juni 16, 2023

Hvilke forsikringer skal jeg have på min bil?

Der er en række forsikringer, du skal have styr på, når du køber bil. Nogle er lovpligtige, andre er valgfri. Se, hvilke her.

Af: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om

  • Hvilke forsikringer, der er lovpligtige, når du ejer bil
  • Hvilke forsikringer, der er valgfrie, når du ejer bil
  • Hvad de forskellige forsikringer dækker

Når du køber dig en ny bil eller en ny brugt bil, er der en del ting, du skal have styr på. En af de ting er bilforsikringerne.

I denne artikel kan du læse om, hvilke forsikringer du skal have, når du køber din nye bil.

Bilforsikring er nemlig ikke bare én forsikring, men dækker over flere typer forsikringer – lovpligtig og valgfri:

  • Ansvarsforsikring (lovpligtig)
  • Tillægsforsikring (valgfri) – f.eks. kasko-, glasskade-, udvidet førerulykkesforsikring, afsavnsforsikring

Ansvarsforsikring

Hvis du ejer en bil, skal du altid have ansvarsforsikring til den. Forsikringen dækker dit erstatningsansvar både i Danmark og i udlandet, og den sikrer, at skader bliver dækket, hvis du laver skader på andre personer, deres bil eller ting.

Den dækker også skader på passagerer i din bil ved udheld. Den dækker dog ikke dig selv som fører. Det kræver en tillægsforsikring eller en ulykkesforsikring.

Det er lovpligtigt at have ansvarsforsikring på din bil. Har du ikke det, risikerer du ikke bare en bøde, men også at hæfte for et større beløb ved uheld. Siden 1. januar 2019 risikerer du endvidere dagbøder á 250 kr. pr. dag (2022 sats) for hele den periode, som bilen er uforsikret.

LÆS OGSÅ | Hvordan tjekker jeg gæld i bilen?

Kaskoforsikring

I modsætning til en ansvarsforsikring dækker en kaskoforsikring skader på din egen bil, hvis uheldet er ude. Har du en nyere eller en dyrere bil, kan det derfor være en god ide at tegne en kaskoforsikring.

Hvis du har finansieret bilen gennem et banklån eller har du en leasingbil, er det som udgangspunkt også et krav at have kaskoforsikring.

Kaskoforsikringen er den mest almindelige tillægsforsikring.

En kaskoforsikring dækker som udgangspunkt:

  • Skader på din egen bil, herunder selvforskyldte skader – (dog ikke ved grov uagtsomhed)
  • Tyveri
  • Brand
  • Hærværk

Glasskadeforsikring

Med en udvidet glasskadeforsikring kan du sikre dig med en lav selvrisiko, hvis der sker skade på din bil. Det betyder altså skade på køretæjets ruder, spejlglas og lygteglas. 

Udvidet førerulykkesforsikring

En førerulykkesforsikring er en udvidelse af din lovpligtige ansvarsforsikring. Forsikringen dækker skade på føreren af køretøjet ved solouheld. Det kan f.eks. være, hvis køretøjet på grund af glat føre havner i grøften, i autoværnet eller rammer et træ.

LÆS OGSÅ | Hvilken bilforsikring skal du vælge som ung og ny bilist?

Afsavnsforsikring

En afsavnsforsikring er en tillægsforsikring, der fungerer som et supplement til kaskoforsikringen. Den giver ekstra dækning i tilfælde af, at din bil ikke kan anvendes på grund af skade, reparation eller tyveri. 

Et eksempel er, at afsavnsforsikringen dækker udgifter som leje af erstatningsbil, offentlig transport og andre transportudgifter, så du ikke står uden transport, mens din bil er ude af drift.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS