebog er et af de vigtigste dokumenter om din bil. Den indeholder information om vedligehold, service og skader og er vigtig både, når du skal sælge og købe bil.

AF: Bilbasen Blog

 I dette blogindlæg kan du læse om:

 • Hvad en servicebog og en digital servicebog er
 • Hvorfor en servicebog er vigtig både for bilejer og -køber
 • Hvordan du bruger en servicebog som bilejer og -køber

Bliver du indlagt på sygehuset, fører personalet en sygejournal på dig. Den indeholder hvilken medicin du får, hvor gammel du er og hvilken operation, der er udført og meget andet.

En servicebog er faktisk det samme bare for en bil. Og ligesom en sygejournal er en servicebog et rigtig vigtigt dokument. Den indeholder nemlig oplysninger om service og eftersyn, der er udført på bilen, samt antal kørte kilometer. 

Hvad er en servicebog?

En servicebog er en dokumentationsbog, der følger med bilen. Bogen indeholder en oversigt over al service, alle reparationer og al vedligehold, som er udført på køretøjet.

Typisk vil en servicebog indeholde oplysninger såsom dato for service, hvad der blev udført, hvilken mekaniker eller værksted der udførte arbejdet, og hvor mange kilometer bilen har kørt.

Hvad er den digitale servicebog?

Indtil 2020 var servicebogen en rigtig, fysisk bog i papir, der ofte lå og rodede i handskerummet. 

Men nu er det slut med at fumle rundt mellem juicebrikker og gamle kvitteringer for at finde servicebogen, når du triller ind på værkstedet. 

Nu kan bilejere og potentielle bilkøbere tilgå bilens oplysninger via den Digitale Servicebog i e-Boks appen.

Der er nemlig altid risiko for, at oplysninger bliver væk eller ændres, når servicebogen er i papirform. Den digitale servicebog sikrer løbende registrering af bilens kørte kilometer og øger dermed bilens gensalgsværdi, fordi en potentiel køber kan være sikker på, at bilen er ordentligt vedligeholdt.

Når du køber brugt bil, er det også hurtigt med et par få klik at tjekke, om sælgerens oplysninger vedrørende kilometer og service er korrekte.

Reparationer og service er normalt ikke inkluderet ved flexleasing

Sådan kommer du igang med den digitale servicebog

Du kan let tilgå bilens servicebog direkte i e-Boks appen gennem servicen “Digital Servicebog”. Funktionen udbydes i samarbejde med Digital-Servicebook.com, hvor du også kan tilgå den digitale servicebog.

Digital Servicebog trin for trin

 • Du finder funktionen i e-Boks appen under fanen “Plus”.
 • Opret dig som bruger – er du allerede bruger, vil du komme direkte til din oversigt over køretøjer.
 • Tilføj din bil ved at trykke på den blå knap “Tilføj et køretøj” øverst til højre
 • Indtast bilens nummerplade og tryk “søg”
 • Herefter vil du kunne se din bils logbog og info omkring bilen
 • Har bilen fået service hos et værksted, der benytter Digital Servicebog, kan du se alle servicedata

OBS! Hvis der ikke er nogen servicedata på din bil, kan du anmode om servicedata ved at trykke på knappen “Anmod om servicedata”. Herefter vil Digital-Servicebook.com forsøge at finde data i eksterne systemer hos producenter, forhandlere og værksteder.

Hvorfor er en servicebog vigtig?

En servicebog er vigtig, fordi den dokumenterer al service og vedligeholdelse, som er udført på bilen. Servicebogen er nyttig for både ejere og potentielle købere, fordi den giver et detaljeret overblik over køretøjets historik.

 • For ejere kan en opdateret servicebog hjælpe med at holde styr, hvornår der er behov for service eller reparationer, og hvad der allerede er blevet udført. En opdateret servicebog kan også være nyttig, hvis ejeren ønsker at sælge køretøjet senere, da den dokumenterede servicehistorik kan øge dens værdi og give potentielle købere større tillid til købet.
 • For potentielle købere kan en servicebog give en vigtig indikation af køretøjets tilstand og pålidelighed. Ved at gennemgå servicehistorikken kan køberen vurdere, om køretøjet er vedligeholdt og serviceret ordentligt, og om der er risiko for større reparationer i fremtiden. Det gør det nemmere for køberen at beslutte, om bilen er et godt køb.

Hvis du falder over en brugt bil, men ejeren af bilen ikke kan fremvise en udfyldt servicebog, skal du være på vagt. Hvis du køber en bil uden servicebog, køber du i princippet en lotteriseddel. Derfor er indførslen af den digitale servicebog et stort skridt i retning af at sikre dig mod at blive snydt.

Det handler i bund og grund om din sikkerhed og din økonomi. Hvis du ikke kender bilens stand, kan du risikere kedelige overraskelser. Det er nemlig hverken morsomt at gå i stå midt på motorvejen eller få en uforudset ekstraregning for reparationer.

LÆS OGSÅ | Hvordan kan jeg se bilens ulykkeshistorie?

Sådan bruger du en fysisk servicebog

Det er vigtigt for køberen, men også for ejeren, at bruge servicebogen på den rigtige måde. Her følger en trin for trin-guide til, hvordan du bruger servicebogen.

1. Find servicebogen. Hvis du står overfor at skulle købe en brugt bil, skal du bede om at se servicebogen, så du kan få et overblik over køretøjets historik. Hvis du ejer bilen, skal du vide, hvor den er.

2. Forstå servicebogen. Når du har fået udleveret servicebogen, skal du sætte dig ind i layoutet, så du kan forstå, hvad de forskellige sektioner dækker over.

3. Udfyld grundlæggende information. Er du den første ejer af bilen, skal den grundlæggende information udfyldes i servicebogen; mærke, model registreringsnummer og købsdato.

4. Indtast serviceinformation. Når du har bilen til syn, vedligehold eller får foretaget reparationer, er det vigtigt, at du får udfyldt servicebogen, og at værkstedet stempler den. Husk, at inkludere kilometeral ved hver service.

5. Opbevar den et sikkert sted. Det er en hovedpine, hvis servicebogen bliver væk. Sørg derfor for at gemme den et sted, hvor du kan finde den.

HUSK! Med den digitale servicebog bliver mange af disse trin foretaget online i samarbejde med værkstedet, som tager sig af din bil. Det gør det hele lidt nemmere, men det kan være en god idé stadig at have en servicebog i papirform – for en sikkerheds skyld.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS