Første møde med Kia EV4
Kia er til september klar til at præsentere danskerne for deres seneste elbil. EV4 er koreanernes svar på VW ID.3 og BYD Seal – og rækkevidden er op til 630 kilometer.
Af: Bilbasen Blog / d. 1. juni 2021
Brintbiler er på mange måder en interessant mulighed. Både for bilisten og samfundet i sine bestræbelser på at begrænse CO2-udslippet.
Brintbiler har nemlig rækkevidde. En del mere end elbiler har. Du kan køre 400 – 800 kilometer på en tankfuld brint. Brintbiler udleder heller ikke kuldioxid eller andre forurenende stoffer og kan således spille en hovedrolle i fremtidens grønne bilpark.
LÆS OGSÅ | Hvad er en brintbil?
Der er bare ét problem med brintbiler. De koster alt for meget. Især sammenligner med benzin og dieselbiler.
En gennemgang af priserne på brintbiler, du kan købe i Danmark, viser et prisspænd omkring de 400.000 – 600.000 kroner.
Et eksempel er Hyundais Nexo. Prisen starter ved 599.995 kroner. Et andet eksempel er Toyota Mirai. Her starter prisen ved 499.990 kroner.
Begge biler ser imponerende ud. Desværre indikerer antallet af brintbiler på de danske veje, at kun et fåtal af danske bilister er nået til den konklusion, at brintbiler er pengene værd. Ifølge brintbiler.dk findes på nuværende tidspunkt lige knap 120 indregistrerede brintbiler i Danmark. I 2020 var der 45 nyregistrerede brintbiler i Danmark, fremgår det af statistik hos De Danske Bilimportører.
Prisen på brint får heller ikke købsprisen til at se mere attraktiv ud. Brint koster omkring det samme som benzin og diesel, hvorfor brændstoføkonomien heller ikke kan redde brintbilen fra at fremstå som en særdeles dyr biltype.
Brintbilernes høje købspris er til dels et spørgsmål om konkurrence. Der er ikke særligt mange forskellige brintbiler på markedet, og ingen bilfabrikanter er på nuværende tidspunkt gået “all in” på at udvikle en metode og teknologi til at producere brintbiler til en konkurrencedygtig pris. I forhold til produktion og produktionsomkostninger er brintbilerne fortsat i et relativt tidligt stadie.
En anden problemstilling vedrører de materialer, som skal bruges til at producere en brintbil. Eksempelvis metallet platin som indgår i brintbilernes brændselscelle. Platin er dyrere end guld. Der skal fremadrettet findes et billigere alternativ til platin for, at brintbilerne kan sælges til en konkurrencedygtig pris.
Brintbiler er på nuværende tidspunkt dyre og formentlig også for dyre til de fleste forbrugeres smag. Det kunne salgstallene hvert fald tyde på. Der er dog grund til at være optimistisk på vegne af prisen. Der sker formentlig et prisfald, når flere bilfabrikanter lancerer brintbiler. Udviklingen er allerede i gang, eksempelvis er BMW på vej med brintbiler, og Citroen lancerer brintbiler senere på året.
BMW har meldt ud, at hydrogenbiler omkring 2025 kommer til at koste det samme som benzinbiler.
Der er altså god grund til at tro på en fremtid, hvor brintbiler har en mere konkurrencedygtig pris, end tilfældet er i dag.
Kia er til september klar til at præsentere danskerne for deres seneste elbil. EV4 er koreanernes svar på VW ID.3 og BYD Seal – og rækkevidden er op til 630 kilometer.
Skodas nye elektriske Elroq har allerede fået den store RS-omgang. De to elmotorer yder 340 hestekræfter, som spredes til fire hjul – og det gør den til den hurtigste Skoda lige nu.
Fem biler i finalen endte i finalen ved årets kåring af den bedste nye varevogn. Årets Varebil 2025 er makkerparret Renault Master og Nissan Interstar.
Det er to store og fuldelektriske nyheder, som Toyota løfter sløret for i København. Vi ser nærmere på Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.