Kategorier
Forbrugerstof

Hvad er en slutseddel?

Står du foran at skulle købe eller sælge din første bil? Slutsedlen det allervigtigste dokument, du skal være opmærksom på. Læs her hvad en slutseddel er, hvad slutsedlen skal indeholde, og om du kan komme ud af slutsedlen.

Af: Bilbasen Blog / d. 14. juni 2021

Flere og flere danskere køber og sælger biler uden mellemmand. Når det drejer sig om handel af biler, er ét dokument vigtigere end alle de andre: Slutsedlen.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad en slutseddel er, og hvad du skal være opmærksom på, når du selv skal udforme en slutseddel.

Hvad er en slutseddel?

Når du handler bil, campingvogn eller motorcykel, skal der altid udarbejdes en slutseddel mellem køber og sælger. Slutsedlen er en slags købsaftale.

Formålet med en slutseddel er at nedskrive alle de aftaler, som bilhandlen består af. Det kan eksempelvis være, at bilen skal til kontrol hos en bestemt mekaniker eller gennemgå et bestemt antal servicetjek i løbet af de to første år efter handlen. Her skal det fremgå af slutsedlen, hvem der betaler for hvad, og hvordan I håndterer jeres forpligtelser rent praktisk. Jo mere udførlig slutsedlen er, desto bedre.

Som køber skal du stille krav til, at alle de oplysninger, sælger har om bilen, fremgår af slutsedlen. Det kan eksempelvis være skader og hvilke serviceeftersyn, bilen har været til. Større reparationer er også et must på slutsedlen. Er der restgæld i bilen, skal det fremgå af slutsedlen. For en sikkerheds skyld kan du selv undersøge restgælden ved Tinglysningsretten, du skal blot oplyse bilens stelnummer.

Er en slutseddel bindende?

Når begge parter har sat deres underskrift på dokumentet, er slutsedlen bindende. Når du har sat din underskrift på slutsedlen, kan du i udgangspunktet ikke komme ud af bilkøbet. Derfor skal du være særdeles grundig med at udarbejde slutsedlen korrekt, og det anbefales, at du får en kompetent tredjepart til at kigge slutsedlen igennem, inden du sætter din underskrift på.

Eftersom slutsedlen er bindende, kan du med fordel få en garanti skrevet ind i slutsedlen. Det anbefales, at garantien på en brugt bil skal være minimum seks måneder. Du har intet krav på en garanti, når du køber en brugt bil, og derfor skal garantien fremgå af slutsedlen.

Hvad er sammenhængen mellem slutseddel og registreringsattesten?

Inden du underskriver slutsedlen, skal du have mulighed for at gennemgå bilens originale registreringsattest. Hvis du køber bilen fra en person, som ikke er den registrerede ejer, skal sælger indhente en fuldmagt fra den registrerede ejer.

Hvad er de oplysninger, der absolut skal være på en slutseddel?

Din huskeliste til slutsedlen:

 • Alle relevante informationer om bilens motor. Eksempelvis om motoren har været skiftet ud, hvor gammel motoren, og hvor mange kilometer, motoren har kørt?
 • Alle relevante oplysninger om bilens historik mht. skader og alvorlige trafikuheld
 • Eksempelvis kilometergaranti, månedsgaranti etc.
 • Bilens stelnummer og bilens registreringsnummer
 • Alle mangler og defekter ved bilen
 • Oplysninger om bilens historik i forhold til rustbehandling
 • Dato for seneste syn
 • Bilens alder og præcist hvor mange kilometer bilen har kørt samlet
 • Mærke, model og motorens størrelse
 • Den aftalte købspris
 • Alle oplysninger om eventuelle aftaler mht. betaling for service, kontrol eller lignende. Alle oplysninger om eventuelle aftaler i forhold til betaling eksempelvis i forhold til rater
 • Kvittering for at sælger har modtaget betaling
 • Navn, adresse og CPR-nummer på køber og sælger
 • Dato og lokation for bilens handel og overdragelse af nøgler
 • Slutteligt bør det fremgå af slutsedlen, hvem betaler for omregistrering, hvis køberen overtager bilens nummerplade

Kunne du tænke dig flere gode råd til, hvordan du kommer godt i mål med at købe en brugt bil? Læs Bilbasens guide “4 trin til et trygt bilkøb”.